Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Mobilizare generală după Paris. Jubileu deschis musulmanilor"

De Iacopo Scaramuzzi

Este necesară "o mobilizare generală, a Franței, a Europei și a întregii lumi" pentru a dezrădăcina terorismul, care să atingă siguranța, politica și religia și să-i implice pe musulmani care "trebuie să facă parte din soluție", conform cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, care a încredințat unui interviu dat ziarului catolic francez La Croix considerațiile sale după atentatele de vineri seara de la Paris. Apropiatul Jubileu, deschis adepților islamului, este oportun pentru că e necesar mai mult ca oricând o "ofensivă a milostivirii". Intervențiile militare din Siria, așa cum stabilește catehismul și cum a reafirmat papa, sunt posibile dacă reprezintă o legitimă apărare față de agresor, dar trebuie concepute în interiorul cadrului juridic internațional.

După uimire, întreabă corespondentul la Roma al lui La Croix, Sébastien Maillard, cum trebuie reluată o viață normală în urma atentatelor?

"Așa cum a spus papa, nu există justificare pentru ceea ce s-a întâmplat. Va fi nevoie de timp pentru a reveni dintr-un șoc așa de teribil. Sunt uimit de forța de reacție a autorităților din Franța. Observ în populație o voință de a continua viața acolo unde teroriștii au încercat s-o întrerupă și s-o strivească", răspunde cardinalul din Veneto. "Ca reacție, este nevoie de o mobilizare generală, a Franței, a Europei și a lumii întregi. O mobilizare a tuturor mijloacelor de securitate, a forțelor de poliție și de informație, pentru a dezrădăcina acest rău al terorismului. Dar și o mobilizare care să adune toate resursele spirituale pentru a da un răspuns pozitiv răului. Aceasta trece de la educație la refuzarea urii. De la răspunsuri la tinerii care pleacă pentru jihad. Trebuie convocați toți actorii, politici și religioși, din viața națională și internațională. Trebuie într-adevăr de făcut un efort pentru a lupta și a combate împreună. Fără această unire, această bătălie, foarte dură, nu va fi câștigată. Și este necesar de implicat actorii musulmani. Trebuie să facă parte din soluție".

Siguranța papei pare mai amenințată după aceste atacuri?

"Ceea ce s-a întâmplat în Franța ilustrează, în mod și mai evident, că nimeni nu se poate considera exclus de la terorism. Vaticanul poate să fie o țintă din cauza semnificației sale religioase. Se poate mări nivelul măsurilor de securitate în Vatican și în împrejurimi. Dar nu ne vom lăsa paralizați de frică. Asta nu schimbă deci nimic din agenda papei, care va continua".

Papa Francisc, care evocă adesea un "al treilea război mondial pe bucăți", a considerat atacurile din 13 noiembrie ca una dintre aceste bucăți: ce înseamnă?

"«Pe bucăți» înseamnă că este vorba despre un război nedeclarat, asimetric. Un război în afara câmpurilor de bătălie, unde victimele sunt persoane nevinovate, tineri, adulți, bătrâni. Al treilea război mondial pe bucăți înseamnă a spune și că se ignoră unde va avea loc următorul episod. Daesh a avertizat după Paris, în mod înspăimântător, că nu era decât un început. Este vorba pretutindeni de manifestări de terorism legate de fundamentalismul islamic".

Papa a declarat la începutul raidurilor americane din Irak, în august 2014, că este "permis a-l opri pe agresorul nedrept". Aceasta rămâne poziția Sfântului Scaun cu privire la raidurile în desfășurare în Siria, în timp ce Daesh vrea să le răzbune?

"Da, pentru că nu se poate tolera violența oarbă oricare ar fi motivul. Papa a citat Catehismul Bisericii Catolice conform căruia «Apărarea binelui comun cere ca să fie pus agresorul nedrept în stare de a nu dăuna. Deținătorii legitimi ai autorității au dreptul de a folosi și armele pentru a-i respinge pe agresorii comunității civile încredințate responsabilității lor». Aceasta - comentează Parolin - corespunde apărării legitime a unui stat în interiorul său, care trebuie să-i protejeze pe cetățenii săi și să-i respingă pe teroriști. Cu ocazia unei intervenții în străinătate, trebuie căutată legitimitatea prin organizațiile pe care și le-a dat comunitatea internațională. Rolul nostru este să amintim aceste condiții, nu să specificăm mijloacele pentru a-l opri pe agresor".

În acest context de război, ce sens asumă apropiatul Jubileu al Milostivirii?

"În lumea sfâșiată de violență, este momentul potrivit pentru a lansa ofensiva milostivirii. Se poate înțelege că după atentate există sentimente de răzbunare, dar trebuie într-adevăr combătute. Papa vrea ca Jubileul să folosească persoanelor pentru a se întâlni, a se înțelege și a depăși ura", explică secretarul de stat al Vaticanului. "După atentate, această finalitate iese întărită. Primim milostivirea lui Dumnezeu pentru a adopta această atitudine față de ceilalți. Milostivirea este și cel mai frumos nume al lui Dumnezeu pentru musulmani, care pot să fie implicați în acest An Sfânt, așa cum l-a voit papa".

(După Vatican Insider, 16 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat