Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Orașul unde s-a născut principele păcii astăzi tânjește după pace"

De Elena Dini

La câteva zile de la sărbătoarea Crăciunului, am ajuns la primarul de Betleem, pentru prima dată o femeie creștină catolică. În acest interviu Vera Baboun povestește cum trăiește acest moment al anului orașul în care s-a născut Isus.

Doamnă primar Baboun, care este situația astăzi la Betleem cât privește viața zilnică a cetățenilor săi și, îndeosebi, a comunităților catolice?

"Comunitatea catolică este parte din întreaga comunitate. Ceea ce se întâmplă la Betleem atinge populația catolică așa ca și pe tot restul populației. Deocamdată acest oraș este segregat de Ierusalim și credincioșii din Betleem cu greu reușesc să se roage la Sfântul Mormânt. Este mai ușor de a merge la Sfântul Mormânt pentru cel care vine din Europa sau din America decât este pentru un tânăr de 21 de ani din Betleem.

Nu este o situație normală și noi combatem anormalitatea; trăim această anormalitate și încercăm să ne adaptăm. Tinerii noștri își pierd viața și încă nu există soluție la orizont.

Dată fiind lipsa păcii, ca primar trebuie să înfrunt multe situații complicate. Din moment de 82% din guvernatoratul din Betleem este în zona C, aceea controlată de administrația și de sistemul de securitate israeliene, a exercita autoritatea mea este o provocare incredibilă.

Pe moment, numai 48 de mii din cei 200 de mii de locuitori ai guvernatoratului sunt creștini. Există și un nou zid la Cremisan care duce la confiscarea terenurilor a 58 de familii creștine. Livezile de măslin și viile, datorită cărora Betleemul este vestit, vor fi confiscate. Toate acestea - zidul, problemele economice și lipsa de oportunități - au desigur repercusiuni asupra calității vieții. Când vorbesc despre Betleem, prezența creștinilor este într-adevăr crucială, nu numai pentru noi ci pentru toată comunitatea creștină din lume. Noi suntem aici pentru voi toți".

Dumneavoastră sunteți primul primar femeie din Betleem: ce ne puteți spune despre rolul pe care-l desfășoară femeile în societatea palestiniană și despre relația dintre femeile musulmane și creștine în slujba păcii în ținutul dumneavoastră?

"Femeile sunt parte a comunității palestiniene și noi înfruntăm toate dificultățile împreună cu bărbații. A fi prima femeie primar în istoria Betleemului este o cucerire dar și o provocare.

Încerc să conduc orașul din punctul de vedere al unei femei. Noi suntem biologic programate pentru a da viața și pentru a ne pune în slujire. Ne interesăm imediat de alții și vrem să vedem viața înflorind în jurul nostru. În cazul meu am ocupat funcția de primar în ultimii trei ani și niciodată nu mi-am luat o zi de concediu. Asta pentru că ascult toate provocările pe care persoanele le înfruntă și mă dăruiesc complet.

Femeile din Palestina, fie că sunt creștine sau musulmane, înfruntă aceleași provocări, aceleași restricții și același nivel de șomaj. Fie că sunt creștine sau musulmane, sunt mamele victimelor, mamele tinerilor șomeri, soțiile bărbaților șomeri și ale victimelor. Ele însele sunt șomere, și victime. De aceea suferă dublu".

Educația este în centrul carierei dumneavoastră profesionale, dat fiind că sunteți o profesoară. Ce rol joacă instruirea în susținerea tinerilor din Betleem? Ce provocări înfruntă tinerii?

"Tinerii - și la Betleem 50% din populație au mai puțin de 29 de ani - sunt foarte instruiți. Educația pentru noi nu este numai un drept ci o obligație națională. Totuși la Betleem avem cel mai ridicat nivel de șomaj din Cisiordania (27%) și cel mai ridicat nivel de sărăcie (22%). Persoanele care rămân la Betleem au studiat, dar se adaptează să lucreze în domenii diferite de cele pentru care au fost formați.

Nivelul de șomaj este ridicat cu toate că Betleemul este un oraș turistic. De fiecare dată când sunt conflicte, turismul este dăunat în mod serios. Aici avem 33 de hoteluri și multe restaurante de calitate dar, fără o soluție și fără independență, atât timp cât va continua conflictul viețile și activitățile noastre vor fi compromise. Prin urmare, persoanele tind să încerce să-și facă o viață în afara Betleemului".

Ce mesaj universal ați văzut în spatele recentei canonizări din partea Papei Francisc a două femei palestiniene, dintre care una a marcat istoria Betleemului?

"Dacă există sfinții vii pe pământ, Papa Francisc este unul dintre ei. Când a venit la Betleem, când ne-a ascultat, când am mers la el, când ne-am rugat împreună creștini, evrei și musulmani, el a recunoscut drepturile noastre ca ființe umane, ca palestinieni și creștini.

Canonizarea a două sfinte arabe a făcut cunoscută sfințenia unui ținut care nu trăiește în pace. Afirmându-le sfințenia, Papa Francisc a recunoscut drepturile persoanelor care trăiesc în această țară. În afară de canonizare, el a recunoscut statul Palestina. A ridicat drapelul palestinian în Vatican și a amintit lumii, inclusiv nouă, că pământul nostru este Pământ Sfânt și izvorul sfințeniei".

După ratificarea formală a acordului global între statul Palestina și Sfântul Scaun pe care l-ați menționat, care sunt următorii pași care trebuie să fie întreprinși?

"Această decizie a Sanctității Sale trebuie să fie luată în considerare de Națiunile Unite. Israelul a fost recunoscut ca stat de Națiunile Unite și de comunitatea internațională și noi, ca palestinieni, l-am recunoscut. Este incredibil și absolut de nedrept că, până astăzi, statul Palestina nu este pe deplin recunoscut de Națiunile Unite și de comunitatea internațională, aceleași care au recunoscut Israelul. Acesta este un punct crucial și lucrul cel mai important.

Facem totul pentru a trăi în pace, dar cred că este momentul ca lumea să-și ia propriile responsabilități. Acesta este motivul pentru care cerem o intervenție internațională în Palestina pentru a opri ceea ce se întâmplă. Ceea ce va aduce pacea este recunoașterea și, prin urmare, pacea va aduce siguranța, nu contrariul".

Crăciunul se apropie. Cum trăiți acest moment special al anului?

"Acum când Crăciunul se apropie, aici la Betleem reflectăm asupra semnificației esenței acestei celebrări în mijlocul uciderilor care au loc în Palestina datorate recentelor tulburări. Am decis că târgul de Crăciun și iluminarea bradului vor fi. Va fi o celebrare națională în timpul căreia vom putea împărtăși mesajul Betleemului cu toată lumea.

Motoul nostru din acest an pentru celebrarea de Crăciun va fi «în țara Palestina există ceea ce merită pacea». Poetul palestinian Mahmoud Darwish a spus: «În această țară există ceea ce merită viața». Viața noastră, în frumusețea și sfințenia sa, merită să rămână aici și să meargă înainte, să simtă bucurie și să înfrunte provocările care ni se prezintă. Am luat această frază, am înlocuit cuvântul «viață» cu «pace» și am aplicat acest mesaj Betleemului.

Se pare că nimeni nu-și dă seama că Betleem, orașul care a dăruit mesajul de pace întregii lumi la Crăciun, continuă să dea acest mesaj astăzi, în pofida faptului că nu trăiește în pace. Pietrele - pământul - și pietrele vii - persoanele - merită pacea.

La fiecare 5 decembrie dăruim mesajul din Betleem întregii lumi în momentul aprinderii luminilor din bradul de Crăciun. De fiecare dată sper să pot spune: «Mulțumesc, Dumnezeule, mulțumesc, omenire, pentru că ați adus pacea în Palestina și la Betleem». Aș vrea să pot să spun asta. Dar de fiecare dată merg și spun «Să ne rugăm să putem avea pacea» pentru că pacea încă n-a fost obținută".

Pentru dumneavoastră, ca primar al Betleemului, ce reprezintă concret Ordinul Sfântului Mormânt, instituție pontificală care suportă material Patriarhia Latină din Ierusalim? Ce așteptați de la membrii săi și ce ar putea face cu privire la situația actuală din țara dumneavoastră?

"Ordinul Sfântului Mormânt are o relație directă și instituționalizată cu Patriarhia Latină din Ierusalim. Eu, ca primar, și cetățenii nu avem un contact direct, dar știm că susțineți școlile și multe alte aspecte care îi ajută pe credincioșii catolici din Țara Sfântă. Am fost o profesoară la Universitatea din Betleem și apoi conducătoarea unei școli greco-catolice timp de un an și jumătate, așadar știu că un bun procent din taxele studenților este acoperit de Ordinul Sfântului Mormânt și de alte instituții. Acest sprijin vine prin Patriarhie, deci nu-i cunoaștem detaliile. Totuși știu că membrii Ordinului sunt foarte legați de Țara Sfântă, îi văd adesea la Betleem și apreciez într-adevăr tot ceea ce faceți. A menține speranța și a ajuta persoanele să rămână aici este un aspect crucial și asta e ceea ce voi faceți".

Există un gând final pe care vreți să-l împărtășiți?

"Viața este formată din voci și pentru a face o schimbare este nevoie de o voce curajoasă și fidelă care să spună adevărul. Știu că, drept creștini, Domnul nostru Isus ne-a învățat că, dacă nu suntem capabili să spunem adevărul, este mai bine să tăcem. Dat fiind faptul că toți înfruntăm realitatea din Betleem și că vedem ceea ce se întâmplă aici în Palestina, eu cer ca toate vocile sincere să spună adevărul fără frică: Betleem, orașul păcii, nu este în pace și aceasta este o enormă nenorocire".

(După Vatican Insider, 21 decembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat