Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul lui Asia Bibi: Îi iert pe persecutorii mei

De Paolo Affatato

Este un Crăciun învăluit în milostivire cel pe care-l celebrează Asia Bibi, femeia creștină condamnată la moarte pentru presupusă blasfemie în Pakistan. Al șaptelea Crăciun în spatele gratiilor, astăzi în închisoarea pentru femei din Multan, orășel în provincia Punjab, unde Asia așteaptă rezultatul reexaminării procesului care a condamnat-o la moarte. Curtea Supremă, al treilea grad de judecată, a decretat legitimitatea recursului său și se așteaptă ca să se fixeze audiența pentru a emite apoi un verdict definitiv.

Crăciunul în Anul Milostivirii este pentru Asia, mamă a cinci copii și de acum în vârstă de cincizeci de ani, o sărbătoare marcată de iertare. Asia este o femeie care, deși în suferință și în izolare, conștientă de imensa nedreptate îndurată, este în interior împăcată. Este o femeie care, inundată de harul lui Dumnezeu, binecuvântează o istorie, a sa, pe care rațiunea umană nu poate decât s-o considere greșită, deformată, potrivnică.

Încrezându-se în providența lui Dumnezeu, Asia a spus cu seninătate rudelor care în dimineața ajunului de Crăciun au mers s-o viziteze în închisoare: "Crăciunul este sărbătoarea milostivirii lui Dumnezeu. Eu îi iert pe persecutorii mei, pe cei care m-au acuzat în mod fals, și aștept iertarea lor". Cuvinte care, așa cum s-a aflat de la Vatican Insider, i-au lăsat pe soțul Ashiq Masih, pe copii și pe tutorele familiei, Joseph Nadeem, director al Renaissance Education Foundation din Lahore, profund impresionați.

Schimbul de urări a fost un moment plin de afect și emoție. Asia era fericită și a exclamat: "Isus a făcut această zi fericită pentru mine și a primit rugăciunile mele. Sunt emoționată și plină de bucurie întâlnind astăzi familia mea și sărbătorind Crăciunul cu voi".

Asia a revenit și asupra episodului care i-a schimbat viața: "Astăzi este și nașterea profetului Mahomed. Să fie pace asupra lui, în această zi. Cu sinceritate n-aș putea niciodată nici măcar să mă gândesc să fiu lipsită de respect față de el. Dar, chiar dacă sunt în închisoare de șapte ani, nu-i urăsc pe cei care mi-au făcut rău".

"Mă rog ca sfântul profet Mahomed să dăruiască înțelepciune adepților săi pentru a continua să construiască pacea în lume. Mă rog ca Isus Cristos să dăruiască pacea lumii întregi", a spus Asia.

La sfârșitul vizitei, afirmă soțul Ashiq, Asia n-a ezitat să ceară tuturor creștinilor din lume și celor care urmăresc evenimentul ei să continue să se roage pentru ca procesul la Curtea Supremă să se poată încheia cu un rezultat favorabil ei. "Dumnezeu Atotputernicul să-mi acorde libertatea pentru a putea celebra următorul Crăciun cu voi toți, în pace și libertate", a încheiat ea.

Crăciunul lui Asia Bibi este paradigmă a Crăciunului pe care-l trăiesc creștinii în Pakistan, "susținători ai unui mesaj de armonie și de speranță", a declarat Khalil Tahir Sindhu, avocat catolic care a urmărit cazul lui Asia Bibi și numeroase cazuri de creștini acuzați de blasfemie, acum ministru pentru minorități și pentru drepturile umane în guvernul provincial din Punjab.

Pentru a evita cazuri de "noi Asia Bibi" și a combat din fașă discriminarea creștinilor din Pakistan, Sindhu își dedică acțiunea sa politică pentru a ocroti drepturile minorităților. Grație angajării sale, Punjab a instituit comitete districtuale pentru a promova armonia religioasă și a pus în practică norma care încredințează minorităților cota de cinci la sută dintre muncitorii angajați în birourile guvernului.

Lui Sindhu i-a făcut ecou, întâlnindu-i pe episcopii creștini, președintele Pakistanului Mamnoon Hussain care, cu ocazia Crăciunului, a reafirmat rolul prețios al minorităților religioase "pentru progresul, apărarea, siguranța țării și stabilitatea socială". "Pakistanul - a adăugat președintele Hussain - va garanta cu orice mijloc posibil bunăstarea și tutelarea fraților creștini", amintind câteva măsuri adoptate deja de guvernul pakistanez.

Că sunt fapte sau numai proclamații o speră cu toată ființa sa Sajjad Masih Gill, un alt creștin condamnat la închisoare pe viață pentru presupusă blasfemie, care în zilele trecute a prezentat apel la Înalta Curte din Lahore.

Cu privire la situația dureroasă a abuzului legilor de blasfemie, cea care a ruinat viața lui Asia Bibi, Sajja Masih Gill și a multor altora, se înregistrează în Pakistan un trend îngrijorător: 1.400 de cazuri denunțate în anul 2004, un vârf față de ultimii ani, în timp ce în același an - informează Comisia pentru Drepturile Umane din Pakistan - tribunalele pakistaneze au condamnat trei persoane la moarte, șase persoane la închisoare pe viață și alte trei persoane la ani grei de închisoare pentru blasfemie.

Conform avocatului Nisar Shar, purtătorul de cuvânt al asociației avocaților din Karachi, "și pentru avocați a devenit periculos să apere un imputat acuzat de blasfemie". Saiful Malook, avocatul lui Asia Bibi, cunoaște aceste riscuri dar a ales să ducă la capăt cauza în fața Curții Supreme, unde Asia așteaptă audiența decisivă pentru viața sa.

(După Vatican Insider, 24 decembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat