Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN KENYA, UGANDA ȘI REPUBLICA CENTRAFRICANĂ

(25-30 noiembrie 2015)

Conferința de presă a Sfântului Părinte în timpul zborului de întoarcere din Republica Centrafricană

Zborul papal

Luni, 30 noiembrie 2015

(Părintele Lombardi)

Sfinte Părinte, bun venit printre noi pentru această întâlnire care de acum este o tradiție și pe care toți o așteptăm. Suntem foarte recunoscători că după o călătorie așa de intensă vreți să mai găsiți timp pentru noi și înțelegem deci foarte bine cât de disponibil sunteți pentru a ne ajuta.

Înainte de a începe cu seria de întrebări, voiam însă, și în numele colegilor, să mulțumesc lui EBU, European Broadcasting Union, care a organizat transmisiunile directe din Centrafrica. Transmisiunile directe care au circulat în lume din Centrafrica s-au putut realiza grație European Broadcasting Union, și o avem aici pe Elena Pinardi. Îi mulțumim în numele tuturor. EBU împlinește 65 de ani de activitate și se vede că încă slujește, iar noi îi suntem foarte recunoscători.

Așadar, acum ca de obicei, ne-am gândit să începem de la gazdele noastre din țara în care am fost. De vreme ce avem patru kenyeni, două întrebări vin acum, la început, de la Kenya. Prima este a lui Namu Name, care este de la Kenya Daily Nation.

(Bernard Namu Name, Kenya Daily Nation)

Vă salut, Sanctitate. În Kenya, dumneavoastră ați întâlnit familiile sărace la Kangemi. Ați ascultat istoriile lor de excludere de la drepturile umane fundamentale cum este lipsa accesului la apa potabilă. În aceeași zi, dumneavoastră ați mers la stadionul Kasarani unde i-ați întâlnit pe tineri. Și lor le-ați povestit istoriile lor de excludere, din cauza avariției oamenilor și a corupției lor. Ce ați simțit în timp ce ascultați istoriile lor? Și ce anume trebuie făcut pentru a pune capăt nedreptăților? Mulțumesc.

(Papa Francisc)

Despre această problemă, am vorbit de cel puțin trei ori cu putere. La prima întâlnire a mișcărilor populare, în Vatican; la a doua întâlnire a mișcărilor populare, la Santa Cruz de la Sierra, în Bolivia; și apoi de două ori, alte două ori: în Evangelii gaudium, un pic, și apoi în mod clar și puternic în Laudato si'. Eu nu-mi amintesc statisticile și pentru aceasta vă cer să nu publicați statisticile pe care le voi spune, pentru că nu știu dacă sunt adevărate, însă am auzit... cred că 80% din bogăția lumii este în mâinile a 17% din populația lumii; nu știu dacă este adevărat, dar dacă nu este adevărat este nimerit, pentru că așa stau lucrurile. Dacă cineva dintre voi cunoaște această statistică, îl rog s-o spună pentru a fi corect. Este un sistem economic unde în centru este banul, dumnezeul ban. Eu îmi amintesc că odată am întâlnit un mare ambasador, vorbea franceză, și mi-a spus această frază - nu era catolic - și mi-a spus: "Nous sommes tombés dans l'idolâtrie de l'argent". Și dacă lucrurile continuă așa, lumea va continua așa. Dumneavoastră mă întrebați ce am simțit cu mărturiile tinerilor și la Kangemi, unde am vorbit în mod clar și despre drepturi. Am simțit durere. Și mă gândesc cum de oamenii nu-și dau seama de asta... O mare durere. Ieri, de exemplu, am mers la spitalul pediatric: unicul din Bangui și din țară! Și la terapie intensivă nu au instrumentele pentru oxigen. Erau atâția copii malnutriți, atâția. Și doctorița mi-a spus: "Aceștia în cea mai mare parte vor muri, pentru că au malarie, puternică, și sunt malnutriți". Domnul - dar nu vreau să fac o omilie - Domnul reproșa mereu poporului, poporului lui Israel - dar este cuvânt pe care noi îl acceptăm și-l adorăm, pentru că este Cuvântul lui Dumnezeu - idolatria. Și idolatria este atunci când un bărbat sau o femeie pierde "cartea de identitate", faptul că este fiu al lui Dumnezeu, și preferă să-și caute un dumnezeu după propria măsură. Acesta este începutul. Pornind de aici, dacă omenirea nu se schimbă, vor continua mizeriile, tragediile, războaiele, copiii care mor de foame, nedreptatea... Ce credeți despre acest procent care are în mâini 80% din bogăția lumii? Și acesta nu este comunism, acesta este adevăr. Și adevărul nu este ușor de văzut. Eu vă mulțumesc că mi-ați pus această întrebare, pentru că este viața...

(Părintele Lombardi)

Și acum, a doua întrebare este a unui alt coleg tot din Kenya, a lui Mumo Makau, care este de la "Radio Capital" din Kenya. Și el pune întrebarea în engleză și traduce Matteo.

(Mumo Makau, Radio Capital din Kenya)

Multe mulțumiri pentru această oportunitate, Sfinte Părinte. Aș vrea să știu care a fost pentru dumneavoastră momentul cel mai memorabil în această călătorie în Africa. Vă veți întoarce în curând pe acest continent? Și care este următoarea țintă?

(Papa Francisc)

Să începem de la sfârșit: dacă lucrurile merg bine, cred că următoarea călătorie va fi în Mexic. Încă nu sunt precise datele. Al doilea: mă voi întoarce în Africa? Eh, nu știu... Eu sunt bătrân, călătoriile sunt obositoare... Și prima întrebare: care a fost un moment [care m-a marcat în mod deosebit]... Mă gândesc la mulțimea aceea, la bucuria aceea, la capacitatea aceea de a sărbători, de a face sărbătoare cu stomacul gol. Pentru mine Africa a fost o surpriză. Eu m-am gândit: Dumnezeu ne surprinde, dar și Africa ne surprinde! Atâtea momente... Mulțimea, mulțimea. Se simt vizitați. Au un simț al primirii foarte mare. Am văzut, în cele trei națiuni, că aveau acest simț al primirii, pentru că erau fericiți să se simtă vizitați. Apoi, fiecare țară are identitatea sa. Kenya este un pic mai modernă, dezvoltată. Uganda are identitatea martirilor: poporul ugandez, atât catolic cât și anglican, îi venerează pe martiri. Am fost în cele două sanctuare, cel anglican, mai întâi, apoi cel catolic; și memoria martirilor este cartea sa de identitate. Curajul de a da viața pentru un ideal. Și Republica Centrafricană: voința de pace, de reconciliere, de iertare. Ei au trăit până în urmă cu patru ani, catolici, protestanți, islamici, ca frații. Ieri am mers la evanghelici, care lucrează atât de bine, și apoi au venit la Liturghie, seara. Astăzi am mers în moschee, m-am rugat în moschee; și imamul a urcat în "papamobil" pentru a face ocolul în micul stadion... Asta este: micile gesturi, asta e ceea ce vor, pentru că este un mic grup care, care, este creștin sau spune că este creștin, care este foarte violent, n-am înțeles bine asta..., dar nu este ISIS, este altceva. Și vor pacea. Acum se vor face alegerile, au ales un stat de tranziție, au ales primarul [de Bangui], această doamnă, ca președinte al statului de tranziție, și ea va organiza alegerile; dar caută pacea, între ei, reconcilierea, fără ură.

(Părintele Lombardi)

Acum îi dăm cuvântul lui Philip Pulella, care este un coleg de-al nostru de la Reuters, pe care toți îl cunoaștem.

(Philip Pulella, Reuters)

Sanctitate, astăzi se vorbește mult despre "Vatileaks". Fără a intra în subiectul procesului aflat în desfășurare, aș vrea să vă pun această întrebare. Dumneavoastră, în Uganda ați vorbit liber (fără text scris), ați spus că există corupție peste tot, și chiar în Vatican. Așadar, întrebarea mea este aceasta: care este importanța presei libere și laice în dezrădăcinarea acestei corupții, oriunde s-ar afla ea?

(Papa Francisc)

Presa liberă, laică și chiar confesională, dar profesională - pentru că profesionalismul presei poate să fie laic sau confesional, important este ca să fie cu adevărat profesioniști, ca știrile să nu fie manipulate - pentru mine este important, pentru că denunțarea nedreptăților, a corupțiilor, este o muncă frumoasă, pentru că spune: "Acolo este corupție". Și apoi responsabilul trebuie să facă ceva, să facă un proces, să creeze un tribunal. Însă presa profesională trebuie să spună totul, fără a cădea în cele trei păcate cele mai obișnuite: dezinformarea - a spune jumătate și a nu spune cealaltă jumătate -; calomnia - presa neprofesională: când nu există profesionalism, este murdărit celălalt cu adevăr sau fără adevăr -; și defăimarea, care înseamnă a spune lucruri care iau faima unei persoane, lucruri care în acest moment nu fac rău, nimic, probabil lucruri din trecut... Și acestea sunt cele trei defecte care atentează la profesionalismul presei. Și avem nevoie de profesionalism. Ceea ce este corect: lucrul este așa, așa și așa. Și despre corupție, a vedea bine datele și a le spune: da, există corupție aici, pentru asta, asta și asta... Apoi, un jurnalist care este un adevărat profesionist, dacă greșește, cere scuze: Credeam, dar apoi mi-am dat seama că nu este așa. Și astfel lucrurile merg foarte bine. Este foarte important.

(Părintele Lombardi)

Așadar acum dăm cuvântul lui Philippine de Saint-Pierre, care este responsabila televiziunii catolice franceze: deci, mergem în Franța, la Paris. Suntem foarte apropiați, cu toții, de Franța în această perioadă.

(Philippine de Saint-Pierre, responsabilă a televiziunii catolice franceze KTO)

Sfinte Părinte, bună seara. Dumneavoastră ați adus omagiu platformei create de arhiepiscop, de imam și de pastorul din Bangui, și astăzi mai mult ca oricând știm că fundamentalismul religios amenință întreaga planetă: am văzut asta și la Paris. Așadar, în fața acestui pericol dumneavoastră credeți că demnitarii religioși trebuie să intervină mai mult în domeniul politic?

(Papa Francisc)

A interveni în domeniul politic: dacă înseamnă "a face politică", nu. Să fie preot, pastor, imam, rabin: aceasta este vocația sa. Dar se face politică în mod indirect predicând valori, valori adevărate, și una dintre valorile cele mai mari este fraternitatea dintre noi. Toți suntem fii ai lui Dumnezeu, avem același Tată. Și în acest sens, trebuie să se facă o politică de unitate, de reconciliere... - și un cuvânt care nu-mi place, dar trebuie să-l folosesc - de toleranță, dar nu numai toleranță, conviețuire, prietenie! Așa este. Fundamentalismul este o boală care există în toate religiile. Noi catolicii avem câțiva, nu câțiva, atâția, care cred că au adevărul absolut și merg înainte murdărindu-i pe ceilalți cu calomnia, cu defăimarea, și fac rău, fac rău. Și asta o spun pentru că este Biserica mea, și noi, cu toții! Și trebuie să luptăm. Fundamentalismul religios nu este religios. De ce? Pentru că lipsește Dumnezeu. Este idolatric, așa cum este idolatric banul. A face politică în sensul de a convinge acești oameni care au această tendință înseamnă a face o politică pe care trebuie s-o facem noi liderii religioși. Însă fundamentalismul care se termină mereu într-o tragedie sau în delicte, este un lucru rău, dar există puțin fundamentalism în toate religiile.

(Părintele Lombardi)

Acum îi dăm cuvântul lui Cristiana Caricato care reprezintă Tv2000, televiziunea catolică italiană a episcopilor.

(Cristiana Caricato de la Tv2000)

Sfinte Părinte, în timp ce noi în această dimineață eram la Bangui, la Roma se ținea o nouă audiență a procesului împotriva monseniorului Vallejo Balda, împotriva lui Chaouqui și împotriva celor doi jurnaliști. Vă adresez întrebarea pe care ne-au adresat-o și multe persoane: de ce aceste două numiri? Cum a fost posibil ca în procesul de reformă pe care dumneavoastră l-ați demarat, două persoane de acest tip să fi putut intra într-o comisie, COSEA? Credeți că s-a făcut o greșeală?

(Papa Francisc)

Eu cred că s-a făcut o greșeală. Monseniorul Vallejo Balda a intrat pentru funcția pe care o avea și pe care a avut-o până acum. El era secretar al Prefecturii Afacerilor Economice, și el a intrat. Și apoi, cum a intrat ea, nu sunt sigur, dar cred că nu greșesc dacă spun - dar nu sunt sigur -, el a fost cel care a prezentat-o ca o femeie care cunoștea lumea raporturilor comerciale... Au lucrat și când s-a terminat munca, membrii acelei comisii care se numea COSEA au rămas în unele locuri, în Vatican. Vallejo Balda, la fel. Și doamna Chaouqui n-a rămas în Vatican pentru că a intrat pentru comisie și apoi n-a rămas. Unii spun că s-ar fi înfuriat din cauza asta, dar judecătorii ne vor spune adevărul cu privire la intențiile, cum au făcut asta... Pentru mine [ceea ce a ieșit] n-a fost o surpriză, nu mi-a luat somnul, pentru că propriu-zis au arătat lucrarea care s-a început cu Comisia Cardinalilor - acel "C9" - de a căuta corupția și lucruri care nu merg. Și aici vreau să spun un lucru - nu are legătură cu Vallejo Balda și Chaouqui, ci în general, și apoi revin, dacă dumneavoastră vreți -: cuvântul "corupție" - a spus unul dintre cei doi kenyeni - cu treisprezece zile înainte de moartea sfântului Ioan Paul al II-lea, la acea Via Crucis, cardinalul de atunci Ratzinger, care conducea Via Crucis, a vorbit despre "murdăriile Bisericii": el a denunțat asta! Cel dintâi! Apoi moare Papa în octava Paștelui - asta era în Vinerea Sfântă -, moare Papa Ioan Paul al II-lea și el a devenit Papă. Dar la Liturghia "pro eligendo Pontifice" - el era decan - a vorbit despre același lucru și noi l-am ales pentru această libertate a sa de a spune lucrurile. Din acel timp există în aerul Vaticanului, există acolo corupție, există corupție. Cu privire la acest proces, eu am dat judecătorilor acuzele concrete, pentru că ceea ce contează, pentru apărare, este formularea acuzelor. Eu nu le-am citit, acuzele concrete, tehnice. Aș fi voit ca asta să se termine înainte de 8 decembrie, pentru Anul Milostivirii, dar cred că nu se va reuși, pentru că aș vrea ca toți avocații care apără să aibă timp pentru a apăra, să existe libertate de apărare, toată libertatea. Așa este: cum au fost aleși și toată istoria. Dar corupția vine de departe.

(Cristiana Caricato)

Dar dumneavoastră ce intenționați să faceți, cum intenționați să procedați pentru ca aceste episoade să nu se mai repete?

(Papa Francisc)

Eh... mulțumesc lui Dumnezeu că nu există Lucrezia Borgia! (râd) Nu știu, să continui cu cardinalii, cu comisia să fac curățenie... Mulțumesc.

(Părintele Lombardi)

Mulțumesc. Așadar, acum e rândul lui Néstor Pongutá. Néstor Pongutá este un columbian, lucrează pentru "La W Radio" și cred că și pentru "Caracol", oricum este un prieten drag.

(Néstor Pongutá, "La W Radio" și "Caracol")

Sanctitate, înainte de toate mulțumim pentru ceea ce ați spus în favoarea păcii în țara mea, în Columbia, și pentru tot ceea ce ați făcut în lume. Însă cu această ocazie aș vrea să vă adresez o întrebare deosebită. Este o temă specifică ce are de-a face cu o schimbare politică în America Latină, inclusiv Argentina, țara dumneavoastră, în care acum cu domnul Macri, după 12 ani de "kirchnerism", se schimbă un pic... Ce credeți despre aceste schimbări, despre noua direcție pe care o ia politica latinoamericană, a continentului din care proveniți și dumneavoastră?

(Papa Francisc)

Eu am auzit niște opinii, dar cu adevărat despre această geopolitică, în acest moment nu știu ce să spun, cu adevărat. Cu adevărat, nu știu. Pentru că, există probleme în multe țări pe această linie, dar cu adevărat nu știu de ce sau cum a început, nu știu de ce. Cu adevărat. Că există multe țări latinoamericane în această situație un pic de schimbare, acest lucru este adevărat, dar nu știu să-l explic.

(Părintele Lombardi)

Acum îi dăm cuvântul lui Jürgen Baez de la DPA, care lucrează în Africa de Sud.

(Jürgen Baez de la DPA, Africa de Sud)

Sanctitate, SIDA devastează Africa. Îngrijirea ajută astăzi multe persoane să trăiască mai îndelung. Însă epidemia continuă. Numai în Uganda, anul trecut au fost 135 de mii de noi contagieri cu SIDA. În Kenya situație este chiar mai rea. SIDA este prima cauză a morții printre tinerii africani. Sanctitate, dumneavoastră ați întâlnit copii seropozitivi și ați ascultat o mărturie emoționantă în Uganda. Și totuși, dumneavoastră a spus foarte puțin despre această temă. Noi știm că prevenția este fundamentală. Știm și că prezervativul nu este unicul mijloc pentru a opri epidemia. Știm însă că este o parte importantă a răspunsului. Oare nu este timpul de a schimba poziția Bisericii în această privință? De a permite folosirea prezervativului cu scopul de a preveni alte contagieri?

(Papa Francisc)

Întrebarea mi se pare prea mică și mi se pare și o întrebare parțială. Da, este una dintre metode; morala Bisericii se află - cred - cu privire la acest punct în fața unei perplexități: este porunca a cincea sau a șasea? A apăra viața, sa ca raportul sexual să fie deschis la viață? Însă asta nu e problema. Problema este mai mare. Această întrebare mă face să mă gândesc la aceea pe care i-au adresat-o lui Isus, odată: "Spune-mi, Învățătorule, este permis a vindeca sâmbăta?". Este obligatoriu a vindeca! Această întrebare, dacă e permis a vindeca... Dar malnutriția, exploatarea persoanelor, munca sclavă, lipsa apei potabile: acestea sunt problemele. Să nu ne întrebăm dacă se poate folosi plasturele acesta sau celălalt pentru o rană mică. Marea rană este nedreptatea socială, nedreptatea mediului, nedreptatea așa cum am spus a exploatării și malnutriția. Asta este. Mie nu-mi place să cobor la reflecții așa de cazuistice, când oamenii mor datorită lipsei de apă sau de foame, datorită habitatului... Când toți vor fi vindecați sau când nu vor mai exista aceste maladii tragice care îl provoacă pe om, fie prin nedreptate socială, fie pentru a câștiga bani - gândiți-vă la traficul de arme! - când nu vor exista aceste probleme, cred că se va putea pune întrebarea: "Este permis a vindeca sâmbăta?". Pentru ce se continuă să se fabrice arme și să se facă trafic cu arme? Războaiele sunt cauza cea mai mare de mortalitate... Eu aș spune să nu ne gândim dacă este permis sau nu să se vindece sâmbăta. Eu voi spune omenirii: faceți dreptate, și când toți vor fi vindecați, când nu va exista nedreptate în această lume, putem să vorbim despre sâmbătă.

(Părintele Lombardi)

Marco Ansaldo de la "La Repubblica", iată-l aici, pentru grupul italian, care va adresa întrebarea sa.

(Marco Ansaldo)

Da, Sanctitate, vreau să vă adresez o întrebare acest tip, pentru că în ziarele din ultima săptămână au fost două mari evenimente asupra cărora mass-media s-au concentrat. Unul a fost călătoria dumneavoastră în Africa - și desigur toți suntem fericiți că s-a încheiat cu un mare succes, din toate punctele de vedere; celălalt a fost o criză, la nivel internațional, care a avut loc între Rusia și Turcia, cu Turcia care a doborât un avion rusesc datorită încălcării spațiului aerian turcesc timp de 17 secunde; cu acuze, fără scuze de o parte și de cealaltă, provocând o criză de care sincer nu se simțea nevoia, în acest "al treilea război mondial pe bucăți", despre care vorbiți dumneavoastră, în lumea noastră. Acum întrebarea mea este: care este poziția Vaticanului în această privință? Dar aș vrea să merg și mai departe și să vă întreb dacă dumneavoastră v-ați gândit cumva să mergeți pentru cei 101 ani ai evenimentelor din Armenia, care vor fi în aprilie, anul viitor, așa cum ați făcut anul trecut în Turcia...

(Papa Francisc)

Anul trecut eu am promis celor trei patriarhi [armeni] că merg: promisiunea există. Nu știu dacă se va putea face asta, dar promisiunea există. Apoi, războaiele: războaiele vin din ambiție, războaiele - vorbesc despre războaiele nu pentru a se apăra pe drept de un agresor nedrept - dar războaiele, războaiele sunt o "industrie"! În istorie am văzut de atâtea ori că o țară, dacă bilanțul nu merge bine... "Eh, să facem un război!", și se termină "deficitul financiar". Războiul este o afacere: o afacere cu arme. Teroriștii, fac ei armele? Da, probabil vreuna micuță. Cine le dă armele pentru a face război? Există acolo o întreagă rețea de interese, unde în spate sunt banii, sau puterea: puterea imperială, sau puterea conjuncturală... Dar noi, de mulți ani ne aflăm în război și de fiecare dată mai mult: "bucățile" sunt mai puțin bucăți și devin mai mari... Și ce cred eu? Vaticanul nu știu ce anume crede, dar ce cred eu? Că războaiele sunt un păcat și sunt împotriva omenirii, distrug omenirea, sunt cauza exploatărilor, a traficului de persoane, atâtea lucruri... Trebuie să se oprească. La Națiunile Unite, de două ori am spus acest cuvânt, atât aici în Kenya cât și la New York: ca munca voastră să nu fie un nominalism declaraționist, ca să fie efectivă: să se facă pacea. Fac atâtea lucruri: aici în Africa am văzut cum lucrau Căștile Albastre... Însă acest lucru nu este suficient. Războaiele nu sunt ale lui Dumnezeu. Dumnezeu este Dumnezeul păcii. Dumnezeu a făcut lumea, a făcut totul frumos, totul frumos și apoi, conform relatării biblice, un frate ucide pe un altul: primul război, primul război mondial, între frați. Nu știu, așa îmi vine. Și cu multă durere spun asta... Mulțumesc.

(Părintele Lombardi)

Acum, așadar, să dăm cuvântului lui Beaudonnet, care reprezintă France Télévisions: suntem din nou în Franța.

(Beaudonet, de la France Télévisions)

Sfinte Părinte, astăzi la Paris începe Conferința despre schimbarea climatică. Dumneavoastră ați făcut deja un mare efort pentru ca totul să meargă bine. Însă noi așteptăm mai mult de la această întâlnire mondială. Suntem siguri că COP21 va fi începutul soluției? Multe mulțumiri.

(Papa Francisc)

Eu nu sunt sigur de asta, dar pot să vă spun că ori acum ori niciodată! De la prima, care cred că a fost la Tokyo, până acum, s-a făcut puțin și în fiecare an problemele sunt mai grave. Vorbind într-o reuniune a universitarilor despre ce lume vrem noi să lăsăm copiilor noștri, unul a spus: "Dar dumneavoastră sunteți sigur că vor fi copii ai acestei generații?". Suntem la limită! Suntem la limita unei sinucideri, ca să spun un cuvânt puternic. Și eu sunt sigur că aproape totalitatea celor care sunt la Paris, la COP21, au această conștiință și vor să facă ceva. Alaltăieri am citit că în Groenlanda ghețarii au pierdut miliarde de tone. În Pacific există o țară care cumpără de la o altă țară terenuri pentru a transloca țara, pentru că în 20 de ani acea țară nu va mai exista... Nu, eu am încredere. Am încredere în acești oameni, că va face ceva; pentru că, eu aș spune, sunt sigur că au bunăvoință să facă și îmi doresc ca așa să fie. Și mă rog pentru asta.

(Părintele Lombardi)

Mulțumesc pentru această notă de optimism. Și acum, dăm cuvântul lui Delia Gallagher de la CNN)

(Delia Gallagher, CNN)

Mulțumesc. Dumneavoastră ați făcut multe gesturi de respect și de prietenie față de musulmani. Mă întreb: ce au de spus lumii de astăzi islamul și învățăturile profetului Mohamed?

(Papa Francisc)

Nu înțeleg bine întrebarea... Se poate dialoga, ei au valori. Atâtea valori. Ei au atâtea valori și aceste valori sunt constructive. Și eu am și experiența de prietenie - este un cuvânt puternic, "prietenie" - cu un islamic: este un conducător mondial... Putem vorbi: el are valorile sale, eu pe ale mele. El se roagă, eu mă rog. Atâtea valori... Rugăciunea, de exemplu. Postul. Valori religioase, și chiar alte valori. Nu se poate șterge o religie pentru că există, într-un anumit moment din istorie, câteva grupuri - sau multe grupuri - de fundamentaliști. Este adevărat, războaiele dintre religii au existat mereu, în istorie, mereu. Și noi trebuie să cerem iertare. Ecaterina de' Medici nu era o sfântă! Și acel război de treizeci de ani, acea noapte a sfântului Bartolomeu... Trebuie să cerem iertare și noi, pentru extremismele fundamentaliste, pentru războaiele de religie. Dar ei au valori, cu ei se poate dialoga. Astăzi am fost în moschee, m-am rugat; și imamul a voit să vină cu mine ca să facă turul micului stadion unde erau atâția care n-au putut să intre... Și în papamobil erau papa și imamul. Se putea vorbi. Ca peste tot, există oameni cu valori, religioși, și există oameni care nu sunt așa... Dar câte războaie, nu numai de religie, am făcut noi creștinii? Prădarea Romei n-au făcut-o musulmanii! Au valori, au valori.

(Părintele Lombardi)

Mulțumesc. Așadar, acum o invităm pe Marta Calderón, de la Catholic News Agency.

(Marta Calderón, Catholic News Agency)

Sanctitate, știm că veți merge în Mexic. Ne-ar plăcea să știm ceva mai mult despre această călătorie și dacă în cadrul acestei linii de a vizita țări care au probleme, vă gândiți să vizitați Columbia sau, în viitor, alte țări din America Latină, precum Peru...?

(Papa Francisc)

Știți, călătoriile, la vârsta mea, nu fac bine... Unul poate face asta, dar lasă semnul... Oricum, voi merge în Mexic. Înainte de toate pentru a o vizita pe Sfânta Fecioară Maria, pentru că este Mama Americii. Pentru această merg în Ciudad de Mexico. Dacă n-ar fi pentru Fecioara de Guadalupe, eu n-aș merge în Ciudad de Mexico, pentru criteriul călătoriei: a vizita trei orașe sau patru care n-au fost vizitate niciodată de Papi. Dar voi merge, în Mexic, pentru Sfânta Fecioară Maria. Apoi voi merge în Chiapas, în sud, la granița cu Guatemala; apoi voi merge la Morella; și aproape sigur, la întoarcerea spre Roma, voi petrece probabil o zi sau un pic mai puțin la Ciudad Juarez. Cu privire la vizita în alte țări latinoamericane: în 2017 am fost invitat să merg la Aparecida, cealaltă patroană a Americii de limbă portugheză - pentru că sunt două - și de acolo se va putea vizita o altă țară, să fac Liturghie la Aparecida și după aceea... Dar nu știu, nu există planuri... Mulțumesc.

(Părintele Lombardi)

Acum ne întoarcem în Kenya, cu un altul dintre colegii noștri care au venit să călătorească împreună cu noi din Kenya: se numește Mark Masai și este de la National Media din Kenya.

(Mark Masai, National Media Group din Kenya)

Înainte de toate, mulțumim pentru că ați vizitat Kenya și Africa, și vă mai așteptăm în Kenya, dar pentru a vă odihni, nu pentru a munci. Acum, aceasta a fost prima dumneavoastră vizită și toți erau preocupați pentru siguranță. Ce spuneți lumii care crede că Africa este doar sfâșiată de războaie și plină de distrugere?

(Papa Francisc)

Africa este victimă. Africa a fost mereu exploatată de alte puteri. Din Africa veneau în America, vânduți, sclavii. Există puteri care caută numai să ia marile bogății ale Africii. Nu știu, este continentul cel mai bogat, probabil... Dar nu se gândesc să ajute la creșterea țării, să se poată munci, toți să aibă loc de muncă... Exploatarea! Africa este un martir. Este martir al exploatării istoriei. Cei care spun că din Africa vin toate calamitățile și toate războaiele, nu înțeleg bine, probabil, dauna pe care o aduc omenirii anumite forme de dezvoltare. Și pentru aceasta eu iubesc Africa, pentru că Africa a fost o victimă a altor puteri.

(Părintele Lombardi)

Bine. Mi se pare că am ajuns practic la o oră, deci încheiem aici acum întrebările.

Mai era un omagiu pe care voiau să vi-l facă - acum - cu ocazia COP21: este o carte produsă de Paris Match pentru șefii de stat. Este o carte cu fotografii făcută pentru șefii de stat despre problemele mediului.

(Caroline Pigozzi)

1.500 de fotografii profesioniste și neprofesioniste, alese pentru această carte de fotografii. Toți șefii de stat o primesc astăzi. Și dumneavoastră, Sanctitate.

(Părintele Lombardi)

Așadar, mulțumim, Sfinte Părinte, pentru acest timp pe care ni l-ați dăruit în pofida oboselii călătoriei. Vă urăm o întoarcere bună la Roma și o reluare bună a activităților normale.

(Papa Francisc)

Eu vă mulțumesc vouă pentru muncă. Acum vine prânzul, dar se spune că astăzi voi țineți post, trebuie să lucrați cu acest interviu!... Multe mulțumiri pentru munca voastră și pentru întrebările voastre, pentru interesul vostru. Vă spun doar că răspund ceea ce știu și ceea ce nu știu nu spun, pentru că nu știu. Nu inventez. Multe mulțumiri. Mulțumesc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat