Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Uniți cu martirii creștini

Din Tirana un mesaj de la mulți pentru toți

Comunități creștine, Biserici, guverne, alte instituții, media, persoane de bunăvoință: este un mesaj cu vocație universală cel dedicat temei "Discriminare, persecuție, martiriu: a-l urma pe Cristos împreună", difuzat la sfârșitul întâlnirii ținute de la 2 la 4 noiembrie 2015 la Tirana de Global Christian Forum împreună cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, penticostali, evanghelici și World Council of Churches. Cei o sută patruzeci și cinci de lideri religioși participanți lansează un apel pentru a întări unitatea creștinilor în sprijinul celor care suferă din cauza propriei credințe. Și comunității internaționale cer, îndeosebi, să facă mai mult împotriva conflictelor în curs și împotriva traficului de arme. Publicăm o traducere a noastră a documentului.

"Dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el, iar dacă este cinstit un mădular, toate se bucură cu el" (1Cor 12,26).

Pentru prima dată în istoria modernă a creștinismului, lideri și reprezentanți de nivel înalt ai diferitelor tradiții ale Bisericii s-au reunit pentru a asculta Bisericile și pe creștinii discriminați și persecutați în lumea actuală, pentru a învăța de la ei și pentru a fi alături de ei.

Această întâlnire globală de o sută patruzeci și cinci de persoane s-a desfășurat de la 2 la 4 noiembrie 2015 la Tirana, în Albania, o țară definită atee de la constituirea sa în 1967 și care acum are Biserici înfloritoare într-un context de libertate religioasă, deși poate să mai existe încă vreo discriminare. Consultarea, care a avut ca temă "Discriminare, persecuție, martiriu: a-l urma pe Cristos împreună", a fost convocată de Global Christian Forum împreună cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor (din Biserica catolică romană), cu Pentecostal World Fellowship, cu Alianța Evanghelică Mondială și cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor. A fost organizată în strânsă colaborare cu Biserica ortodoxă autocefală din Albania, Conferința Episcopală Albaneză și Alianța Evanghelică din Albania.

Ne-am reunit pentru că discriminarea, persecuția și martiriul printre creștini și persoane de alte credințe în lumea contemporană cresc din cauza unei serii complexe de factori în realități și contexte diferite. Urmându-l pe Cristos, creștinii pot să fie expuși la orice formă de persecuție, suferință și martiriu, pentru că lumea păcătoasă este contrară Evangheliei mântuirii. Însă încă de la începuturi, creștinii au experimentat speranța și realitatea Învierii prin drumul crucii. Împreună, îl urmăm pe Cristos pentru că ne este "foame și sete de dreptate" (Mt 5,6) pentru toți. Timp de secole, viața Bisericii a fost o mărturie constantă în două moduri: proclamarea Evangheliei lui Cristos și mărturia prin sângele vărsat de martiri. Secolul al XXI-lea este plin de istorii emoționante ale credincioșilor care au plătit evlavia lor față de Cristos cu suferința, tortura și moartea. Martirii creștini ne unesc în moduri aproape inimaginabile. Recunoaștem că solidaritatea dintre Bisericile creștine este necesară pentru a întări mărturia creștină în fața discriminării, a persecuției și a martiriului. În secolul al XXI-lea este nevoie să se întărească solidaritatea între toți creștinii, ducând înainte ceea ce a fost realizat cu perspicacitate și discernământ de această consultare. Ne căim că ne-am persecutat uneori unii pe alții și că am persecutat alte comunități religioase în decursul istoriei și ne cerem iertare reciproc și ne rugăm pentru noi moduri de a-l urma pe Cristos împreună.

În comuniune cu Cristos ne angajăm: să ascultăm mai mult experiențele creștinilor, ale Bisericilor și ale tuturor celor care sunt discriminați și persecutați și să aprofundăm angajarea noastră cu comunitățile care suferă; să ne rugăm mai mult pentru Biserici, pentru creștini și pentru toți cei care îndură discriminare și persecuție, precum și pentru schimbarea celor care discriminează și persecută; să ne facem auziți mai mult, cu respect și demnitate, cu glas clar și puternic împreună, în numele celor care suferă; să facem mai mult în înțelegerea reciprocă de a găsi moduri eficace de solidaritate și de sprijin pentru vindecarea, pentru reconcilierea și pentru libertatea de religie a tuturor persoanelor asuprite și persecutate.

Ascultând experiența celor care trăiesc timpuri dificile, rugându-ne și discernând împreună moduri pentru a-l urma pe Cristos în acele realități dure, consultarea îndeamnă: toți creștinii să includă în mod mai evident în rugăciunile lor zilnice pe cei care sunt discriminați, persecutați și care suferă pentru împlinirea Împărăției lui Dumnezeu; toate organizațiile creștine la nivel regional, național și local din diferitele tradiții să învețe, să se roage și să lucreze împreună în zonele lor pentru cei persecutați, cu scopul de a asigura ca să primească un sprijin mai bun; toate Bisericile să se angajează mai mult în dialogul și în cooperarea cu alte comunități de credință și să fie "înțelepte ca șerpii și simple ca porumbeii" (Mt 10,16), rămânând vigilente, atente și curajoase în fața discriminării și persecuției; pe toți persecutorii care îi discriminează și îi asupresc pe creștini și încalcă drepturile umane să înceteze aceste abuzuri și să afirme dreptul tuturor ființelor umane la viață și la demnitate; toate guvernele să respecte și să protejeze libertatea de religie și de crez a tuturor persoanelor ca drept uman fundamental. Apelăm și la guverne și la organizațiile internaționale pentru ca să respecte și să-i protejeze pe creștini și toate celelalte persoane de bunăvoință împotriva amenințărilor și a violenței provocate în numele religiei. În afară de asta, le cerem să lucreze pentru pace și reconciliere, să caute rezolvarea conflictelor în curs și să pună capăt fluxului de arme, în special față de cei care încalcă drepturile umane. Facem apel la toate mass-media pentru ca să prezinte în mod adecvat și imparțial încălcările libertății de religie, inclusiv discriminarea și persecuția creștinilor și a altor comunități de credință; la toate instituțiile educative pentru ca să dezvolte oportunități și instrumente pentru a forma, pe tineri îndeosebi, la drepturile umane, la toleranță religioasă, la vindecarea amintirilor și a ostilităților din trecut și la mijloacele pașnice pentru rezolvarea conflictelor și pentru reconciliere; la toate persoanele de bunăvoință pentru ca să acționeze pentru dreptate, pace și dezvoltare, știind că sărăcia și lipsa de respect față de demnitatea umană sunt factori importanți care contribuie la violență.

Recomandăm ca Global Christian Forum să evalueze în următorii doi ani lucrarea acestui eveniment și să prezinte tuturor celor patru organisme pentru ca să poată merge înainte. Fie ca Dumnezeu Tatăl, care prin harul său ne-a creat egali, să întărească eforturile noastre pentru a depăși orice formă de discriminare și persecuție. Fie ca Duhul său Sfânt să ne conducă în solidaritatea cu toți cei care caută pace și reconciliere. Fie ca El să vindece rănile celor persecutați și să ne dea speranță în timp ce așteptăm venirea glorioasă a Domnului nostru Isus Cristos, care va face noi toate lucrurile.

(După L'Osservatore Romano, 12 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat