Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN KENYA, UGANDA ȘI REPUBLICA CENTRAFRICANĂ

(25-30 noiembrie 2015)

Sfânta Liturghie pentru martirii din Uganda

Sanctuarul martirilor ugandezi din Namugongo, sâmbătă, 28 noiembrie 2015

"Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria, și până la marginile pământului" (Fap 1,8).

Din perioada apostolică până în zilele noastre a apărut un mare număr de martori ca să-l proclame pe Isus și să manifeste puterea Duhului Sfânt. Astăzi, amintim cu recunoștință jertfa martirilor ugandezi a căror mărturie de iubire față de Cristos și față de Biserica sa a ajuns pe bună dreptate "până la marginile pământului". Îi amintim și pe martirii anglicani, a căror moarte pentru Cristos dă mărturie despre ecumenismul sângelui. Toți acești martori au cultivat darul Duhului Sfânt în propria viață și au dat mărturie în mod liber despre credința lor în Isus Cristos, chiar cu prețul vieții, și mulți la vârstă așa de tânără.

Și noi am primit darul Duhului Sfânt, pentru a devenii fii și fiice ai lui Dumnezeu, dar și pentru a da mărturie lui Isus și a-l face cunoscut și iubit în orice loc. L-am primit pe Duhul atunci când ne-am renăscut la Botez și atunci când am fost întăriți cu darurile sale la Mir. În fiecare zi suntem chemați să aprofundăm prezența Duhului Sfânt în viața noastră, să "reînsuflețim" darul iubirii sale divine în așa fel încât să fim la rândul nostru izvor de înțelepciune și de forță pentru alții.

Darul Duhului Sfânt este un dar care este oferit pentru a fi împărtășit. Ne unește pe unii cu alții ca și credincioși și mădulare vii ale Trupului mistic al lui Cristos. Nu primim darul Duhului numai pentru noi înșine, ci pentru a ne edifica unii pe alții în credință, speranță și iubire. Mă gândesc la sfinții Joseph Mkasa și Charles Lwanga, care, după ce au fost instruiți în credință de către alții, au voit să transmită darul pe care l-au primit. Ei au făcut aceasta în timpuri periculoase. Nu doar viața lor a fost amenințată, ci și viața copiilor mai tineri încredințați îngrijirilor lor. Deoarece ei au cultivat propria credință și au mărit iubirea față de Dumnezeu, nu le-a fost teamă să-l ducă pe Cristos altora, chiar cu prețul vieții. Credința lor a devenit mărturie; astăzi, venerați ca martiri, exemplul lor continuă să inspire atâtea persoane în lume. Ei continuă să-l proclame pe Isus Cristos și puterea crucii.

Dacă, asemenea martirilor, noi zilnic reînsuflețim darul Duhului care locuiește în inimile noastre, atunci cu siguranță vom deveni acei discipoli misionari pe care Cristos ne cheamă să fim. Pentru familiile noastre și prietenii noștri desigur, dar și pentru cei pe care nu-i cunoaștem, în special, pentru aceia care ar putea să fie mai puțin binevoitori și chiar ostili față de noi. Această deschidere față de alții începe în familie, în casele noastre, unde se învață caritatea și iertarea și unde în iubirea părinților noștri se învață să se cunoască milostivirea și iubirea lui Dumnezeu. Această deschidere se exprimă și în grija față de bătrâni și săraci, văduve și orfani.

Mărturia celor care și-au dat viața pentru Cristos arată tuturor celor care au ascultat istoria lor, atunci și astăzi, că plăcerile lumești și puterea pământească nu dau bucurie și pace durabile. Mai degrabă, fidelitatea față de Dumnezeu, onestitatea și integritatea vieții și preocuparea genuină pentru binele altora ne aduc acea pace pe care lumea nu o poate oferi. Aceasta nu diminuează grija noastră față de această lume, ca și cum am privi numai la viața viitoare. Dimpotrivă, oferă un scop vieții în această lume și ne ajută să ajungem la cei nevoiași, să cooperăm cu alții pentru binele comun și să construim o societate mai dreaptă, care să promoveze demnitatea umană, fără a exclude pe nimeni, care să apere viața, dar al lui Dumnezeu, și să ocrotească minunățiile naturii, creația, casa noastră comună.

Iubiți frați și surori, aceasta este moștenirea pe care ați primit-o de la martirii ugandezi: vieți marcate de puterea Duhului Sfânt, vieți care mărturisesc și acum puterea transformatoare a evangheliei lui Isus Cristos. Nu se însușește această moștenire cu o amintire de circumstanță sau păstrând-o într-un muzeu ca și cum ar fi o bijuterie prețioasă. O cinstim cu adevărat și îi cinstim pe toți sfinții mai degrabă atunci când ducem mărturia lor adusă lui Cristos în casele noastre și la vecinii noștri, la locurile de muncă și în societatea civilă, fie că rămânem în casele noastre, fie că mergem până la cel mai îndepărtat colț al lumii.

Fie ca martirii ugandezi, împreună cu Maria, Mama Bisericii, să mijlocească pentru noi și fie ca Duhul Sfânt să aprindă în noi focul iubirii divine!

Omukama Abawe Omukisa! (Dumnezeu să vă binecuvânteze!)

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat