Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Albanese: "Francisc în Africa? O călătorie curajoasă"

De Andrea Tornielli

"Chiar și după teribilele atentate din Paris, nu trebuie să ne lăsăm intimidați, pentru că ar însemna să cădem în capcana trupelor jihadiste. Călătoria lui Francisc în Africa este curajoasă...". Părintele Giulio Albanese, misionar combonian, director al "Popoare și Misiune" va călători cu Francisc în timpul vizitei în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană programată între 25 și 30 noiembrie. Vatican Insider l-a intervievat.

După atentatele din Paris cum trebuie privit la apropiata călătorie a papei în Africa?

"Nu trebuie să ne lăsăm intimidați, pentru că asta ar însemna să cădem în capcana trupelor jihadiste. Spus acest lucru este clar că această călătorie a lui Francisc, în special în Republica Centrafricană, este curajoasă, pentru că știm că în capitala Bangui continuă împușcăturile. Sperăm ca situația să se îmbunătățească. Gestul pe care papa a decis să-l facă acolo, deschiderea anticipată a Porții Sfinte a Anului Milostivirii, are o mare semnificație: este cea mai bună sinteză a mesajului întregului său pontificat. Este vorba despre un precedent istoric, este prima dată când prima Poartă Sfântă a unui Jubileu este deschisă de un papă în sudul lumii. Chiar dacă în capitala Centrafricii, ca să folosim un eufemism, situația nu este desigur roză".

Există temeri și pentru etapa din Kenya, prima etapă a călătoriei?

"Este o țară în care este mai multă siguranță, un stat de drept, și mai ales nu este o țară în război. Însă trebuie să amintim că la Nairobi există o prezență semnificativă de somalezi și unii se tem că jihadiștii din Al-Shabaab, aripa radicală a fostelor Curți islamice, poate să facă atacuri. Mai trebuie spus că în Kenya armata și poliția de mult timp se pregătesc pentru această vizită și fiecare amănunt a fost luat în considerație. În timp ce este relativ liniștită situația la Kampala, în Uganda, a doua etapă a călătoriei africane a papei Francisc".

Care vor fi aspectele importante ale călătoriei? Ce vă așteptați să poată spună papa?

"Cred că în Republica Centrafricană tema cea mai importantă va fi cea a reconcilierii. Există diviziuni și lupte care se prezintă ca religioase, între musulmani jihadiști și creștini, dar adesea ciocnirile au valență etnică și nu trebuie să uităm interesele economice din culise. Țara aceea ar putea să fie un paradis pământesc. Are resurse foarte importante, zăcăminte de petrol și uraniu. Și totuși este codașa dezvoltării în acea zonă. Resursele sale sunt vândute sau revândute în străinătate. ONG britanică Global Witness, într-un raport intitulat «Cherestea însângerată», a documentat culisele neliniștitoare ale conflictului grav din Centrafrica izbucnit în 2012. A reieșit că unele firme, angajate în businessul lemnului, au finanțat diferite facțiuni de rebeli, grupuri armate acuzate de crime de război, pentru a putea obține contracte avantajoase și a obține lemnul chiar de la milițieni. Sunt societăți care aparțin întreprinzătorilor belgieni, francezi, germani, chinezi și libanezi. Raportul critică și Uniunea Europeană, unde sunt importate două treimi din lemnul centrafrican, pentru că nu a vegheat suficient".

Și care este mesajul cel mai important pentru Kenya la care vă așteptați?

"Și țara aceea plutește pe importante zăcăminte de resurse naturale. Cred că și aici va fi central să se reafirme rolul religiilor pentru pacificarea și refuzarea instrumentalizării numelui lui Dumnezeu pentru a justifica terorismul, violența, eversiunea. Trebuie să amintim masacrul din Joia Sfântă 2015 în campusul Garissa, care a costat viața pentru 148 de persoane, cei mai mulți fiind studenți creștini. Un măcel pe care jihadiștii din Al-Shabaab l-au făcut pentru că asociază creștinismul cu Occidentul și știu că masacrele de creștini sunt mai răsunătoare față de cele de alți musulmani".

În sfârșit, Uganda, țară mai liniștită dar unde există enorme disparități sociale...

"Da, este o foaie de turnesol a contradicțiilor din Africa, o țară guvernată de aceeași persoană de aproape treizeci de ani. Există un mare business al petrolului în regiunea Lacului Albert, dar mari cantități de bani ajung mereu și numai în mâinile unui mănunchi de nababi. În timp de jur împrejur crește excluderea socială. Cred că aici tema va putea să fie sărăcia, excluderea socială, importanța participării democratice".

Ce vă așteptați de la această vizită?

"Plinius cel Bătrân, în urmă cu două mii de ani, obișnuia să spună: «Ex Africa semper aliquid novi», adică, din Africa vine mereu ceva nou. Cred că este adevărat și sper ca aceasta să fie ocazia pentru Africa de a restitui ceva în termeni de mărturie. Mă gândesc la inițiative precum aceea inaugurată la Institutul Ministerul Social în misiune, la Tangaza College din Nairobi, unde s-a început un curs de doctorat în administrație, cu specializare în întreprindere și gestiune socială. Scopul este acela de a forma întreprinzătorii la valorile unei noi culturi de întreprindere, așa cum este sugerat de enciclica lui Benedict al XVI-lea Caritas in veritate".

(După Vatican Insider, 16 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat