Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Video-mesaj al papei Francisc adresat participanților la Congresul Euharistic Național din India (Mumbai, 12-15 noiembrie 2015)

A început în dimineața de 12 noiembrie 2015, la Mumbai, în India, Congresul Euharistic Național, care va ține lucrările sale până la 15 noiembrie. La eveniment participă cardinalul Albert Malcolm Ranjit Patabendige Don, trimis special al Sfântului Părinte, patru cardinali indieni, 71 de episcopi și 665 de delegați din toată India. Publicăm în continuare traducerea video-mesajului înregistrat de Sfântul Părinte și transmis astăzi Congresului Euharistic.

Dragă frate, Preafericirea Sa cardinal Thottunkal Baselios Cleemis, președinte al Conferinței Episcopale,

Dragă frate cardinal Oswald Gracias, președinte al Comitetului de Organizare a Congresului Euharistic Național,

Iubiți frați episcopi din Conferința Episcopală din India,

Iubiți frați preoți, călugări și călugărițe, credincioși în Isus Cristos și toate persoanele de bunăvoință din India,

Cu mare bucurie vă salut în timp ce vă reuniți pentru Congresul Euharistic Național. Congresul Euharistic este de mare importanță, pentru că marchează aniversarea jubileului de aur al Congresului Euharistic Internațional, care s-a ținut la Mumbai în 1964 și a fost primul Congres Euharistic Internațional prezidat de un Papă. Congresul Euharistic Internațional dobândește un ulterior gust special datorită faptului că se desfășoară în iminența deschiderii Jubileului extraordinar al milostivirii, pe care am dorit atât de mult să-l celebrez. Tema aleasă pentru Congresul Euharistic, Hrăniți de Euharistie pentru a-i hrăni pe alții, este desigur importantă și inspiratoare.

Congresul Euharistic este un dar al lui Dumnezeu nu numai pentru creștinii din India, ci și pentru întreaga populație a unei țări așa de diferite din punct de vedere cultural și totuși atât de bogată din punct de vedere spiritual. Timp de mii de ani India a fost impregnată de dorința de adevăr, de căutarea divinului, de angajarea pentru bunătate și gentilețe. În timp ce celebrați acest mare eveniment, revin în minte cuvintele Papei Paul al VI-lea în discursul său adresat membrilor religiilor necreștine la 3 decembrie 1964: "Euharistia este comemorarea lui Isus Cristos și a iubirii sale față de Dumnezeu, Tatăl din ceruri, și față de toți oamenii, o iubire până la moarte. Această iubire a lui Isus nu este o chestiune din trecut; este menită să rămână prezentă și să trăiască în fiecare inimă umană. Cristos este îndrăgit de această țară, nu numai de cei care sunt creștini - ei sunt o minoritate - ci de milioanele de persoane care au învățat să-l cunoască și să-l iubească drept o inspirație de iubire și de jertfire de sine".

Euharistia, așa cum pe bună dreptate evidențiază tema aleasă, ne hrănește. Așa cum am subliniat în omilia de la Corpus Domini, "Euharistia actualizează alianța care ne sfințește, ne purifică și ne unește în comuniune minunată cu Dumnezeu. Astfel învățăm că Euharistia nu este o răsplată pentru cei buni, ci este forța pentru cei slabi, pentru cei păcătoși. Este iertarea, este viaticul care ne ajută să plecăm, să mergem" (4 iunie 2015).

Ființele umane din toată lumea au nevoie astăzi de hrană. Și această hrană nu folosește numai la satisfacerea foamei fizice. Există alte tipuri de foame: de iubire, de nemurire, de viață, de afect, de îngrijiri, de iertare, de milostivire. Această foame poate să fie săturată numai cu pâinea care vine de sus. Isus însuși este pâinea vie care dă viață lumii (cf. In 6,51). Trupul său oferit pentru noi pe cruce, sângele său vărsat pentru iertarea păcatelor omenirii, ne este făcut disponibil în pâinea și în sângele din Euharistie, transformat cu consacrarea.

Însă Euharistia nu se termină cu participarea la trupul și la sângele Domnului. Ne duce la solidaritatea cu ceilalți. Împărtășirea cu Domnul este în mod necesar o împărtășire cu frații noștri și surorile noastre. Și pentru aceasta, cel care este alimentat și hrănit cu însuși trupul și sângele lui Cristos nu poate să rămână indiferent atunci când îi vede pe frații săi care îndură nevoia și foamea. Cei care sunt hrăniți de Euharistie sunt chemați să ducă bucuria Evangheliei celor care n-au primit-o. Întăriți de Pâinea vie, suntem chemați să ducem speranță celor care trăiesc în întuneric și în disperare. "Și în Euharistie, Domnul ne face să parcurgem drumul său, drumul slujirii, al împărtășirii, al darului, și acel puțin pe care-l avem, acel puțin care suntem, dacă este împărtășit, devine bogăție, pentru că puterea lui Dumnezeu, care este aceea a iubirii, coboară în sărăcia noastră pentru a o transforma" (Omilie la solemnitatea Corpus Domini, 2013).

Fie ca acest Congres Euharistic să fie un izvor de lumină pentru toți oamenii din India, să fie aducător de mare bucurie și fericire, să fie pentru frații mei și surorile mele indieni o ocazie pentru a se reuni în unitate și iubire. Fie ca toți cei care participă la acest Congres Euharistic să meargă alături de Maria Mama noastră cântând Magnificat pentru tot ceea ce Domnul a făcut pentru noi.

Vă binecuvântez pe voi toți, iubiți frați și iubite surori din India. Dumnezeu să fie cu fiecare dintre voi și cu marea voastră țară.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat