Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica Tereza spre canonizare în septembrie 2016

De Andrea Tornielli

Maica Tereza va fi proclamată sfântă în septembrie anul viitor: asta scrie AGI indicând și posibila dată de 5 septembrie, comemorarea liturgică a fericitei de Calcutta. Ziua aceea este o zi de luni și este a o sută șasea aniversare a nașterii lui Tereza, înainte de consacrare Anjëzë Gonxhe Bojaxhiu, călugărița născută la Skopje în Albania și devenită simbol al iubirii față de cei din urmă dintre cei din urmă pe străzile din Calcutta. Este foarte probabil ca această canonizare să aibă loc în ziua precedentă, adică duminică 4 septembrie.

Însă pentru a ajunge să se oficializeze canonizarea sunt încă necesari pași. Vatican Insider a aflat, de fapt, că presupusa minune atribuită mijlocirii fericitei Maici Tereza va fi examinată de cardinalii și episcopii din Congregația pentru Cauzele Sfinților luna viitoare. Chiar dacă examinarea cardinalilor nu este una de substanță - aceea este desfășurată de consiliul medical al dicasterului și a avut deja loc cu rezultat pozitiv - sunt mereu posibile cereri de aprofundări care pot să scadă timpii procesului. Odată ce cardinalii și episcopii din Congregație s-au pronunțat, decizia este prezentată de cardinalul prefect Papei, care aprobă minunea și apoi comunică data ceremoniei la consistoriul cardinalilor.

Minunea care o va duce la cinstea altarelor pe fericita albaneză este vindecarea inexplicabilă științific a unui bărbat brazilian aflat în ultimul stadiu al unei tumori maligne la creier. Restabilirea completă a unui credincios din dieceza de Santos a avut loc după ce bolnavul a rugat-o intens pe Maica Tereza: din Tac a dispărut dintr-o dată și inexplicabil cancerul care se extinsese de acum la o amplă porțiune a creierului.

În timpul călătoriei din septembrie 2014 la Tirana, Papa Francisc a povestit întâlnirea sa cu Maica Tereza de Calcutta în timpul Sinodului din 1994. Fericita era o femeie care nu se lăsa impresionată, nici măcar de adunarea Sinodului, și "spunea mereu ceea ce voia să spună", a destăinuit Francisc preotului care a fost traducător în timpul călătoriei în Albania. O destăinuire revelată în timpul conferinței de presă de la Tirana de părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

Amintind circumstanțele întâlnirii cu fericita celor mai săraci dintre săraci, Papa Bergoglio a spus: "Era așezată chiar în spatele meu în timpul lucrărilor. I-am admirat forța, hotărârea intervențiilor sale, fără a se lăsa impresionată de adunarea episcopilor. Spunea ceea ce voia să spună...". Apoi Francisc a adăugat, zâmbind, această glumă: "Mi-ar fi fost frică dar ar fi fost superioara mea!".

(După Vatican Insider, 18 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat