Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica Tereza va fi sfântă

De Andrea Tornielli

Papa Francisc a aprobat în ziua sa de naștere minunea atribuită Maicii Tereza de Calcutta și a dispus să se promulge decretul. Dă această știre situl cotidianului catolic Avvenire. "Se încheie astfel - scrie vaticanista Stefania Falasca - itinerarul procesului super miro pentru «apostola celor din urmă», care va fi canonizată cu toată probabilitatea la 4 septembrie, în Anul Sfânt al Milostivirii. Data va fi făcută publică în următorul Consistoriu". În urmă cu trei zile, la 15 decembrie, cazul de vindecare extraordinară a fost supus evaluării ultime a congresului episcopilor și cardinalilor reuniți în Congregație, care au exprimat evaluarea lor pe deplin pozitivă.

Ziua de 5 septembrie va fi o zi de luni și este aniversarea a 106 ani de la nașterea Terezei, înainte de călugărie Anjëzë Gonxhe Bojaxhiu, călugărița născută la Skopje în Albania și devenită simbol al iubirii față de cei mai din urmă dintre cei din urmă pe străzile din Calcutta. Este foarte probabil, întocmai, ca să aibă loc canonizarea în ziua precedentă, adică duminică 4 septembrie.

Minunea care o va duce la cinstea altarelor pe fericita albaneză este vindecarea inexplicabilă din punct de vedere științific a unui bărbat brazilian aflat în ultimul stadiu al unei tumori maligne la creier. Restabilirea completă a unui credincios din dieceza de Santos a avut loc după ce bolnavul a rugat-o intens pe Maica Tereza: din TAC a dispărut dintr-o dată și inexplicabil cancerul care se extinsese de acum la o amplă porțiune a creierului.

Vindecarea extraordinară a avut loc la 9 decembrie 2008 și se referă la un bărbat, astăzi în vârstă de 42 de ani, redus la capătul vieții de "abcese multiple cerebrale cu hidrocefal obstructiv" și deja "supus la un transplant renal și în terapie cu imunosopresoare". La examenul colegial al Consiliului medical, din 10 septembrie, dispariția bolii a fost declarată în unanimitate ca inexplicabilă din punct de vedere științific cu șapte voturi pozitive din șapte. A fost unanim și votul consultanților teologi care, conform practicii, sunt chemați să exprime și să întocmească propriul vot cu privire la legătura perfectă de cauză și efect între invocarea univocă a fericitei Maici Tereza și vindecarea neașteptată.

Inginer de profesie, bărbatul avea 35 de ani și se căsătorise de puțin timp când i-au fost diagnosticate opt abcese la creier. La 9 decembrie, deja în comă, pacientul a intrat în sala de operație însă din cauza unor probleme tehnice intervenția a fost amânată cu o jumătate de oră. Apoi când a venit chirurgul l-a găsit pe pacient așezat, treaz, asimptomatic, care, redevenit perfect conștient, i-a spus: "Ce mai fac aici?". "N-am mai văzut niciodată un caz ca acesta", afirmă medicul în depoziția sa. "Soția tânărului profesionist, luând în considerare gravitatea situației, a cerut cunoscuților săi - afirmă situl on line al lui Avvenire - să se roage la fericita Maica Tereza de Calcutta față de care avea evlavie și chiar în acea jumătate de oră de așteptare a intervenției femeia era cu un preot și alte rude în capela spitalului ca să se roage Maicii Tereza pentru salvarea soțului.

În timpul călătoriei din septembrie 2014 la Tirana, Papa Francisc a povestit întâlnirea sa cu Maica Tereza de Calcutta în timpul Sinodului din 1994. Fericita era o femeie care nu se lăsa impresionată, nici măcar de adunarea Sinodului, și "spunea mereu ceea ce voia să spună", i-a destăinuit Francisc preotului care a fost traducător în timpul călătoriei în Albania. O destăinuire revelată în timpul conferinței de presă la Tirana de părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

Amintind circumstanțele întâlnirii cu fericita celor mai săraci dintre săraci, Papa Bergoglio a spus: "Era așezată chiar în spatele meu în timpul lucrărilor. I-am admirat forța, hotărârea intervențiilor sale, fără să se lase impresionată de adunarea episcopilor. Spunea ceea ce voia să spună...". Apoi Francisc a adăugat, zâmbind, această glumă: "Mi-ar fi fost frică dacă ar fi fost superioara mea!".

(După Vatican Insider, 18 decembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat