Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa despre Paris: "Să nu construim ziduri, ci să ne rugăm și să slujim"

De Domenico Agasso jr.

"Asta o vedem, drama": în capitala franceză "inima era închisă și chiar numele lui Dumnezeu este folosit pentru a închide inima". Acum "ce este de făcut? Să vorbim clar, să ne rugăm și să slujim". Asta a afirmat papa Francisc în această după-amiază în timpul vizitei la comunitatea evanghelică din Roma la Christuskirche (biserica lui Cristos, în via Sicilia), cu ocazia celui de-al V-lea centenar al lui Martin Luther. Vorbind despre atentatele pariziene, ecumenism, caritate, asistență, refugiați, a răspuns și la întrebarea unui copil: "Un pontif care nu este paroh nu este fericit".

Papa a fost primit, cu căldură și aplauze, de pastorul Jeans-Martin Kruse.

La Paris "și numele lui Dumnezeu folosit pentru a închide inima"

După Paris "ce este de făcut? Să vorbim clar, să ne rugăm și să slujim". Pontiful a evocat cu aceste cuvinte tragedia atacurilor teroriste în conversația spontană cu credincioșii din biserica luterană din Roma, răspunzând unei femei care îl întreba ce este de făcut pentru a evita ca persoanele să se resemneze cu mizeria și să construiască noi ziduri. "Omul - a subliniat el - din primul moment, dacă citim Scripturile, este un mare constructor de ziduri, din primele pagini ale Genezei vedem asta". Conform Papei "există o fantezie în spatele zidurilor umane: a deveni ca Dumnezeu. Turnul Babel este tocmai atitudinea de a spune: «Noi suntem cei puternici, voi afară». Este mândria puterii, pentru a exclude se merge pe această linie".

Papa Bergoglio a adăugat: "Egoismul uman vrea să se apere, să apere propria putere. Zidurile până la urmă sunt ca o sinucidere, te închid. Este un lucru urât a avea o inimă închisă și astăzi vedem asta".

"Zidul este monumentul ridicat excluderii - a explicat el -. Știți ce este de făcut pentru a evita zidurile? Trebuie vorbit clar, să ne rugăm și să slujim. Fiți cei din urmă, prestați slujire fraților și surorilor, celor mai nevoiași".

"Ce-mi place cel mai mult că sunt papă? Să fiu paroh"

"Lucrul care-mi place cel mai mult" că sunt Papă "este să fiu paroh", dar și "să fiu cu copiii, să vorbesc cu ei, pentru că se învață mult de la ei". În schimb așa a răspuns Papa Francisc la întrebarea unui copil de 9 ani: "Ce-ți place mai mult că ești Papă?".

"Răspunsul este simplu - a spus Jorge Mario Bergoglio - dacă eu te întreb ce-ți place mai mult dintr-o mâncare tu îmi răspunzi că îți place dulcele. Însă în realitate dintr-o mâncare trebuie să se mănânce totul. Astfel mie nu-mi place mult munca de birou, dar trebuie să fac asta". Dar "lucrul care-mi place mai mult este să fiu paroh, și când eram rector al facultății de teologie (la Cordoba, Argentina), era o parohie lângă facultate unde eram paroh: îmi plăcea mult să predau copiilor catehismul și duminica să fac liturghia cu copiii, erau 250 de copii și era greu ca toți să stea în tăcere, însă dialogul cu ei îmi plăcea mult, deoarece copiii sunt concreți, nu pun întrebări teoretice".

"A fi papă cu stilul parohului, al păstorului. Mă simt bine când vizitez bolnavii, când vorbesc cu persoanele care sunt disperate, triste, și îmi place mult să merg în închisoare. Dar nu să mă ducă la pușcărie, eh!", a râs Francisc. "De fiecare dată când intru într-o pușcărie mă întreb «de ce ei și nu eu?» - a reafirmat el - și acolo simt mântuirea lui Isus Cristos, pentru că El este cel care m-a mântuit, eu sunt mai păcătos decât El și el m-a luat de mână". "Dacă papa nu este paroh, episcop, păstor, va fi o persoană importantă, inteligentă, va avea influență în societate, dar în inima sa cred că nu este fericit".

Luteranilor: a venit timpul "să ne cerem iertare"

Oprindu-se asupra raportului dintre catolici și luterani, în omilie, dezvoltată de la textul evanghelic după sfântul Matei (25,31-46) și rostită în întregime vorbind "liber", a afirmat și a însemnat: "Au fost timpuri urâte între noi. Gândiți-vă la persecuțiile dintre noi cu același botez. Trebuie să ne cerem iertare pentru asta, iertare pentru scandalul dezbinării".

În predică a afirmat: "În ziua judecății nu vei fi întrebat dacă ai mers la liturghie, ci dacă viața ta ai folosit-o pentru a face ziduri sau pentru a sluji. Noi toți cei botezați, luterani și catolici, suntem în această alegere: slujirea, faptul de a fi slujitor".

S-a întrebat Francisc: "Dar noi, luterani și catolici, de care parte vom fi, la dreapta sau la stânga? Dar ai fost timpuri urâte, eh, între noi - a subliniat el - persecuțiile dintre noi, cu același botez... chiar ne-am arși de vii, trebuie să ne cerem iertare pentru scandalul dezbinării, iertare, toți, luterani și catolici".

Când "împărtășim cina Domnului - a afirmat el - îl amintim și îl imităm pe Domnul Isus. Cina Domnului va fi. Ospățul final din noul Ierusalim. Mă întreb: a împărtăși cina Domnului este scopul unui drum sau viaticul pentru a merge împreună? Într-un anumit sens a împărtăși înseamnă a spune că nu există diferențe între noi, că avem aceeași învățătură. Mă întreb: «Dar nu avem același botez?». Și dacă da, trebuie să mergem împreună".

Francisc a îndemnat după aceea "să ne rugăm împreună, să lucrăm împreună pentru săraci, să ne iubim împreună, cu adevărată iubire de frați". Și în fața observației "«dar suntem diferiți deoarece cărțile noastre dogmatice spun una și cărțile voastre dogmatice alta» noi trebuie să cerem harul diversității reconciliate în Domnul".

În comun catolicii și luteranii au "o credință, un botez, un Domn", a recapitulat el.

Înainte de predică, răspunzând la întrebarea unei femei luterane căsătorite cu un creștin, a spus: "Când dumneavoastră vă simțiți păcătoasă și soțul dumneavoastră se simte păcătos, priviți la Domnul și cereți iertare. Soțul dumneavoastră face același lucru. Când vă rugați împreună acel botez crește, devine puternic. Atunci când îi învățați pe copiii voștri cine este Isus, faceți același lucru, atât în limbă luterană cât și în limbă catolică".

(După Vatican Insider, 15 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat