Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Rădăcini de veșnicie

Într-o dimineață de toamnă, cu mireasmă de brumă, de frunze aurii și roșii, de flori întârziate prin grădini și brumărele pe la porți, undeva, în nordul orașului, muncitorii săpau la fundația complexului agricol-pomicol din Curtea de Argeș. Depășiseră cu mult "limita de îngheț" (care, pentru zona menționată, este de aproximativ 120 cm) , așa cum se cere pentru orice temelie trainică, dar lucrurile trebuie făcute să dureze. La un moment dat, târnăcopul a sunat ca și când ar fi lovit un clopot. O statuetă de bronz, de 11 cm înălțime, se ivi sub ochii lor uimiți. Statueta reprezenta o zeitate, iar la bază, care sugera un sarcofag, erau înscrise hieroglife. Era în anul 1920. Statueta a fost predată Muzeului de Arheologie din București. Abia în 1975, când s-a solicitat ajutorul profesorului Constantin Daniel, s-au descoperit următoarele: era vorba despre cultul lui Osiris; zeul este reprezentat ca mumie, iar hieroglifele din partea inferioară a statuii semnificau: Cuvinte de iubire ale lui Osiris... domn al celor două pământuri. Pe întreaga statuetă se face referire la zeități adoptate abia ulterior în panteonul egiptean și elin1.

"Actele noastre de identitate" pot fi urmărite până în urmă cu 35-40.000 ani înainte de Cristos (peșteri locuite în Munții Apuseni și obiecte de ceramică etc.), iar limba vorbită pe teritoriul locuit de traco-daco-geți este limba "adamică"2, din care aveau să se desfășoare toate celelalte graiuri. Aici se află leagănul celei mai vechi scrieri din lume3 (Tăblițele de la Sinaia; Tăblițele de la Tărtăria). Modelul Sfinxului de la Gizeh este Marele Sfinx din Bucegi4. Aici, pe teritoriul nostru, inițiații erau vegetarieni și nu cutezau să asasineze animalele din plăcere ("plăcerea vânătorii" pe care o întâlnim astăzi la așa-zisele "elite"), iar oamenii știau să-și folosească deopotrivă și inteligența, și inteligența inimii - iubirea divină. De aceea, totul pentru ei era sfânt: pământul, apa, focul, aerul, cerul, strămoșii și mai ales, rădăcinile, adică viața. De aceea știau să stea drept în fața morții, fiindcă erau drepți, curați și buni în fața oricărei făpturi, în fața a tot și toate.

Sfântul Andrei, care i-a creștinat pe străbunii noștri, a găsit aici principiile etice și căldura sufletească propice creștinismului. De aceea sfântul Andrei nu a fost martirizat de noi, ci pe noi au avut grijă toate soiurile de hoarde păgâne să ne martirizeze în fel și chip. "O națiune răstignită pe crucea credinței sale", așa ne-a caracterizat, cu ochii în lacrimi, sfântul Ioan Paul al II-lea.

În noaptea sfântă de 30 noiembrie, lupii vin cu familiile lor să-și primească fiecare, în ordine și armonie, tainul pentru întregul an de la sfântul nostru, Andrei. În țara noastră sunt și acum oameni drepți, puri, înțelepți și buni, care știu graiul păsărilor și animalelor, dar mai ales graiul și comportamentul lupilor.

Un lup nu-și întoarce capul și nu-și linge niciodată rănile, ca un milog.

El merge înainte, trăiește cât i-a fost hărăzit de Dumnezeu, are grijă de familia lui pe care și-a făcut-o o dată pentru totdeauna și împlinește cu milostivire dreptatea pe tot pământul de sub cerul lui.

La mulți ani, România!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Adrian Bucurescu, Dacia Secretă, Col. "Rădăcini", București, 2012.
2 Prof. dr. Gheorghe Constantin Nistoroiu, Protodaca - Limba divină a pământului (1). Cf. http://www.art-emis.ro/analize/1824-protodaca-limba-divin-a-pamantului-1.html
3 Adrian Bucurescu, Dacia Secretă, Col. Rădăcini, București, 2012.
4 Silviu N. Dragomir, Enigme în jurul nostru, Ed. "Enmar", București, 1998.


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat