Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileul din sudul lumii

Bucurie și orgoliu în Republica Centrafricană pentru Poarta Sfântă

De Vincenzo Corrado

Preocuparea datorită "episoadelor dureroase" din ultimele zile în Republica Centrafricană dar, mai ales, intenția de a deschide la 29 noiembrie "Poarta Sfântă a catedralei din Bangui". Duminică, 1 noiembrie 2015, cuvintele papei Francisc la Angelus au provocat "bucurie și orgoliu" în țara care reprezintă una dintre cele trei etape ale iminentei călătorii apostolice în Africa. Cel care descrie "climatul" este Monseniorul Franco Coppola, nunțiu apostolic în Republica Centrafricană și în Ciad.

Deschiderea Porții Sfinte este o veste bună pentru Republica Centrafricană cu un mesaj important de reconciliere...

"Este o veste care ne-a surprins pe toți. Nu s-a auzit niciodată ca un Jubileu mondial să înceapă în afara Romei, dar, pentru a folosi o imagine frumoasă reluată de mai multe ori de Papa Francisc, el - și toată Biserica împreună cu el - vrea să stabilească un spital de campanie alături de părțile aflate în conflict. Biserica nu le poate dezarma, dar poate îngriji rănile, poate dezarma inimile... Și Republica Centrafricană în mod deosebit, pentru a îngriji rănile profunde pe care această criză lungă și teribilă le-a provocat în sufletele atâtor centrafricani.

Cum a fost primită această veste în țară?

"Cu bucurie și - dacă vrem - și cu un pic de orgoliu, datorită privilegiului făcut Centrafricii, țară obișnuită să fie mereu pe ultimele locuri în toate clasamentele. În schimb va fi prima care primește harul milostivirii infinite a lui Dumnezeu. Desigur, credincioșii au perceput și că Papa, în acest mod, le dă un mandat, indică un drum pentru a ieși din conflict și a recupera pacea: drumul milostivirii. Nu este ușor de vorbit despre milostivire când rănile încă ard. Pentru aceasta, Biserica a lansat un program articulat de pregătire spirituală, pentru ca Sfântul Părinte să găsească un teren bine lucrat, capabil să primească cuvântul său".

Papa a exprimat și "preocupare vie" datorită episoadelor din ultimele zile. Ce s-a întâmplat din nou?

"În timp ce de acum cvasi totalitatea populației (și bună parte dintre miliții) nu mai poate suporta acest război, există grupări de incoercibili care se amăgesc că pot reglementa cu armele problemele nenumărate din țară. Și există și unii politicieni care scoate avantaje personale din starea de război și face să se creadă că binele țării coincide cu vânătoarea după toți cei care gândesc în alt mod, în loc să se străduiască pentru a face să revină la viață coabitarea pașnică ce a cunoscut-o țara timp de decenii printre oamenii de etnie sau religie diferită. Ultimul val de violență a început în urmă cu o săptămână, când un comando din așa-numita miliție «creștină», «anti-balaka», a înconjurat și a ucis, în capitală, trei dintre cei patru membri ai unei delegații de milițieni musulmani, veniți să parlamenteze cu guvernul pentru a depune armele și a se recicla ca partid politic. Acest lucru a provocat un vârtej de reacții și de răzbunări, care durează până astăzi. În aceste cazuri, oamenii nu au altă alegere decât aceea de a părăsi casele și de a se refugia în locuri considerate mai sigure, în general în jurul parohiilor sau altor instituții ale Bisericii. Sunt mii de persoane care au ajuns în lagărele pentru refugiați, în timp ce bandele armate își dezlănțuie furia prădând și incendiind casele lăsate nelocuite".

Așadar, în această situație continuă opera de primire a Bisericii...

"Așa cum Isus învăța și vindeca, tot așa Biserica este chemată să predice și, în același timp, să vindece, să îngrijească, să aline multele rele, multele suferințe pe care păcatul și violența le provoacă, mai ales în dauna celor mai slabi și lipsiți de apărare. Arhiepiscopul capitalei, monseniorul Dieudonné Nzapalainga, trece de la un lagăr de refugiați la altul, ducând cuvântul de mângâiere al Bunului Păstor și distribuind ajutoarele materiale pe care Sfântul Părinte le-a trimis pentru a veni în întâmpinarea primelor necesități. Și această mână întinsă, această îmbrățișare, acest zâmbet sunt cele care încep să vindece rănile în inimă, care încep să ne reconcilieze cu omenirea, să ne ajute să credem că celălalt este un frate și că există un Tată care mi l-a trimis pentru a mă ajuta ca să mă ridic".

Francisc, anunțând deschiderea Porții Sfinte, a și îndemnat pe "toți centrafricanii să fie tot mai mult martori ai milostivirii și reconcilierii".

"Cred că papa ne îndeamnă înainte de toate să ne recunoaștem obiect al milostivirii Tatălui, reconciliați grație oferirii de sine însuși pe care a făcut-o Isus. Să pornim de la considerarea modului în care Tatăl ne învăluie în milostivirea sa pentru a face parte de ea și pe ceilalți, pentru a-i face și pe ceilalți să o descopere, să o guste... eventual pentru a face primul pas și apoi și pe al doilea, și pe al treilea, fără a aștepta ca celălalt să se miște și să se schimbe. Exact cum face Domnul cu noi, numai să ne reconcilieze cu sine".

(După agenția SIR, 3 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat