Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc: în Africa pentru a duce pace și speranță

De Domenico Agasso jr.

"Voi fi gata să susțin dialogul interreligios pentru a încuraja conviețuirea pașnică în țara voastră. Știu că este posibil, pentru că suntem frați". Papa Francisc se adresează astfel locuitorilor din Republica Centrafricană într-un videomesaj înregistrat în vederea călătoriei sale apostolice în Africa ce va începe miercuri. Pontiful va fi mai întâi în Kenya și Uganda: și acestor două țări a trimis un videomesaj - unit - în care se spune că așteaptă cu bucurie momentul în care "vom fi împreună" și vestește că va merge în ținutul african ca mesager al reconcilierii.

Pentru centrafricani

Centrafricanilor pontiful le confirmă: "Voi avea bucuria de a deschide pentru voi, un pic cu anticipație, Jubileul Milostivirii, care va fi pentru toți, îmi doresc, ocazia providențială pentru o iertare autentică, de primit și de dat, și o reînnoire în iubire".

Francisc adresează "un salut cu mare afect, independent de apartenența etnică și religioasă". Apoi explică: "Aceasta este prima dată în viața mea când voi veni în continentul african, așa de frumos și așa de bogat în natura sa, oamenii săi și culturile sale; și mă aștept la mari descoperiri și întâlniri îmbogățitoare".

Despre situația dificilă spune: "Iubita voastră țară are de prea mult timp o situație de violență și de nesiguranță, ale cărei victime nevinovate sunt mulți dintre voi. Scopul vizitei mele este înainte de toate să vă duc vouă, în numele lui Isus, întărirea mângâierii și a speranței. Sper cu sinceritate ca vizita mea să poată contribui într-un mod sau în altul la vindecarea rănilor și a deschiderea unui viitor mai luminos pentru Centrafrica și pentru toți locuitorii săi".

Papa reia și motoul vizitei în Centrafrica, "să trecem pe malul celălalt". O temă, evidențiază el, care "invită comunitățile voastre creștine să privească înainte cu determinare și încurajează pe fiecare să reînnoiască propria relație cu Dumnezeu și cu proprii frați pentru a construi o lume mai dreaptă și mai fraternă".

Pentru kenyeni și pentru ugandezi

Kenyenilor și ugandezilor papa subliniază că Evanghelia cere "să deschidem inimile noastre pentru ceilalți, în special pentru cei săraci și pentru cei care sunt în stare de nevoie". Afirmă papa: "Abia aștept să vă întâlnesc". "Vin ca un slujitor al Evangheliei - evidențiază el - pentru a proclama iubirea lui Isus Cristos și a mesajului de reconciliere, de iertare și de pace". Francisc dorește "să întâlnească toate persoanele din Kenya și din Uganda și să le ofere tuturor un cuvânt de încurajare. Trăim într-o epocă în care credincioșii și persoanele de bunăvoință sunt chemate să promoveze înțelegerea și respectul reciproc și să se susțină unii pe alții ca membri ai familiei noastre umane".

Apoi vestește că momente importante din vizita în Africa "vor fi întâlnirile cu tinerii, care sunt cea mai mare resursă a voastră și speranță a noastră cea mai promițătoare pentru un viitor de solidaritate, de pace și de progres".

Episcopul de Bangui va prezenta musulmanilor mesajul

"Mergem la km5 pentru a prezenta videomesajul Sfântului Părinte despre călătoria sa în țara noastră": asta anunță monseniorul Dieudonne' Nzapalainga, arhiepiscop de Bangui și președinte al Conferinței episcopale din Republica Centrafricană, vorbind cu agenția Fides. Kilometrul 5 este cartierul majoritar musulman din capitala centrafricană, unde se înregistrează tensiuni și incidente legate de situația politică trăită în țară din 2012. "Vom avea o întâlnire pentru a prezenta mesajul papei Francisc cu prietenii mei din platforma religioasă pentru pace, formată, în afară de arhiepiscopul de Bangui, de președintele Consiliului islamic centrafrican, imamul Oumar Koubine Layama și de președintele Alianței Evanghelice, pastorul Nicolas Gue're'koyame'né-Gbangou. Împreună să continuăm să-i invităm pe frații noștri să cultive unitatea, coeziunea și să ofere iertarea fraților și surorilor noștri", spune Nzapalainga. "Mesajul Papei este clar", mai comentează Episcopul. "Este un mesaj de pace care interesează toate religiile, etniile și triburile. Suntem recunoscători Sfântului Părinte pentru că a pus în centrul vizitei sale poporul centrafrican, format din catolici, protestanți, musulmani și animiști, cu un ochi special îndreptat spre cei disperați, spre cei abandonați. Suntem cu toții gata să-l primim pe Francisc pentru că ne aduce speranța și mângâierea", conclude arhiepiscopul de Bangui.

(După Vatican Insider, 23 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat