Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Familie, model pentru familiile noastre. Considerații omiletice pentru sărbătoarea Sfintei Familii

"Harul de a ieși din copilărie, într-un cuvânt, harul totalei convertiri, l-am primit în ziua de 25 decembrie 1886. Ne întorceam de la slujba de la miezul nopții, unde avusesem fericirea să-l primesc pe Dumnezeu cel mare și puternic (cf. Ps 23,8).

Sosind la Buissonnets, mă bucuram gândindu-mă la clipa în care îmi voi lua cadourile din pantofii așezați în șemineu; acest obicei vechi ne-a adus atâta bucurie în copilărie încât Celina dorea să mă trateze tot ca pe un copilaș fiind cea mai mică din familie... Tatei îi plăcea să mă vadă fericită, să-mi asculte strigătele de mulțumire pe care le scoteam când descopeream surpriză după surpriză în pantofii fermecați, iar bucuria scumpului meu Rege o sporea și mai mult pe a mea; dar Isus voind să-mi arate că trebuia să mă descotorosesc de năravurile copilăriei mi-a îndepărtat și bucuriile nevinovate, a permis ca tata, obosit după slujba de noapte, să se simtă plictisit văzându-mi pantofii în șemineu și să spună aceste cuvinte care mi-au străpuns inima: "În sfârșit, din fericire, este ultimul an!"... Tocmai urcam scara pentru a merge să-mi scot pălăria. Celina știa cât sunt de sensibilă, văzându-mi lacrimile strălucind în ochi, îi veni și ei să verse câteva, căci mă iubea mult și-mi înțelegea durerea: "O, Tereza!, îmi spuse, nu coborî, ți-ar veni foarte greu să te duci imediat să-ți examinezi pantofii". Dar Tereza nu mai era aceeași. Isus îi schimbase inima! Reținându-mi lacrimile am coborât iute scara și stăpânindu-mi bătăile inimii, am luat pantofii și punându-i în fața tatei, am scos veselă toate obiectele, având aerul fericit ca o regină. Tata râdea, își recăpătase și el veselia și Celina credea că visează!... Din fericire, era o dulce realitate, mica Tereza își regăsise forța sufletului pe care o pierduse la patru ani și jumătate, iar acum trebuia să o păstreze pentru totdeauna!...

În această noapte de lumină a început a treia perioadă a vieții mele, cea mai frumoasă dintre toate, cea mai împlinită de harurile Cerului... Ceea ce n-am putut face în zece ani, a săvârșit Isus, într-o clipă, mulțumindu-se cu bunăvoința mea care nu a lipsit niciodată. Asemenea apostolilor, puteam să-i spun: "Doamne, am pescuit toată noaptea fără să prind nimic" (cf. Lc 5,4-10). Mai îndurător cu mine decât a fost cu ucenicii săi, Isus luă el însuși năvodul, îl aruncă și-1 trase plin de pești... A făcut din mine un pescar de suflete. Am simțit o mare dorință să trudesc la convertirea păcătoșilor, dorință pe care nu o mai simțisem cu atâta însuflețire... Într-un cuvânt, mi-am simțit inima cuprinsă de iubire, nevoia de a uita de mine pentru a dărui bucuria, și începând de atunci, am fost fericită!..." (Sfânta Tereza de Lisieux, Istoria unui suflet)

Sfânta Tereza de Lisieux, căci despre ea este vorba, cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de paisprezece ani și-a simțit "inima cuprinsă de iubire" și "nevoia de a uita de mine pentru a dărui bucuria" și continuă copila "începând de atunci, am fost fericită!" Când Tereza s-a simțit iubită și a dorit să dea "share", adică să împărtășească această iubire și altora, atunci ea a ajuns să înțeleagă mesajul lui Dumnezeu-iubire.

Sărbătorim astăzi Sfânta Familie de la Nazaret, iar evanghelia ne prezintă un moment din viața acestei familii. Dacă în anul A se citește pasajul care face referire la fuga în Egipt de teama lui Irod, iar în anul B despre prezentarea la templu, iată că în anul liturgic C evanghelia ne pune în față momentul pierderii și regăsirii lui Isus în templu.

Pentru a ne face o viziune de ansamblu asupra pericopei evaghelice vă propun spre analizare trei puncte care reies din acest text.

Primul punct este credința sfintei familii. Spune evanghelia: "Părinții lui Isus mergeau în fiecare an la Ierusalim, de Sărbătoarea Paștelui". Pe timpul lui Isus era obligația ca fiecare evreu să meargă la templu de trei ori pe an: la Paște, la Rusalii și la Sărbătoarea corturilor. Femeile, în schimb, nu aveau această obligație. Cu toate acestea, părinții lui Isus mergeau împreună în fiecare an. Pentru ei, prezența în templu nu era o obligație sau o datorie, ci un act de credință. Credința în Dumnezeu era cea care unea familia sfântă de la Nazaret.

Al doilea punct este alegerea lui Isus de a rămâne în templu. Isus a mers și în alți ani cu părinții la Ierusalim, dar niciodată nu a rămas acolo. Iată că la vârsta de doisprezece ani face această alegere. La evrei, vârsta de 12 ani însemna maturitatea și era momentul când copilul citea pentru prima dată un text biblic în public. Dar pentru că Isus era Fiul lui Dumnezeu, nu doar că a citit în public, ci le vorbea învățătorilor Legii, care îl ascultau și îi puneau întrebări. Isus respectă Legea poporului israelit, dar nu își poate ascunde măreția sa.

Cel de-al treilea punct care reiese din evanghelie este conștientizarea faptului că Isus era Fiul lui Dumnezeu. Aceasta este un prim pas spre maturitate. Când părinții îl găsesc pe Isus, îi cer cont de gestul său. Răspunsul lui Isus ar putea fi considerat de unii părinți ca fiind obraznic sau spus cu mândrie: "De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" În casa Tatălui său ceresc, Isus nu putea ascunde ceea ce simțea. Acolo era și casa lui. La vârsta de doisprezece ani, Isus a mărturisit în mod public că este Fiul lui Dumnezeu.

Fiecare dintre noi este chemat să conștientizeze că este fiul lui Dumnezeu și să facă publică această maturitate în credință atât prin cuvinte, cât și prin fapte. Sfânta Tereza de Lisieux a ajuns la această maturitate a credinței în Noapte de Crăciun când avea aproape paisprezece ani și a simțit că viața ei trebuie să fie pentru alții. Noi am ajuns la maturitatea credinței? Simțim noi iubirea lui Dumnezeu și o împărtășim și altora?

Dar Isus nu este singurul care a dat dovadă de maturitate. Maria și Iosif, de asemenea, au dat dovadă de maturitate. Evanghelia ne spune că deși nu au înțeles cuvintele lui Isus, toți trei s-au întors la Nazaret și au continuat să își trăiască viața de zi cu zi. Mai mult, Maria păstra și medita cuvintele lui Isus în inima ei.

Maturitatea se vede, în special, atunci când știi să asculți și să meditezi asupra lucrurilor despre care auzi sau le vezi. Se spune că atunci când ești tânăr mai întâi acționezi și apoi gândești. Însă când ajungi la vârsta înțelepciunii, mai întâi gândești și apoi acționezi. Acest lucru este foarte adevărat. Când ești la începutul vieții și ai impresia că ai descoperit cum funcționează această lume, atunci ești tentat să faci afirmații și lucruri crezând că totul începe cu tine. Însă cu cât înaintezi în vârstă și acumulezi experiență, descoperi că alții, înaintea ta, au trecut și ei prin aceasta. Părinții lui Isus au știut să aibă răbdare cu el și să îi ofere o familie în care, ne spune evanghelistul Luca, "creștea în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor".

Privind la familiile noastre, descoperim în ele lumini și umbre. Așa zisul "conflict de generații" își face de multe ori simțită prezența în multe familii. Părinții spun despre copii că nu-i ascultă, copiii spun că nu sunt înțeleși. Modelul sfintei familii, pe care Biserica ni-l pune astăzi înainte, poate ajuta la depășirea acestei situații conflictuale. Ceea ce unea familia sfântă era legătura lor strânsă cu Dumnezeu. Maria și Iosif i-au oferit lui Isus o educație religioasă bună prin exemplul propriu. Deși Isus a făcut o alegere care, într-o primă fază i-a contrariat pe părinții săi, totuși, aceștia au dat dovadă de maturitate, căutând să înțeleagă ce anume a vrut să spună prin acest gest.

Privind la viața familiei din Nazaret, fiecare familie este invitată să aibă ca punct de referință, în viața de zi cu zi, credința în Dumnezeu. Astfel, părinții vor ști să le arate copiilor lor ce contează în această viață și vor putea să le ofere un mediu propice pentru dezvoltarea lor, iar acest lucru se realizează vorbind cu ei.

Părinți, ascultați-i pe copiii voștri, vedeți cu ce probleme se confruntă, ce îi interesează, faceți tot posibilul să vă simtă aproape și să simtă că oricând vor fi primiți acasă cu iubire și, mai ales, vorbiți-le despre Dumnezeu.

Copii, vorbiți cu părinții voștri, deschideți-vă în fața lor, pentru că altfel nu vor ști ce este în sufletul vostru. Prietenii sunt buni, dar nimeni nu te va iubi, așa cum te iubesc părinții tăi. Faptul că știi o limbă străină sau mânuiești telefonul și calculatorul mai bine decât pixul, nu te face superior părinților tăi. Dincolo de a cunoaște, ai nevoie să fii iubit.

Și dacă, totuși, există copii care nu vorbesc cu părinții și nu vor să audă de Dumnezeu, sfântul Ambroziu îi invită pe tații și mamele care se află în această situație, așa cum a invitat-o pe sfânta Monica ce avea probleme cu Augustin: "Când nu-i poți vorbi fiului tău sau ficei tale despre Dumnezeu, atunci vorbește-i lui Dumnezei despre ei și el va ști să-i călăuzească din nou acasă".

Familia de la Nazaret am putea spune că este "patroana" tuturor familiilor. De aceea, astăzi, când sărbătorim Sfânta Familie, putem spune că este hramul familiilor noastre. Să căutăm ca, în această zi, toți membrii familiei să simtă iubirea și frumusețea care trebuie să domnească în familie. Acest lucru este posibil dacă păstrăm legătura cu Dumnezeu. Fiecare trebuie să facă o alegere de viață. Sfânta Tereza ne spune că viața ei a început să aibă sens în momentul când a simțit iubirea lui Dumnezeu și nevoia de a o împărți cu alții. Să alegem și noi iubirea lui Dumnezeu și să o dăruim și altora, conștienți fiind că suntem fiii săi și că trebuie să dăm mărturie despre aceasta cu viața noastră.

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat