Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Conferința internațională "Politicile familiale în România și Cehia - sprijin pentru familii"

Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" împreună cu Narodni Centrum pro Rodinu (Centrul Național pentru Familii) din Brno, Cehia, au organizat, la Institutul Teologic "Sfânta Tereza" din București, în ziua de vineri, 6 noiembrie 2015, conferința internațională "Politicile familiale în România și Cehia - sprijin pentru familii".

Aproximativ 35 de participanți din sectorul ne-guvernamental au petrecut un timp bogat împreună cu vorbitorii invitați: PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, responsabil cu pastorația familiei în România, desemnat de Conferința Episcopilor din România, Radu Zlati, deputat, membru al Comisiei de Educație din Camera Deputaților, Claudia Boghicevici, fost ministru al Familiei pentru trei luni, Bogdan Stanciu, de la "Pro Vita", filiala București, Alina Duduciuc, sociolog, și un grup de opt persoane de la Centrul Național pentru Familii din Brno, Cehia.

Este foarte important, mai ales în aceste vremuri, ca parlamentarii să vină la evenimente în alte spații decât în Parlamentul României și să știm și să descoperim că există și parlamentari creștini pe care putem conta.

Printre prezentări și discuții, am consemnat câteva idei:

"Politicianul este un animal foarte sperios. Este nevoie de a face o presiune constantă asupra politicienilor pentru a face binele" (Radu Zlati).

"Statul nu guvernează, ci ajuta familiile să se autosusțina" - aceasta ar fi viziunea liberală în opinia lui Bogdan Stanciu.

Doamna Boghicevici este preocupată de ajutorarea familiilor active din România, enumerând patru dintre ultimele propuneri legislative: tichete after-school, dublarea alocației, servicii alternative și laptele matern și altele două în lucru: legea meșteșugarilor și legea împotriva pornografiei - reluare. Doamna Boghicevici venise la conferința de la Parlamentul tinerilor, de unde a reținut o idee importantă: tinerii vor să fie implicați în viața zilnică și nu doar la nevoie.

O doamnă, de la Asociația "Iubiți copiii" din Campina, a spus că lucrează la o propunere de lege pentru valorizarea mamelor și aprecierea muncii unei mame în societate.

Părintele Wilhelm Dancă, rector al Institutului gazdă, a propus ca să fie pusă inima și nu capul în fruntea politicilor familiale și familia să devină subiect de drept public, nu individul, cum este în prezent.

Bogdan Stanciu a prezentat rezultatele unei consultări publice cu 100 respondenți despre "Familie între aspirații și realități", în urma căreia au fost strânse o serie de propuneri concrete de politici familiale în România. În plus, s-a vorbit despre inițiative cetățenească demarată pentru modificarea art. 48 din Constituție privind definiția familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, așa cum este actualmente în Codul Civil.

Blanka, din Cehia, a remarcat, în studiul comparativ realizat între Cehia și România pe marginea chestionarului privind stilul de viață al familiilor contemporane, că a fost impresionată de două diferențe majore între cele două țări: în Cehia nu există asociații de familii, ca Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika", Cehia fiind o țară cu foarte mulți atei, și că familiile din România petrec mult timp împreună la cumpărături.

Petra din Cehia a spus la un moment dat, din experiența lor de peste 22 ani de lucru cu familiile, că cel mai important lucru și cel mai mare impact îl are susținerea familiei la nivel de jos (comună, oraș) și apoi la nivel național.

Cornel Bărbuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 noiembrie: București: Conferința internațională "Politicile familiale în România și Cehia - sprijin pentru familii"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat