Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Atentatele de la Paris

Acum Franța se întreabă: "Cum e posibil că tinerii noștri au ales Jihadul?"

De M. Chiara Biagioni

Timp de 15 minute foarte lungi clopotele catedralei Notre-Dame au sunat pentru morți la 15 noiembrie 2015, după-amiază, la Paris. Dar încă nu s-a terminat. Continuă vânătoarea pentru a-i captura pe teroriștii care fug, în timp ce poliția răspândește via twitter portretul unui bărbat căutat, cu numele de Abdeslam Salah. Tensiunea este încă foarte ridicată. Alarmele sunt continue. Se succed scene de panică. Franța este încă în confruntare cu identificarea corpurilor. O muncă "inedită" - explică ministrul justiției Christiane Taubira - care va cere încă timp, din cauza numărului excepțional de victime și datorită rigurozității pe care o cere munca. Printre victime este și italianca Valeria Soresin.

Dar duminică a fost și ziua de doliu național și de rugăciune. Va fi nevoie de timp sau probabil timpul nu va exista niciodată pentru a elabora un șoc așa de mare. În pofida interdicției de manifestație, mii de persoane s-au perindat de-a lungul locurilor terorii, aducând flori, mesaje și lumânări aprinse. În toate parohiile și diecezele din țară s-au făcut rugăciuni pentru victime și clopotele au sunat pentru morți.

Și musulmanii și evreii s-au adunat în rugăciune. Ieri seara, 15 noiembrie 2015, la ora 20.00, la Marea Sinagogă de la Victoire s-a desfășurat o ceremonie de reculegere și rugăciune cu marele rabin al Franței Haïm Korsia și marele rabin din Paris Michel Gugenheim.

Cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, a prezidat o Liturghie în catedrala din Paris. Măsurile de securitate sunt foarte mari în linie cu starea de urgență decretată la Paris și în întreaga țară. Intrarea în catedrală a avut loc pe o parte laterală și credincioșii au fost invitați să nu poarte genți pentru a favoriza controalele la detectoarele de metale. Însă nu toți au putut să intre și o mulțime de oameni au rămas afară în fața catedralei, în mod riguros dincolo de cordoane. La ceremonie au participat președinții Senatului și al Adunării Naționale, primarul de Paris Anne Hidalgo, fostul președinte al Republicii Valéry Giscard d'Estaing, reprezentanți ai diferitelor religii.

"Au trecut 48 de ore. Parisul a trăit una dintre perioadele cele mai critice din istoria sa, unul din episoadele cele mai dramatice". La început cardinalul adresează bun-venit credincioșilor și autorităților politice și religioase prezente. În omilie, arhiepiscopul dă glas întrebărilor care în aceste ore de frică și teroare șerpuiesc în țară. "Cum e posibil ca tineri formați în școlile noastre și în orașele noastre să poată cunoaște un așa dezgust care să-i facă să adere la fantoma Califatului și violența sa morală și socială să poată reprezenta un ideal pentru care să-și dea viața?". De asemenea: "În ce anume stilul nostru de viață a putut să provoace o agresiune așa de barbară?".

După ce se termină panica, după ce se termină urgența, nu numai Franța, ci întreaga Europă vor trebui să dea un răspuns la aceste întrebări pentru că dacă reușește Califatul să lovească orașele noastre este pentru că s-a bazat pe inimile și pe mințile copiilor noștri. Credincioșilor catolici arhiepiscopul le lansează provocare "să fie cu cuvintele noastre și cu acțiunile noastre mesageri de speranță în inima suferinței umane". Jubileul Milostivirii, care se va deschide și aici în această țară însemnată de sângele nevinovat, va fi o ocazie pentru a ne privi înăuntru și a înțelege cum să schimbăm direcția.

(După agenția SIR, 16 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat