Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Frate dragă... In memoriam pr. Ștefan Vacaru

Sunt convins că mai fiecare preot își leagă propria vocație de figura unui alt preot, în general de figura parohului din copilărie. Mă leagă foarte multe lucruri și detalii din viața personală de părintele Ștefan. Mă leagă botezul pe care mi l-a dat abia venit la Faraoani; mă leagă apropierea de altar, prin "acceptarea" mea, în primăvara lui 1987, în grupul ministranților, deși, canonic vorbind, nu eram "fărăonean" de drept, deși mă născusem în Faraoani (tatăl meu fiind de aici), fusesem botezat acolo, dar între timp ne mutasem "pe graniță". Ca să nu mai spun că mă leagă de dânsul ceea ce sunt azi. Căci, dacă nu era părintele Ștefan, cu foarte mare probabilitate azi nu eram preot. Și nu exagerez deloc. Dar nu voi intra în prea multe detalii, căci ele trebuie să rămână în memoria mea.

Sunt, însă, convins că sunt mulți din generația mea care împărtășesc cu mine ideea că părintele Ștefan a fost un preot cu totul deosebit. Cel puțin pentru noi și pentru alți mulți fărăoneni. Câți tineri a încurajat să facă facultate! Ba chiar i-a și susținut financiar pe foarte mulți dintre ei! Îmi amintesc cum înainte de '90 ne încuraja să citim, "pasându-ne pe sub mână" cărți dactilografiate. Cine dintre noi nu-și amintește, spre exemplu, de viața sfântului Alois Gonzaga, a sfântului Anton de Padova sau cea a fericitului Ieremia... cărțuliile acelea cu copertă fie de hârtie violet sau cu coperțile acelea din plastic, cărți dactilografiate la mașina de scris, care mai miroseau încă a cerneală? Sau cine din generația noastră nu-și amintește de ecranul de proiecție acela mare, plasat pe altar seara, unde vedeam diapozitive cu viețile sfinților sau scurte filmulețe? Sau cine dintre noi nu-și amintește de Liturghia copiilor de duminică dimineața de la 7.30, când părintele ne povestea mereu câte o pildă? Sau cine nu-și aduce aminte de sărbătorile de Crăciun, Paști sau hram... atât de încântătoare? Căci părintelui îi plăcea tare mult ca liturghiile să fie bine pregătite, atât cât privește celebrarea liturgiei, dar și cântarea. Îmi amintesc că la Crăciun și Paști biserica din Faraoani, așa, mare cum e ea, era ticsită de oameni... veniți și din satele vecine, căci toți știau că părintele predica așa de frumos... de la amvonul acela înalt care era în biserica noastră. Apoi de primele campusuri organizate de surorile Maria Bambina, aduse de dânsul la Faraoani: și era, dacă țin bine minte, 1994, când s-a făcut primul campus, unde participau deja mai bine de 400 de copii.

Sunt multe alte lucruri pe care aș putea să le pomenesc acum când părintele a trecut "în partea cealaltă". Pentru mine și pentru mulți din generația din care fac parte, părintele Ștefan va rămâne "părintele paroh". Pentru mine, într-un chip cu totul special, ținând cont de circumstanțele vieții personale. E cel care ne-a crescut, e cel care prin exemplul său și, mai ales, prin calmul și zâmbetul său, ne-a inculcat ideea de fericire și dorința de a face ceva măreț în viață. Eu îi rămân recunoscător pentru ceea ce mi-a zis în decembrie 1997: "Fii tu însuți! Vei avea de suferit pentru asta, dar fii tu însuți! Căci la Dumnezeu asta contează!"

Cred că mulți confrați preoți își amintesc de capacitatea lui exemplară de a te primi în parohie: eu știu episoade când părintele a dormit în mașină, pentru ca oaspeții să doarmă în camera dânsului; ca să nu mai spun de formula prin care încerca să te convingă să prezidezi celebrarea, indiferent când ai fi venit în biserică: "Frate dragă, se supără babele dacă nu celebrezi tu. Că babele vor să audă și alt glas". Ca să nu mai spun de "șugubețenia-i" aproape proverbială legată de culturile exotice din fundul grădinii parohiei din Faraoani, unde unii au chiar mers să verifice. Sau cea legată de seturile de farfurii și pahare! Pfiu, ce copios și ce mult timp s-a distrat pe seama acestor întâmplări!

Sigur, mi-am trăit primele momente din preoție alături de el, la Barticești: acolo am făcut primele sfințiri de casă, diacon fiind; acolo am celebrat primele spovezi și primele Liturghii ca preot. Nici nu se putea altfel! Și el m-a dus cu mașina sa, în dimineața zilei de 3 iulie 2005, spre Faraoani, pentru a celebra prima sfântă Liturghie în satul natal.

Pentru aceste lucruri și pentru multe altele, țin să-i mulțumesc lui Dumnezeu că l-a pus pe părintele Ștefan în viața mea. Încă o dată o spun: sunt aproape sigur că altfel și altceva ar fi fost viața mea fără părintele. Și numai dacă nu ar fi avut luciditatea de a mă scăpa de "domnii în negru" din luna august a anului 1988. Sigur, cât timp eram seminarist, fiind atât de prezent în preajma lui, am putut vedea și anumite slăbiciuni ale părintelui. Dar acestea - și altele pe care mai apoi le-am descoperit sau de care a trebuit să mă izbesc - nu vor anula niciodată recunoștința mea pentru multul bine pe care mi l-a făcut, cu discreție, cu inteligență și ... cu "boala de familie" cum numea el "smerenia", atitudine pe care el o lua în glumă, dar care chiar îi era caracteristic, dincolo de orice. Și sunt multe episoade care pot demonstra acest lucru.

Frate dragă... sau mai bine zis, părinte drag, Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine, pentru noi, cei din generația care a avut prilejul să vă cunoască atunci când erați așa de activ, de energic și de voios. Căci viețile noastre sunt marcate de exemplul celui care, pentru noi, va rămâne părintele paroh Ștefan Vacaru!

Dumnezeu să-l așeze printre sfinții săi!

Pr. Edi Patrașcu

* * *

A trecut la Domnul pr. Ștefan Vacaru


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat