Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc: în Africa merg ca mesager al păcii și reconcilierii

Aștept cu bucurie momentul în care "vom fi împreună". Este ceea ce afirmă papa Francisc în două video-mesaje adresate populațiilor din Kenya, din Uganda și din Republica Centrafricană la două zile de la începerea călătoriei apostolice în Africa. Pontiful subliniază că merge pe pământul african ca mesager al păcii și pentru a promova "înțelegerea" și "respectul" fără deosebiri de crez sau etnie. Reportaj de Alessandro Gisotti.

Vă adresez un cuvânt "de salut și de prietenie". Așa începe video-mesajul papei Francisc adresat populațiilor din Kenya și Uganda, primele două țări pe care le va vizita în călătoria sa iminentă în Africa. Pontiful subliniază că merge pe pământul african "pentru a proclama iubirea lui Isus Cristos și mesajul său de reconciliere, iertare și pace". Și subliniază că Evanghelia ne cere "să deschidem inimile noastre față de ceilalți, în special față de cei săraci și cei care sunt în stare de nevoie". În același timp, afirmă papa, "doresc să-i întâlnesc pe toți oamenii din Kenya și Uganda și să ofer fiecăruia un cuvânt de încurajare".

În Kenya și Uganda pentru a promova înțelegerea și respectul

"Trăim un timp - constată el - în care pretutindeni credincioșii de orice religie și persoanele de bunăvoință sunt chemate să promoveze înțelegerea și respectul reciproc și să se susțină unii cu alții ca membri ai aceleiași familii umane. Pentru noi toți sunt fii ai lui Dumnezeu". Un moment "special al vizitei mele", continuă el, "va fi reprezentat de întâlnirile cu tinerii, care sunt resursa voastră principală și speranța noastră cea mai promițătoare pentru un viitor de solidaritate, pace și progres".

În Republica Centrafricană ca mesager al păcii

Apoi papa trimite un video-mesaj populație din Republica Centrafricană căreia îi manifestă înainte de toate bucuria sa și afectul său față de toți, "indiferent de etnie sau de crez religios". Iubita voastră țară, afirmă el, "este străbătută de prea mult timp de acum de o situație de violență și nesiguranță a cărei victime nevinovate sunt mulți dintre voi". Scopul vizitei mele, afirmă el, este așadar "înainte de toate acela de a vă duce, în numele lui Isus, întărirea mângâierii și a speranței". "Sper cu toată inima - este urarea lui Francisc - ca vizita mea să poată contribui, într-un mod sau altul, la alinarea rănilor voastre și la favorizarea condițiilor pentru un viitor mai senin pentru Centrafrica și toți locuitorii săi". Și adaugă că merge în țară "în calitate de mesager al păcii". "Aș dori să susțin dialogul interreligios - reafirmă el - pentru a încuraja conviețuirea pașnică în țara voastră: știu că acest lucru este posibil, pentru că toți suntem frați".

Angajarea tuturor pentru o lume mai dreaptă și fraternă

Papa reia și motoul vizitei în Centrafrica, "Să trecem pe malul celălalt". O temă, evidențiază el, care "invită comunitățile voastre creștine să privească înainte cu determinare și încurajează pe fiecare să reînnoiască propria relație cu Dumnezeu și cu proprii frați pentru a construi o lume mai dreaptă și mai fraternă". Eu în mod specific, încheie el, "voi avea bucuria să deschid pentru voi - cu puțină anticipare - Anul jubiliar al Milostivirii, care sper că va fi pentru fiecare ocazie providențială de iertare autentică, ocazie pentru a primi și a dărui, și de reînnoire în iubire".

(După Radio Vaticana, 23 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat