Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN KENYA, UGANDA ȘI REPUBLICA CENTRAFRICANĂ

(25-30 noiembrie 2015)

Întâlnirea cu clerul, călugării, călugărițele și seminariștii

Terenul sportiv de la Saint Mary's School, Nairobi (Kenya)
Joi, 26 noiembrie 2015

V. Tumisufu Yesu Kristu! (Lăudat să fie Isus Cristos!)

R. [Milele na Milele. Amina] (Acum și întotdeauna. Amin)

(În engleză)

Multe mulțumiri pentru prezența voastră. Aș vrea mult să vă vorbesc în engleză, dar engleza mea este săracă... Eu am luat notițe și aș vrea să vă spun multe lucruri, vouă tuturor, fiecăruia dintre voi... îmi provoacă frică să vorbesc și aș prefera să vorbesc în limba mea maternă... Mons. Miles este traducătorul. Mulțumesc pentru înțelegerea voastră.

Când era citită scrisoarea sfântului Paul m-a lovit asta: "Sunt pe deplin convins că cel care a început în voi această lucrare bună o va duce la îndeplinire până în ziua lui Cristos Isus" (Fil 1,6).

Domnul v-a ales pe toți, ne-a ales pe toți. Și El a început lucrarea sa în ziua în care ne-a privit la Botez, în ziua în care ne-a privit după aceea, când ne-a spus "Dacă vrei, vino cu mine". Și atunci, am intrat în rând și am început drumul. Dar drumul l-a început El, nu noi! Nu am fost noi. În Evanghelie citim despre o persoană vindecată care voia să-l urmeze de-a lungul drumului și Isus i-a spus: "Nu". În urmarea lui Isus Cristos - atât în preoție cât și în viața consacrată - se intră pe poartă! Și poarta este Cristos! El e cel care cheamă, El e cel care începe, El e cel care face munca. Există unii care vor să intre pe fereastră... Dar asta nu folosește. Vă rog, dacă vreunul are un coleg sau o colegă care a intrat pe fereastră, îmbrățișați-l și explicați-i că este mai bine să plece și să-l slujească pe Dumnezeu într-un alt mod, pentru că nu va ajunge niciodată la capăt o lucrare pe care Isus n-a început-o - El însuși - prin poartă.

Și asta trebuie să ne ducă la o conștiință că suntem persoane alese: "Eu am fost privit, am fost ales". Mă uimește începutul capitolului 16 din Ezechiel: "Erai fiică de străini, ai fost pusă deoparte; dar am trecut și te-am curățat și te-am luat cu mine". Acesta este drumul! Aceasta este lucrarea pe care Domnul a început-o atunci când ne-a privit!

Există unii care nu știu pentru ce îi cheamă Dumnezeu, însă simt că Dumnezeu i-a chemat. Mergeți liniștiți, Dumnezeu vă va face să înțelegeți pentru ce v-a chemat. Există alții care vor să-l urmeze pe Domnul din vreun interes, din interes. Ne amintim de mama lui Iacob și Ioan: "Doamne, îți cer, când împarți tortul, să dai felia cea mai mare fiilor mei... Unul să stea la dreapta ta și celălalt să stea la stânga ta". Și aceasta este ispita de a-l urma pe Isus din ambiție: ambiția banului, ambiția puterii. Toți putem să spunem: "Când eu am început să-l urmez pe Isus, nu mi s-a întâmplat asta. Dar altora li s-a întâmplat și puțin câte puțin ți-au semănat asta în inimă, ca o neghină.

În viața urmării lui Isus nu este loc nici pentru propria ambiție, nici pentru bogății, nici pentru a fi o persoană importantă în lume. Isus trebuie urmat până la ultimul său pas al vieții sale pământești, Crucea. Apoi El se gândește să te învie, dar până la acel punct trebuie să ajungi tu. Și asta vă spun cu seriozitate, pentru că Biserica nu este o firmă, nu este o ONG. Biserica este un mister: este misterul privirii lui Isus asupra fiecăruia dintre noi care spune "Urmează-mă!".

Deci ca să fie clar: cel care cheamă este Isus; se intră pe poartă când Isus cheamă și nu pe fereastră; și apoi trebuie urmat drumul lui Isus.

Este clar desigur că atunci când Isus ne alege, nu ne "canonizează". Continuăm să fim aceiași păcătoși... Eu v-aș cere, vă rog, dacă este cineva aici - vreun preot sau vreo călugăriță sau vreun călugăr - care nu se simte păcătos, să ridice mâna... Toți suntem păcătoși, eu cel dintâi și apoi voi. Însă ne duce înainte duioșia și iubirea lui Isus.

"Cel care a început în voi această lucrare bună o va duce la îndeplinire": asta ne duce înainte, ceea ce a început iubirea lui Isus. Vă amintiți în Evanghelie, când apostolul Iacob a plâns? Își amintește vreunul dintre voi sau nu? Și când a plâns apostolul Ioan? Nu. Și când a plâns vreun altul dintre apostoli? Numai unul - ne spune Evanghelia - a plâns: cel care și-a dat seama că este păcătos. Era așa de păcătos încât l-a trădat pe Domnul său. Și când și-a dat seama de asta, a plâns... Apoi Isus l-a făcut Papă... Cine îl înțelege pe Isus? Este un mister!

Nu încetați niciodată să plângeți. Când unui preot, unui călugăr, unei călugărițe i se usucă lacrimile, există ceva ce nu funcționează. A plânge pentru propriile infidelități, a plânge pentru durerea lumii, a plânge pentru oamenii care sunt rebutați, pentru bătrâneii abandonați, pentru copiii asasinați, pentru lucrurile pe care nu le înțelegem; a plânge când ne întreabă "de ce?". Niciunul dintre noi nu are toate răspunsurile la acele "de ce?"-uri.

Există un autor rus care se întreba de ce suferă copiii. Și de fiecare dată când eu salut un copil care are cancer, o tumoare sau o boală rară - cum se numesc - mă întreb de ce suferă acel copil... Și eu nu am un răspuns la asta. Numai îl privesc pe Isus pe cruce. Există situații în viață care ne fac numai să plângem, privindu-l pe Isus pe cruce. Și acesta este unicul răspuns la anumite nedreptăți, la anumite dureri, la anumite situații ale vieții.

Sfântul Paul le spunea discipolilor săi: "Amintiți-vă de Isus Cristos. Amintiți-vă de Isus Cristos răstignit". Când un consacrat, o consacrată, un preot uită de Cristos răstignit, sărăcuț, a căzut într-un păcat foarte urât, un păcat care îi face oroare lui Dumnezeu, care-l face pe Dumnezeu să vomite: este păcatul lâncezelii. Iubiți preoți, surori, frați, călugări și călugărițe, fiți atenți să nu cădeți în păcatul lâncezelii...

Ce altceva vă pot spune? Aș vrea să vă dau un mesaj care vine din inima mea pentru voi: niciodată să nu vă îndepărtați de Isus. Asta înseamnă a nu înceta niciodată să vă rugați. "Însă, părinte, uneori este așa de plictisitor să mă rog... Obosesc, adorm...". Bine, dormiți în fața Domnului: este un mod de a vă ruga. Dar rămâneți acolo, în fața Lui. Rugați-vă! Nu lăsați rugăciunea!

Dacă un consacrat lasă rugăciunea, sufletul seacă, se usucă precum acele ramuri uscate: sunt urâte, au un aspect urât. Sufletul unei călugărițe, al unui călugăr, al unui preot care nu se roagă, este un suflet urât! Iertați-mă, dar este așa...

Vă las această întrebare: eu iau timp din somn, iau timp de la radio, de la televizor, de la reviste, pentru a mă ruga? Sau prefer aceste lucruri? Deci a sta în fața Celui care a început lucrarea și care o duce la împlinire în fiecare dintre noi... Rugăciunea.

Un ultim lucru pe care voiam să vi-l spun - înainte de a vă spune un altul... - este că toți cei care s-au lăsat aleși de Isus, este pentru a sluji: pentru a sluji poporul lui Dumnezeu, pentru a-i sluji pe cei mai săraci, pe cei mai rebutați, pe cei mai marginalizați din societate, pe copii și pe bătrâni...; pentru a sluji și acele persoane care nu au conștiința mândriei și a păcatului pe care ei înșiși le trăiesc; pentru a-l sluji pe Isus. A ne lăsa aleși de Isus înseamnă a ne lăsa aleși pentru a sluji și nu pentru a fi slujiți.

În urmă cu circa un an, mai mult sau mai puțin, a fost o întâlnire de preoți - în acest caz călugărițele se salvează! -. În timpul acestor exerciții spirituale, în fiecare zi, era un grup de preoți care trebuiau să servească la masă. Unii dintre ei s-au plâns: "Nu! Noi trebuie să fim serviți! Noi plătim, am plătit pentru a fi serviți...". Vă rog, niciodată să nu fie asta în Biserică! A sluji! A nu fi slujiți de alții, ci a sluji.

Asta e ceea ce voiam să vă spun, ceea ce am simțit dintr-o dată atunci când am ascultat această frază a sfântului Paul: "Cel care a început în voi această lucrare bună o va duce la îndeplinire până în ziua lui Cristos Isus".

Îmi spunea un cardinal, un cardinal bătrân - de fapt avea numai un an mai mult decât mine! - că atunci când merge la cimitir, unde sunt misionari, misionare, călugări și călugărițe, care și-au dat viața, se întreabă: "De ce acesta nu este canonizat mâine?"; pentru că au trăit viața lor slujind. Și mă emoționează când salut, după o Liturghie, un preot, o călugăriță, care îmi spune: "Sunt 30, 40 de ani de când sunt în acest spital de copii autiști sau de când sunt în misiunile din Amazonia sau de când sunt în acest loc sau în acel loc...". Îmi atinge sufletul! Această femeie sau acest bărbat a înțeles că a-l urma pe Isus înseamnă a-i sluji pe alții și a nu fi slujit de alții.

Bine, vă mulțumesc mult. Însă, ce Papă needucat este acesta... Ne-a dat sfaturi, ne-a dat "lovituri" și nu ne spune "mulțumesc"!... Da, ultimul lucru - cireașa de pe tort - vreau cu adevărat să vă mulțumesc! Mulțumesc pentru că aveți curajul de a-l urma pe Isus, mulțumesc pentru fiecare dată când vă simțiți păcătoși, mulțumesc pentru fiecare mângâiere de duioșie pe care o dați celor care au nevoie de asta, mulțumesc pentru fiecare dată când ați ajutat persoanele să moară în pace. Mulțumesc pentru că dați speranță în viață. Mulțumesc pentru că v-ați lăsat ajutați și corectați și iertați în fiecare zi.

Vă cer, mulțumindu-vă, să nu uitați să vă rugați pentru mine, pentru că am nevoie de asta. Multe mulțumiri!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat