Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dumnezeu ne-a vorbit prin Fiul său - Considerații omiletice la Nașterea Domnului

Un om s-a așezat într-o stație de metrou din Washington DC și a început să cânte la vioara. Era o dimineață rece de ianuarie. El a cântat șase piese de Bach timp de aproximativ 45 minute. În acest timp, deoarece era oră de vârf, s-a calculat că 1.100 oameni au trecut prin stație, cei mai mulți dintre ei în drum spre locul de muncă.

Abia după trei minute de cântat, un bărbat de vârstă mijlocie a observat că exista un muzician în stație. El și-a încetinit pasul și s-a oprit pentru câteva secunde, continuându-și grăbit drumul.

Un minut mai târziu, violonistul a primit primul său dolar: o femeie a aruncat banii în sertar și fără oprire și-a continuat drumul.

Câteva minute mai târziu, cineva s-a rezemat de perete să-l asculte, dar rapid omul s-a uitat la ceas și a început să meargă din nou. În mod clar el urma să întârzie la servici.

Cel care i-a acordat cea mai mare atenție a fost un băiat de trei ani. Mama lui îl grăbea, dar copilul s-a oprit să se uite la violonist. În cele din urmă, mama l-a tras tare de mână, iar copilul a continuat să meargă, întorcându-și capul tot timpul. Această acțiune a fost repetată de mulți alți copii. Toți părinții, fără excepție, i-au forțat să se grăbească.

În cele 45 minute în care muzicianul a cântat, doar șase oameni s-au oprit și au rămas pentru o vreme să-l asculte. Aproximativ 20 i-au dat bani, dar au continuat să meargă în ritmul lor normal. A adunat 32 dolari. Când a terminat de cântat, nimeni nu a observat, nimeni nu a aplaudat, doar o singură doamnă l-a recunoscut pe marele violonist.

În afară de acea doamnă, nimeni nu știa acest lucru, dar violonistul era Joshua Bell, unul dintre cei mai talentați muzicieni din lume. El a cântat una dintre piesele cele mai complicate scrise vreodată, pe o vioară în valoare de 3,5 milioane de dolari.

Cu două zile înainte de a cânta la metrou, Joshua Bell era "sold out" (adică s-au vândut toate biletele pentru spectacolul său) la un teatru din Boston, unde prețul mediu pentru un bilet era de 100 dolari.

Aceasta este o poveste adevărată, care să găsește și pe site-ul www.youtube.com. Joshua Bell a cântat incognito într-o stația de metrou, la rugămintea ziarului Washington Post, ca parte a unui experiment social despre percepție, gust, precum și prioritățile oamenilor. Într-un mediu obișnuit, la o oră nepotrivită, s-a încercat să se găsească răspunsul la câteva întrebări: De ce nu percepem frumusețea? De ce nu ne oprim să o apreciem? De ce nu putem recunoaște talentul într-un context neașteptat?

Una dintre posibilele concluzii din această experiență ar putea fi: "Dacă nu avem un moment să ne oprim și să ascultam unul dintre cei mai buni muzicieni din lume cântând cea mai bună muzica scrisă vreodată, cât de multe alte lucruri pierdem?"

Crăciunul a venit! Astăzi s-a născut Cristos în mijlocul nostru. Dumnezeu l-a trimis în mijlocul nostru pe Fiul său pentru a ne arăta că este un Dumnezeu aproape de oameni. Ceea ce impresionează la venirea lui Isus pe acest pământ este modul în care o face. Într-o zi obișnuită, în timpul unor evenimente care solicita atenția oamenilor (recensământul populației), într-un oraș, aparent lipsit de însemnătate și într-un staul care nu inspiră prea mult respect. Isus vine în liniște pe acest pământ, pentru ca omul să se obișnuiască și să înțeleagă că Dumnezeu îl cunoaște pe om în profunzimea sa, în umanitatea sa. Papa emerit, Benedict al XVI-lea, ne spune că, Dumnezeu este așa de mare, încât poate să devină slab și ne vine în întâmpinare ca prunc lipsit de apărare ca să-l putem iubi. Dumnezeu ia chip umil pentru a ne îndrepta spre el din toată inima. Iar calea ce duce spre el este Isus. El a venit din cer pentru a ne arăta drumul către cer.

Dacă Dumnezeu ar fi venit în toată maiestatea sa, omul s-ar fi speriat și ar fi reacționat cu teamă în fața lui. Tocmai de aceea a ales să urmeze pașii umani obișnuiți: naștere, copilărie, adolescență și tinerețe. Acesta este limbajul pe care îl înțelegem. Prin Isus, Dumnezeu a vorbit pe limba noastră pentru a-i înțelege mesajul. Cei care cred că l-ar fi recunoscut pe Mântuitorul dacă ar fi trăit în acea vreme să se gândească cum ar fi reacționat dacă treceau prin stația de metrou unde cânta Joshua Bell. Dacă oamenilor le este greu să recunoască o melodie frumoasă, cum ar fi putut recunoaște frumusețea însăși?

Analizând pasajul evanghelic pe care l-am citit, găsim trei aspecte importante despre Isus și misiunea lui: el este din veșnicie, el este lumina care luminează misterul omului și, cel de-al treilea aspect, cei care cred în el devin lumină.

Așadar primul aspect este preexistența Fiului lui Dumnezeu. Am citit că "La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu". Acest "La început" este identic cu cel din Cartea Genezei, când ni se spune că "La început Dumnezeu a creat cerul și pământul". Înțelegem că Isus există din veșnicie și toate au fost create prin el. Evanghelistul ne sugerează că prin venirea lui Isus în lume are loc o nouă creație. Dumnezeu le face pe toate noi prin venirea în lume a Fiului său. Cel ce crede în Isus începe o viață nouă ce se îndreaptă către el. Noi cum vedem noua creația? A dat noua creația sens existenței noastre?

Al doilea aspect al evangheliei se referă la misiunea lui Isus. Prin întrupare, Cristos descoperă misterul omului. El este lumina care luminează în întuneric. Cristos se prezintă ca lumină pentru toți oamenii. Însă, am auzit că a venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit. De aceea, doar cei care cred în el sunt luminați. Nu este suficient să facem parte din poporul lui Dumnezeu. Trebuie să și credem. Crezând în numele lui Isus devenim fii ai lui Dumnezeu. Acesta este scopul omului pe pământ: să devină fiul lui Dumnezeu. Scopul nostru care este? Ne preocupă mântuirea noastră?

Cel de-al treilea aspect din textul citit se referă la roadele credinței în Isus. Cei care cred, ne spune evanghelistul, au primit de la Cristos har după har. Cristos îi sprijină pe frații săi în drumul către Tatăl. Practic, Cristos îi îmbracă în lumina sa. Cel care crede în lumină devine el însuși lumină și transmite lumină. Creștinul, în inima căruia s-a născut Cristos, devine o lumină în întunericul acestei lumi. Noi ce iubim: lumina sau întunericul?

Suntem chemați să facem din viața noastră o făclie care să lumineze în jurul nostru. Dacă nu vom fi lumină, dacă nu ne lăsăm îmbrăcați în lumina lui Cristos, nu vom putea ajunge la Tatăl. Nimeni nu l-a văzut vreodată pe Tatăl, afară de Fiul. De aceea, el este calea sigură spre Dumnezeu. Maica Tereza de Calcutta spune că imaginația ei nu-l poate reprezenta pe Dumnezeu. De aceea, când se gândește la Dumnezeu nu reușește să vadă decât chipul lui Isus Cristos. El este imaginea Tatălui. Există astăzi riscul să vedem credința ca ceva ce ține doar de cele veșnice. De fapt, credința are mai mult de-a face cu Dumnezeu prezent în istorie, cu Dumnezeu ca om. Credința este un act personal. Nu înseamnă a adera la ceva, ci la cineva. La Isus Cristos.

Lectura a doua din Scrisoarea către Evrei ne spune că în aceste vremuri de pe urmă Dumnezeu ne-a vorbit prin Fiul său. Acest lucru înseamnă că ne-a transmis adevărul său prin viața lui Isus: prin cuvinte și fapte. Dumnezeu s-a făcut om pentru a ne face pe noi fiii ai lui Dumnezeu. Aceasta este iubirea lui Dumnezeu. Astfel, putem spune că, azi celebrăm nu doar Crăciunul lui Isus, nașterea sa, ci și crăciunul nostru. Prin nașterea lui Cristos și noi suntem născuți la o viață nouă de credință. Am auzit în lectura a doua cuvintele: "Fiul meu ești tu, eu astăzi te-am născut". În Cristos și noi am fost aleși să fim fii adoptivi. Ce mare iubire ne-a arătat Tatăl făcându-ne fii ai lui Dumnezeu.

Celor care încă se simt împovărați de greutățile acestei lumi și nu reușesc să simtă bucuria Crăciunului profetul Isaia în prima lectură le spune: "Tresăltați, strigați de bucurie, ruine ale Ierusalimului, pentru că Domnul mângâie poporul său și răscumpără Ierusalimul!" Pruncul Isus ne duce mai aproape de Dumnezeu și de iubirea lui. În acest An Sfânt, primul gest de milostivire după deschiderea porții sfinte este tocmai sărbătoarea Nașterii Domnului. Venirea Fiului lui Dumnezeu în lume este semnul că milostivirea Creatorului a ajuns la noi.

Să ne oprim așadar astăzi din goana noastră zilnică și să fim mai atenți la frumusețea însăși: pruncul divin. Cel care era din veșnicie, a venit să aducă lumină în întunericul acestei lumi și, mai mult, a venit să ne facă pe noi lumină pentru familia noastră și pentru cei pe care îi întâlnim. Rolul luminii este acela de a descoperi culorile, formele și frumusețea lucrurilor și a persoanelor. Dacă vom lumina toți așa cum își dorește Dumnezeu, atunci vom putea vedea frumusețea din jurul nostru și împreună vom putea vedea frumusețea însăși: Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu venit între oameni.

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat