Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 noiembrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua cu acest soare frumos!

Textul din Evanghelia din această duminică se compune din două părți: una în care se descrie cum nu trebuie să fie discipolii lui Cristos; cealaltă în care este propus un ideal exemplar de creștin.

Să începem de la prima: ce nu trebuie să facem. În prima parte Isus le reproșează cărturarilor, învățători ai legii, trei defecte care se manifestă în stilul lor de viață: mândria, aviditatea și ipocrizia. Lor - spune Isus - le place "să fie salutați prin piețe, să ocupe primele locuri în sinagogi și locurile dintâi la ospețe" (Mc 12,38-39). Dar sub aparențe așa de solemne se ascund falsitatea și nedreptatea. În timp ce se împăunează în public, folosesc autoritatea lor pentru "a devora casele văduvelor" (cf. v. 40), care erau considerate, împreună cu orfanii și străinii, persoanele cele mai lipsite de apărare și mai puțin ocrotite. În sfârșit, cărturarii "se roagă îndelung pentru a fi văzuți" (v. 40). Și astăzi există riscul de a asuma aceste atitudini. De exemplu, când se separă rugăciunea de dreptate, pentru că nu se poate da cult lui Dumnezeu și să se provoace daună săracilor. Sau când se spune că este iubit Dumnezeu și în schimb se pune înaintea Lui propria glorie deșartă, propriul avantaj.

Și în această linie se situează a doua parte a Evangheliei de astăzi. Scena este localizată în templul din Ierusalim, exact în locul în care oamenii aruncau monede ca ofrandă. Există mulți bogați care aruncă multe monede și există o femeie săracă, văduvă, care pune doar doi bănuți, două monede mici. Isus o observă atent pe acea femeie și atrage atenția discipolilor cu privire la contrastul clar al scenei. Bogații au dat, cu mare ostentație, ceea ce pentru ei era surplus, în timp ce văduva, cu discreție și umilință, a dat "tot ce mai avea la viața ei" (v. 44); pentru aceasta - spune Isus - ea a dat mai mult decât toți. Din cauza sărăciei sale extreme, ar fi putut să ofere o singură monedă pentru templu și s-o ține pentru ea pe cealaltă. Dar ea nu vrea să înjumătățească cu Dumnezeu: se privează de tot. În sărăcia sa a înțeles că, avându-l pe Dumnezeu, are totul; se simte iubită total de El și la rândul său îl iubește total. Ce exemplu frumos bătrânica aceea!

Isus astăzi ne spune și nouă că metrul de judecată nu este cantitatea, ci plinătatea. Există o diferență între cantitate și plinătate. Tu poți să ai atâția bani, dar să fi gol: nu există plinătate în inima ta. Gândiți-vă, în această săptămână, la diferența care există între cantitate și plinătate. Nu este chestiune de portofel, ci de inimă. Există diferență între portofel și inimă... Există maladii cardiace, care fac să coboare inima la portofel... Și asta nu e bine! A-l iubi pe Dumnezeu "cu toată inima" înseamnă a avea încredere în El, în providența sa, și a-l sluji în frații mai săraci fără a aștepta nimic în schimb.

Îmi permit să vă povestesc o anecdotă, care s-a întâmplat în dieceza mea precedentă. Erau la masă o mamă cu trei copii; tata era la muncă; mâncau friptură... În acel moment bat la ușă și unul dintre copii - mici, 5, 6 ani, 7 ani cel mai mare - vine și spune: "Mamă, este un cerșetor care cere de mâncare". Și mama, o creștină bună, îi întreabă: "Ce facem?" - "Să-i dăm, mamă..." - "Bine". Ia furculița și friptura și taie jumătate din fiecare bucată de friptură. "Ah, nu, mamă, nu! Așa nu! Ia din frigider" - "Nu! Să facem trei sendvișuri așa!". Și copiii au învățat că adevărata caritate se dă, se face nu din ceea ce rămâne, ci din ceea ce ne este necesar. Sunt sigur că în după-amiaza aceea le-a fost un pic foame... Dar așa se face!

În fața nevoilor aproapelui suntem chemați să ne privăm - ca acești copii, de jumătate din bucățile de friptură - de ceva indispensabil, nu numai de surplus; suntem chemați să dăm timpul necesar, nu numai pe cel care este surplus; suntem chemați să dăm imediat și fără rezerve vreun talent al nostru, nu după ce l-am utilizat pentru scopurile noastre personale sau de grup.

Să cerem Domnului să ne admită la școala acestei văduve sărace, pe care Isus, în descumpănirea discipolilor, o urcă la catedră și o prezintă ca învățătoare a Evangheliei vii. Prin mijlocirea Mariei, femeia sărmană care și-a dat toată viața sa lui Dumnezeu pentru noi, să cerem darul unei inimi sărace, dar bogate de o generozitate bucuroasă și gratuită.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Știu că mulți dintre voi sunteți tulburați de știrile care au circulat în zilele trecut cu privire la documente rezervate ale Sfântului Scaun care au fost sustrase și publicate.

Pentru asta aș vrea să vă spun înainte de toate că a fura acele documente este un delict. Este un act deplorabil care nu ajută. Eu însumi am cerut să se facă acel studiu și acele documente deja le cunoșteam bine eu și colaboratorii mei și au fost luate măsuri care au început să dea roade, chiar unele vizibile.

De aceea vreau să vă asigur că acest fapt trist nu mă abate desigur de la lucrarea de reformă pe care o ducem înainte cu colaboratorii mei și cu sprijinul vostru al tuturor. Da, cu sprijinul întregii Biserici, pentru că Biserica se reînnoiește cu rugăciunea și cu sfințenia zilnică a fiecărui botezat.

Deci vă mulțumesc și vă cer să continuați să vă rugați pentru Papa și pentru Biserică, fără să vă lăsați tulburați ci mergând înainte cu încredere și speranță.

***

Astăzi în Italia se celebrează Ziua Mulțumirii, care în acest an are ca temă "Solul, bun comun". Mă asociez cu Episcopii dorind ca toți să acționeze ca administratori responsabili ai unui bun colectiv prețios, pământul, ale cărui roade au o destinație universală. Sunt aproape cu recunoștință de lumea agricolă și încurajez să se cultive pământul în așa fel încât să i se păstreze fertilitatea pentru ca să producă hrană pentru toți, astăzi și pentru generațiile viitoare. În acest context se desfășoară la Roma Ziua diecezană pentru păstrarea creației, care anul acesta este îmbogățită de "Marșul pentru pământ".

Mâine, la Firenze, va începe a 5-a Întâlnire Eclezială Națională, cu prezența Episcopilor și a delegaților din toate diecezele italiene. Este vorba despre un important eveniment de comuniune și de reflecție, la care voi avea bucuria de a participa și eu, în ziua de marți, după o scurtă trecere de la Prato.

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini. Îndeosebi pe studenții francezi din regiunea pariziană, pe credincioșii din Japonia și din Polonia, precum și pe cei din Scandicci. Îi salut pe reprezentanții Ordinului Predicatorilor - Dominicanii - care ieri au deschis al optulea centenar al întemeierii. Fie ca Domnul să vă binecuvânteze mult cu acest prilej. Și multe mulțumiri pentru tot ceea ce faceți în și pentru Biserică!

Și tuturor doresc o duminică frumoasă. Și nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat