Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia

Cuvântul familie are șapte litere. Șapte sunt și sacramentele Bisericii. Al șaptelea sacrament este cel care stă la baza familiei. Am să vă îndrept atenția spre fiecare literă din cuvântul familie.

Prima literă trebuie să ne amintească faptul că fiecare om este chemat să întemeieze o familie cu excepția celor care se dedică vieții consacrate. Prima literă ne amintește că în fiecare om există o foame după iubire. Această foame face parte din ființa noastră. Așa ne-a creat Dumnezeu. Ne amintește că suntem o făptură plămădită din iubire. Fără iubire nu suntem nimic în viață. "De-aș vorbi limbile oamenilor și ale îngerilor dacă nu am iubire nimic nu sunt". Fără iubire omul are o viață eșuată. E un dezastru pentru celălalt, o nenorocire pentru el însuși aici în viața temporală și apoi în toată veșnicia. Prima literă din cuvântul familie ne amintește de fidelitate. Mai este la modă fidelitatea? Sau a fost aruncată la coșul istoriei? Fidelitatea înseamnă că iubești cu adevărat persoana cu care te-ai căsătorit. Fidelitatea ai promis-o când ai venit înaintea altarului. Ai promis-o în fața lui Dumnezeu care întotdeauna este fidel. El nu fentează pe nimeni. Prima literă ne amintește că femeia este peste tot, în toate reclamele, în toate filmele, dar numai una trebuie să fie cea cu care tu îți împarți viața când te căsătorești. Prima literă trebuie să ne amintească de frumusețea vieții de familie. Frumosul atrage. Există și o frumusețe interioară. Frumusețe exterioară se poate ofili cu înaintarea în vârstă dar frumusețea interioară nu dispare, rămâne veșnică.

A doua literă din cuvântul familie este "a". Această literă ne amintește de Adam cel dintâi bărbat care a fost creat din pământ și din care a fost creată Eva cea dintâi femeie. Litera a amintește că amândoi, bărbatul și femeia sunt orânduiți după planul lui Dumnezeu unul pentru celălalt. Litera "a" stă la începutul alfabetului și poate aminti că în familie se învață limbajul iubirii. Litera "a" trebuie să amintească faptul că acasă trebuie să fie locul de atracție. Acasă trebuie să-ți fie gândul mereu, chiar dacă ești departe de familie, la muncă în străinătate. Litera "a" amintește că ești un ajutor pentru celălalt. Amintește de atenția pe care trebuie să o acorzi celuilalt. Amintește că trebuie să repeți deseori: "Sunt al tău". Iubirea nu plictisește niciodată. De aceea repetă "Sunt al tău" în fiecare zi. Fumul de țigară suflat în fiecare zi poate dăuna celuilalt, dar aceste cuvinte repetate zi de zi nu dăunează sănătății. Litera "a" amintește de apropierea care trebuie să existe și la nivel sufletesc nu doar fizic. Amintește că alături de persoana iubită împlinești un proiect pe care l-a stabilit Dumnezeu. Litera "a", care este în cuvântul "familie", intră și în cuvântul "avere". Cea mai prețioasă avere este persoana pe care o iubești. Tot aurul din lume nu valorează cât persoana care îți spune că te iubește.

A treia literă din cuvântul "familie" amintește de mire și mireasă. Ce frumoasă a fost acea zi când ați pășit braț la braț în fața altarului și toată lumea v-a admirat. Litera "m" amintește că mereu trebuie să țineți unul la celălalt, în orice situație, și că numai moarte vă poate despărți. Litera "m" amintește că în familie se rostește un cuvânt foarte frumos, acela de "mamă". Soții stabilesc de comun acord când să audă în casa lor acest cuvânt și de câți copii să fie spus. Dumnezeu n-a stabilit un număr fix, ci le-a spus doar atât: Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul.

A patra literă, "i", amintește de inelul de logodnă. Poți cânta cântecul cântat de Holograf, "Ți-am dat un inel":

"Poa' sa vină primăvara
Cu alaiul ei de flori
Poa' sa vina si-altă vară
Fără tine nu le văd
Poa' să vină cine o vrea să vină
Dacă nu ești tu e in zadar."

Inelul e rotund și e semnul infinitului, ceva care nu se sfârșește. Iubirea nu trebuie să sfârșească. Nu lepăda inelul. Păstrează-l în deget. Când muncești cu mâinile tale, să-ți amintești că muncești pentru persoana pe care o iubești, pentru familia pe care a-i întemeiat-o. Chiar dacă inelul nu e de 24 de carate, nu contează. Iubirea nu se măsoară în carate.

Următoare literă îți amintește de legământ, de legătura sacră, o legătură care nu poate și nu trebuie să fie desfăcută de nimeni. "Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă". Amintește și de faptul că trebuie să aveți o locuință doar a voastră. Nu este normal să locuiți în casa unde alții fac legea și nu voi. Voi trebuie să decideți în problemele voastre și nu părinții voștri. Litera "l" amintește că în mod liber ați decis să vă uniți destinele. Dumnezeu vă lasă în libertate și nu vă constrânge absolut în nimic. El vrea să aibă înaintea lui persoane libere și nu sclavi, nu roboți. Litera "l" trebuie să-ți spună să faci loc celuilalt în inima ta.

Din nou vine litera "i" pentru ca să-ți amintească mereu de iubire. Inimă și iubire. Ambele cuvinte încep cu "i". În familie trebuie să bată aceeași inimă care este motorul iubirii. Dacă în inimă este iubire, acolo este și Dumnezeu. Nu lăsați inima să împietrească. Păcatele o împietresc. Să ai o inimă caldă, o inimă primitoare pentru celălalt. Modul cum vorbești arată ce fel de inimă ai.

Și am ajuns la ultima literă, "e". Cu litera "e" începi atunci când spui: "Ești pentru mine ființa cea mai frumoasă". "Eu am găsit pe cine căutam". "E Dumnezeu cel care mi te-a scos în cale". "El ne va ține uniți prin credință, prin binecuvântarea sa". "E așa frumos să fim împreună".

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat