Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pornește din Kenya o călătorie semn de speranță pentru întregul continent

Glas împotriva intoleranței politice și religioase

De John Njue

Cardinal arhiepiscop de Nairobi

Vizita unui pontif rămâne vie pentru mai multe generații în inima celor care au binecuvântarea de a o putea trăi. Primul papă care a vizitat Kenya a fost Ioan Paul al II-lea, acum sfânt. În timpul pontificatului său a venit de trei ori în iubita noastră țară: în anul 1980, în anul 1985 și în anul 1995. Multe lucruri s-au schimbat de la ultima vizită, în urmă cu douăzeci de ani, și în țară crește așteptarea pentru sosirea papei Francisc. Bucuria pentru vizita sa este palpabilă, unește întreaga țară locuită de 44 milioane de persoane care aparțin de 42 de triburi.

De când primii misionari ai Duhului Sfânt au pus piciorul la Mombasa, în 1890, comunitatea catolică a crescut rapid. Astăzi, peste paisprezece milioane de kenyeni sunt catolici. Ei sunt împărțiți în patru provincii mitropolitane: Nairobi, Kisumo, Mombasa și Nyeri, care cuprind 24 de dieceze, un vicariat apostolic și un ordinariat militar. Numărul noilor dieceze a crescut constant: de la cele opt existente în momentul independenței la cele 26 actuale.

De la ultima vizită pontificală au fost create cinci dieceze noi. Este vorba de Kerichi și vicariatul apostolic de Isiolo (1995), Malindi (2000), Maralal (2001), Nyahururu (2002).

Cu peste un secol în urmă, în enciclica sa Fidei donum, papa Pius al XI-lea a îndemnat Biserica să trimită mai mulți misionari în Africa. Invitația sa a fost ascultată și continuă să fie ascultată de mii de misionari, care au contribuit la realizarea de stațiuni pastorale în câteva dintre regiunile mai sărace și izolate din Kenya.

Spiritul din Fidei donum este mărturisit foarte bine de sora Irene Stephane, beatificată într-o ceremonie bogată în culori în arhidieceza de Nyeri, la 23 mai 2015. Așa cum a fost la beatificarea sorei Nyaatha - numele Nyaatha, care înseamnă "milostivă", a fost atribuit sorei Irene pentru generozitatea și iubirea sa față de cei săraci - vizita Papei Francisc este văzută de kenyeni ca un semn de speranță într-o credință reînnoită și într-o trezire a misiunii Bisericii chemate să-l mărturisească pe Cristos în această țară.

Suntem ulterior întăriți în speranță și credință de instruirea cauzei de beatificare a cardinalului Michael Maurice Otunga, acum venerabil și, de fapt, adevărat fiu al pământului kenyan, care l-a primit pe papa Ioan Paul al II-lea în vizitele sale și care rămâne un model de imitat datorită virtuților sale de simplitate și pasiune pentru munca pastorală și grijă față de cei săraci, dar mai ales datorită iubirii sale mari față de Dumnezeu și față de oameni. Aceasta este o exprimare clară a roadelor muncii misionare, iar vizita papei Francisc va retrăi acel spirit și va lăsa un semn de neșters în istoria țării noastre și în oamenii săi pentru generațiile care vor veni.

Ultima vizită papală s-a desfășurat pe fundalul vânturilor puternice de schimbare socio-politică ce străbat Africa, în general, și Kenya, în particular. În discursul său în timpul ceremoniei de bun-venit, Ioan Paul al II-lea a spus: "Vin ca acela care este profund preocupat pentru destinul popoarelor din Africa. Aceasta se află la o răscruce. Popoarele sale și guvernanții lor sunt chemați să facă recurs la toată înțelepciunea lor în misiunea dificilă și urgentă de a promova o dezvoltare care să nu fie numai economică și materială, ci să comporte edificarea unei civilizații bazate pe respectul față de toți membrii societății, față de drepturile lor și libertățile lor, precum și față de natura spirituală a fiecărei persoane". Cuvintele sale înțelepte au fost foarte oportune.

În acea vreme, în țară era în desfășurare o tranziție socio-politică. De fapt, vizita papei a anunțat un timp de mari schimbări pentru țara noastră; schimbări la care a contribuit și Biserica din Kenya din acea vreme.

Prima vizită a papei Francisc în Kenya nu va fi foarte diferită. Chiar dacă în țară atâtea lucruri s-au schimbat, provocările sunt foarte asemănătoare. Milioane de kenyeni încă trăiesc în sărăcie. Familiile se frâng sub presiunea puternică a materialismului și a prăbușirii valorilor africane. Politici de divizare, corupția și diferențele de etnie trăite în manieră negativă continuă să erodeze societatea noastră. Biserica a fost și este în prima linie, indicând aceste provocări și solicitând activ guvernul să le rezolve.

Cât privește munca pastorală, Biserica a făcut progrese imense în cursul anilor. Vocațiile au prosperat; avem acum sute de seminariști. Astăzi, putem spune cu orgoliu că Biserica din Kenya trimite misionari în lume. Sute dintre preoții noștri, călugări și călugărițe slujesc în Europa, Asia și America.

Considerăm necesar nu numai să mergem în întâmpinarea nevoilor spirituale ale milioanelor de persoane care au nevoie de Cristos în viața lor, dar și să dăm mărturie prin slujirea adusă comunității. Aici, Biserica Catolică gestionează peste opt mii de școli, 470 de structuri sanitare și 18 școli de medicină.

Viitorul Bisericii din Kenya este luminos. Oglindesc aceasta "Copilăria Misionară Pontificală", tot mai vie în cele douăzeci și șase de dieceze, și participarea activă a tinerilor. Ei sunt viitorul nostru, pilaștrii noștri.

Când papa va atinge pentru prima dată pământul african, vom aminti mesajul său mângâietor de condoleanțe, din momentul nostru cel mai întunecat când, la 4 aprilie 2015, câțiva teroriști au ucis 147 de studenți la universitatea din Garissa. Atunci, într-un mesaj adresat tuturor kenyenilor, papa Francisc a trimis "asigurarea rugăciunilor sale și a apropierii sale spirituale față de familiile victimelor și față de toți kenyenii în acest moment de durere", încredințând "sufletul celor răposați milostivirii infinite a lui Dumnezeu Atotputernicul" și rugându-se "pentru ca toți cei care îi plâng să aibă mângâiere în pierderea lor. Împreună cu toate persoanele de bunăvoință din lumea întreagă". Mesajul continua astfel: "Sanctitatea sa condamnă acest act de brutalitate nesăbuită și se roagă pentru o schimbare a inimii celor care au săvârșit-o", și "invită pe toți cei care au autoritate să dubleze eforturile lor pentru a lucra cu toți bărbații și femeile din Kenya, pentru a pune capăt acestei violențe și a accelera zorile unei noi ere de fraternitate, dreptate și pace".

Vizita papei Francisc va întări determinarea noastră de a combate terorismul și de a încuraja spiritul de toleranță religioasă și coeziune în toată lumea. Prezența sa va face concrete cuvintele sale: el vine pentru a exprima empatia sa cu toți cei care au pierdut persoane dragi din cauza intoleranței politice sau religioase. Prezența sa fizică va vorbi mai mult decât cuvintele și va spune: "Fraților, vin pentru «a simți» cu voi și a vă însoți spre sfârșitul drumului; nu vă fie frică!"

Vizita papei este un dar al lui Dumnezeu; el vine pentru a ridica din nou Africa în speranță și în credință, pentru a încuraja și a motiva lumea pentru că nu este pierdut totul și pentru a întări determinarea noastră de a încerca să facem din Kenya perla Africii. Karibu ("bun venit") în Kenya, papa Francisc!

(După L'Osservatore Romano, 25 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat