Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat donatorilor ieslei și bradului de Crăciun din Piața "Sfântul Petru" (18 decembrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă adresez un cordial bun-venit și vă mulțumesc pentru darurile pe care le-ați pregătit. Sunt foarte frumoase; și dă bucurie să mă gândesc că nu le prezentați numai Papei și pelerinilor care le vor putea admira, ci mai ales Domnului Isus: pentru că El este Sărbătoritul!

Mulțumesc pentru intențiilor lor respectuoase, pentru ajutor, pentru proiecte monseniorului Voderholzer și monseniorului Bressan, doamnei Merk, domnului Falk și domnului Thun. Și vă salut pe voi toți: autoritățile din primăriile bavareze din Hirschau, Schnaittenbach și Freudenberg, care au donat bradul de Crăciun; pe reprezentanții provinciei Trento, care împreună cu arhidieceza au făcut ieslea. Aș vrea să mulțumesc și micilor "artiști" care au împodobit bradul și să-i felicit: sunteți încă foarte tineri, dar expuneți deja operele voastre în Piața "Sfântul Petru"! Și acest lucru este frumos. Curaj, înainte! Michelangelo a început așa!

Podoabele, pe care grație operei "Fundația Lene Thun" le-ați pregătit, reprezintă visele voastre. Aceste dorințe pe care le purtați în inimă sunt acum în locul cel mai potrivit, pentru că stau aproape de Pruncul din Betleem: sunt încredințate Lui, care a venit pentru "a locui în mijlocul nostru" (In 1,14). De fapt Isus nu a apărut pur și simplu pe pământ, nu ne-a dedicat un pic din timpul său, ci a venit să împărtășească viața noastră, să primească dorințele noastre. Pentru că a voit, și încă vrea, să trăiască aici, împreună cu noi și pentru noi. Are la inimă lumea noastră, care la Crăciun a devenit lumea sa. Ieslea ne amintește asta: Dumnezeu, prin marea sa milostivire, a coborât spre noi pentru a rămâne în mod stabil cu noi.

În afară de asta, ieslea ne spune că El nu se impune niciodată cu forța. Amintiți-vă bine de asta, voi copii și tineri: Domnul nu se impune niciodată cu forța. Pentru a ne mântui, nu a schimbat istoria săvârșind o minune grandioasă. În schimb a venit cu toată simplitatea, umilința, blândețea. Lui Dumnezeu nu-i plac revoluțiile impunătoare ale puternicilor istoriei și nu folosește bagheta magică pentru a schimba situațiile. În schimb se face mic, se face prunc, pentru a ne atrage cu iubire, pentru a atinge inimile noastre cu bunătatea sa umilă; pentru a zdruncina, cu sărăcia sa, pe cei care se zbat să adune comorile false din această lume.

Acestea erau și intențiile sfântului Francisc, atunci când a inventat ieslea. El - ne spun Fonti Francescane - dorea "să comemoreze pe acel Prunc care s-a născut la Betleem", pentru a putea "întrevedea într-un fel cu ochii trupului greutățile în care s-a aflat datorită lipsei lucrurilor necesare unui nou-născut". De fapt, în scena aceea, "se onorează simplitatea, se preamărește sărăcia, se laudă umilința" (468-469). Așadar vă invit să rămânem în fața ieslei, pentru că acolo duioșia lui Dumnezeu ne vorbește. Acolo se contemplă milostivirea divină, care s-a făcut trup omenesc și poate să înduioșeze privirile noastre.

Însă, mai ales dorește să zdruncine inimile noastre. Este frumos că este prezentă în această iesle o figură, care percepe imediat misterul Crăciunului. Este acel personaj care săvârșește o faptă bună, aplecându-se pentru a ajuta un bătrân. El nu numai că îl privește pe Dumnezeu, ci îl și imită, pentru că, asemenea lui Dumnezeu, se apleacă milostiv spre cel care are nevoie. Aceste daruri ale voastre, care în această seară vor fi luminate, pot să atragă atâtea priviri și mai ales să reînsuflețească în viață lumina adevărată a Crăciunului. Vă mulțumesc! Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat