Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciun la Betleem: o poartă dincolo de frică

De Giorgio Bernardelli

Șaisprezece arestări a unor exponenți salafiți în zona Betleemului chiar în ajunul Crăciunului. Și măsuri de securitate ridicate din partea Autorității Naționale Palestiniene, după câteva amenințări specifice atribuite lui ISIS. Ca și cum n-ar fi de ajuns intifada cuțitelor - care și ieri au secerat în Țara Sfântă tributul său greu de sânge - în această zi de 25 decembrie în orașul bazilicii Nașterii Domnului s-a materializat și spectrul drapelelor negre ale așa-zisului califat.

Numai cuvinte pentru a semăna frica sau pericol real? Fie într-un caz, fie în altul este un Crăciun marcat de un climat deosebit de apăsător acela care se respiră în această noapte din anul 2015 la Betleem. Chiar și în aceste zile de sărbătoare pelerinii veniți din toată lumea sunt mult mai puțini față de ceilalți ani. Și în pofida obișnuitelor rituri și împodobiri de Crăciun pe străzi, ecoul tragediilor care au loc și la puțini kilometri de aici se face auzit.

Este foarte conștient de aceasta patriarhul latin de Ierusalim Fouad Twal. Și nu ascunde aceasta deloc în omilia de la Liturghia de la miezul nopții, celebrată în biserica "Sfânta Ecaterina", parohia latină de lângă bazilica Nașterii Domnului, acolo unde tradiția creștină situează nașterea lui Isus. În rândul întâi, cei care-l ascultă sunt ca în fiecare an președintele Autorității Palestiniene Abu Mazen, primul ministru Rami Hamdallah, diplomați din toată lumea. "Putem spune cu tristețe că am pierdut umanitatea noastră și valorile noastre spirituale - comentează cu amărăciune - și religia a devenit un motiv pentru a ucide în numele lui Dumnezeu, în loc să invite la fraternitate. Ceea ce suferim astăzi este lipsa de milostivire, ca și cum evenimentul lui Cristos și mesajul Nașterii sale ar fi zadarnice".

Pentru aceasta și în Betleemul celor mai negre umbre, în acea Țară Sfântă unde intifada în ultimele luni s-a transformat într-un adevărat corp la corp, răspunsul la toate aceste răni este sub semnul acelei milostiviri indicate de papa Francisc ca unicul medicament pentru lume. Așadar, în Noaptea de Crăciun, și la Betleem s-a deschis o poartă sfântă a jubileului. Materialmente este poarta bisericii "Sfânta Ecaterina"; dar ideal poartă înlăuntrul său și pe aceea a celei mai celebre bazilici de lângă: aceea care rămâne imprimată în amintirea pelerinilor, deoarece pentru a trece prin ea este necesar să se aplece.

Cu atâtea secole în urmă măsurile de siguranță erau așa: o poartă cu arhitrava foarte joasă pentru a bloca drumul prădătorilor care veneau pe cai. Astăzi - însă - acea aplecare asumă și o semnificație mai precisă: amintește că pentru a trece într-adevăr prin poarta milostivirii trebuie să ne aplecăm asupra atâtor răni ale acestui ținut. "Inima noastră este cu milioanele de refugiați răspândiți în lagăre și în barăci, pradă unui frig înțepător - afirmă patriarhul în omilia sa de Crăciun - este cu aceia care fug din zonele de conflict, traversând marea cu mijloace de noroc și transformând-o într-un cimitir uriaș. În rugăciunile noastre, gândul nostru se îndreaptă spre casele demolate la Ierusalim și în Palestina, spre terenurile expropriate și spre cei care au fost loviți de o pedeapsă colectivă. Gândul nostru se îndreaptă spre victimele terorismului, oriunde s-ar afla și la oricare popor ar aparține. Toți sunt frații noștri în umanitate".

Patriarhul latin de Ierusalim, Fouad Twal, cheamă la o milostivire care trebuie să devină și "o componentă a acțiunii publice". Și este o angajare nu numai pentru creștini: "Semințe de milostivire sunt prezente în toate religiile - amintește el -, mai ales în religia ebraică și în islam, care o consideră o caracteristică eminentă a lui Dumnezeu. Înainte de a fi Atotputernicul și Creatorul, Dumnezeu este Milostivul. Ne revine nouă să îngrijim aceste semințe pentru ca să poată crește în viața noastră publică și privată".

Ce înseamnă în concret o spune fără prea multe cuvinte, indicând rele extrem de concrete: invitația este "adresată nu numai persoanelor oneste, ci și celor care săvârșesc răul, pentru ca să se căiască și să schimbe drumul". Și este un rău pe care patriarhul îl declină și în numele sale cele mai incomode precum indiferența, corupția, comerțul cu arme. Însă "milostivirea încă există", explică el, și citează de exemplu efortul făcut "de Iordania, de Liban, de Turcia și de atâtea țări europene" pentru primirea dată refugiaților. Ne revine nouă - conclude el - "să-l rugăm pe Principele Păcii și al Milostivirii pentru ca să se transforme fața pământului, pentru ca lumea să devină un loc primitor și sigur, unde să domnească pacea în locul rivalității, milostivirea în locul răzbunării și caritatea în locul urii".

(După Vatican Insider, 25 decembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat