Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Audiență acordată angajaților Sfântului Scaun și Vaticanului pentru urările de Crăciun (21 decembrie 2015)

Iubiți frați și surori, bine ați venit!

Crăciunul care este de acum aproape ne oferă ocazia frumoasă de a ne întâlni și a ne adresa urările.

Înainte de toate doresc să vă mulțumesc pentru munca voastră, pentru angajarea pe care o depuneți pentru a face lucrurile bine, mereu, chiar și atunci când nu este nicio recunoaștere: de atâtea ori unul face un lucru bine și acesta nu este recunoscut... Aș vrea să mulțumesc în mod deosebit acelora dintre voi care de atâția ani fac același tip de muncă, o muncă adesea ascunsă, și încearcă să facă lucrurile așa cum trebuie. Știm că asta e normal, este pur și simplu a-și face propria datorie; dar știm și că pentru noi ființele umane nu este ușor, noi nu suntem mașini - slavă Domnului! - și uneori avem nevoie de un stimulent, sau să schimbăm un pic... Vă felicit că simțiți un orgoliu corect de a face cât mai bine lucrurile normale de fiecare zi. Mulțumesc! Să mergem înainte, în diferitele locuri de muncă, colaborând împreună, cu răbdare, încercând să ne ajutăm reciproc.

Și în timp ce vă mulțumesc, vreau și să vă cer iertare pentru scandalurile care au fost în Vatican. Dar aș vrea ca atitudinea mea și a voastră, în special în aceste zile, să fie mai ales aceea de a ne ruga, a ne ruga pentru persoanele implicate în aceste scandaluri, pentru cel acela care a greșit să se corecteze și să poată regăsi drumul corect.

Există un alt lucru pe care vreau să vi-l spun, probabil cel mai important: vă încurajez să vă îngrijiți de căsătoria voastră și de copiii voștri. Îngrijiți-vă, nu neglijați: jucați-vă cu copiii. Căsătoria este ca o plantă. Nu este ca un dulap, care se pune acolo, în cameră, și e suficient a-l șterge de praf din când în când. O plantă este vie, trebuie îngrijită în fiecare zi: a vedea cum este, a pune apă, și așa mai departe. Căsătoria este o realitate vie: viața de cuplu nu trebuie considerată niciodată un lucru sigur, în nicio fază a parcursului unei familii. Să ne amintim că darul cel mai prețios pentru copii nu sunt lucrurile, ci iubirea părinților. Și nu înțeleg numai iubirea părinților față de copii, ci chiar iubirea părinților între ei, adică relația conjugală. Acest lucru vă face atât de bine vouă dar și copiilor voștri! Nu neglijați familia!

Așadar, înainte de toate a cultiva "planta" căsătoriei, care sunteți voi soții, și în același timp a îngriji relația cu copiii voștri, și aici, insistând mai mult pe raportul uman decât pe lucruri. Vorbiți cu copiii, ascultați-i, întrebați-i ce gândesc. Acest dialog între părinți și copii face atât de bine! Îi face pe copii să crească în maturitate. Să insistăm asupra milostivirii, în relațiile zilnice, între soț și soție, între părinți și copii, între frați și surori; și să ne îngrijim de bunici: bunicii sunt atât de importanți în familie. Bunicii au amintirea, au înțelepciunea. Nu-i lăsați deoparte pe bunici! Sunt foarte importanți. Îmi spunea o tânără doamnă că are un fiu de șapte ani și cu ea locuiește bunica de nouăzeci de ani: aceasta nu se simte foarte bine și au sfătuit-o să se interneze într-un azil de bătrâni. Și această femeie înțeleaptă, care nu a studiat la universitate, a răspuns celui care o sfătuia să o ducă pe bunica în azilul de bătrâni: "Nu! Eu vreau ca fiul meu să crească alături de bunica!". Știa bine ce le fac bunicii nepoților. Îngrijirea păcii în familie: sunt certuri în familie, știm cu toții asta. Dar când într-o căsătorie nu sunt certuri pare anormal. Important este ca să nu se termine ziua fără a face pace. Frați care nu se ceartă? Dar, mereu! Dar a face pace. Și voi, părinților, când copiii voștri s-au certat, înainte de a merge la culcare, spuneți-le: "Faceți pace, dați-vă mâna, dați-vă un sărut". Trebuie învățată această înțelepciune de a face pace. Ați făcut război în timpul zilei? Încă este cald acest război? Nu lăsați să devină rece: pentru că "războiul rece" din ziua următoare este mai periculos decât "războiul cald". Ați înțeles? Să faceți pace seara, mereu!

Jubileul trebuie trăit și în biserica familială, nu numai în marile evenimente! Mai mult, Domnului îl iubește pe cel care practică milostivirea în circumstanțele obișnuite. Asta vreau să vă urez: să experimentați bucuria milostivirii, începând de la familia voastră.

Mulțumesc pentru munca voastră, iertare pentru scandaluri și mergeți înainte. Mergeți înainte în această comunitate și duceți salutul meu și urările mele celor dragi ai voștri, bătrânilor și bolnavilor. Și vor rog, continuați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc iarăși și Crăciun fericit!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat