Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Angelus (1 noiembrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

În celebrarea de astăzi, sărbătoarea tuturor sfinților, simțim deosebit de vie realitatea împărtășirii sfinților, marea noastră familie, formată din toți membrii Bisericii, fie cei care însă suntem pelerini pe pământ, fie cei - imens mai mulți - care deja l-au părăsit și au mers la cer. Suntem cu toții uniți și asta se numește "împărtășirea sfinților", adică e comunitatea tuturor celor botezați.

În liturgie, cartea Apocalipsului amintește de o caracteristică esențială a sfinților și spune așa: ei sunt persoane care aparțin total lui Dumnezeu. Îi prezintă ca o mulțime imensă de "aleși", îmbrăcați în haine albe și însemnați de "sigiliul lui Dumnezeu" (cf. 7,2-4.9-14). Prin acest ultim amănunt, cu limbaj alegoric este subliniat că sfinții aparțin lui Dumnezeu în mod deplin și exclusiv, sunt proprietatea lui. Și ce înseamnă a purta sigiliul lui Dumnezeu în propria viață și în propria persoană? Ne spune tot apostolul Ioan: înseamnă că în Isus Cristos am devenit cu adevărat copii ai lui Dumnezeu (cf. 1In 3,1-3).

Suntem noi conștienți de acest dar mare? Toți suntem copii ai lui Dumnezeu! Ne amintim noi că la Botez am primit "sigiliul" Tatălui nostru ceresc și am devenit copiii săi? Pentru a spune într-un mod simplu: avem prenumele lui Dumnezeu, prenumele nostru este Dumnezeu, pentru că suntem copii ai lui Dumnezeu. Aici se află rădăcina vocației la sfințenie! Și sfinții pe care astăzi îi amintim sunt tocmai cei care au trăit în harul Botezului lor, au păstrat integru "sigiliul" comportându-se ca fii ai lui Dumnezeu, încercând să-l imite pe Isus; și acum au ajuns la țintă, pentru că în sfârșit "îl văd pe Dumnezeu așa cum este".

O a doua caracteristică proprie a sfinților este că sunt exemple de imitat. Să fim atenți: nu numai cei canonizați, ci sfinții, ca să spunem așa, "de la ușa de alături", care, cu harul lui Dumnezeu, s-au străduit să practice Evanghelia în caracterul obișnuit al vieții lor. Am întâlnit și noi acești sfinți; probabil am avut vreunul în familie, sau printre prieteni și cunoscuți. Trebuie să le fim recunoscători și mai ales trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu care ni i-a dăruit, care ni i-a pus aproape de noi, ca exemple vii și contagioase ale modului de a trăi și de a muri în fidelitate față de Domnul Isus și față de Evanghelia sa. Câți oameni buni am cunoscut și cunoaștem și noi spunem: "Dar această persoană este un sfânt!", spunem asta, ne vine în mod spontan. Aceștia sunt sfinții de la ușa de alături, cei necanonizați dar care trăiesc cu noi.

A imita gesturile lor de iubire și de milostivire este cam ca a perpetua prezența lor în această lume. Și de fapt acele gesturi evanghelice sunt singurele care rezistă la distrugerea morții: o faptă de tandrețe, un ajutor generos, un timp petrecut pentru a asculta, o vizită, un cuvânt bun, un zâmbet... În ochii noștri aceste gesturi pot să pară nesemnificative, însă în ochii lui Dumnezeu sunt veșnice, pentru că iubirea și compasiunea sunt mai puternice decât moartea.

Fecioara Maria, Regina tuturor sfinților, să ne ajute să ne încredem mai mult în harul lui Dumnezeu, pentru a merge cu elan pe calea sfințeniei. Mamei noastre încredințăm angajarea noastră zilnică și o rugăm și pentru răposații noștri dragi, având speranța intimă că ne vom întâlni din nou într-o zi, toți împreună, în comuniunea glorioasă din cer.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Episoadele dureroase care în aceste ultime zile au înăsprit situația delicată din Republica Centrafricană, trezesc în sufletul meu mare îngrijorare. Fac apel la părțile implicate pentru ca să se pună capăt acestui ciclu de violențe. Sunt aproape în mod spiritual de părinții combonieni din Parohia "Stăpâna Noastră de la Fatima" din Bangui, care primesc numeroși refugiați. Exprim solidaritatea mea față de Biserică, față de celelalte confesiuni religioase și față de întreaga națiune centrafricană, așa de dur încercate în timp ce fac orice efort pentru a depăși diviziunile și a relua drumul păcii. Pentru a manifesta apropierea rugătoare a întregii Biserici față de această națiune așa de chinuită și tulburată și a-i îndemna pe toți centrafricanii să fie tot mai mult martori ai milostivirii și reconcilierii, duminică, 29 noiembrie 2015, am în suflet să deschid poarta sfântă a catedralei din Bangui, în timpul călătoriei apostolice pe care sper s-o pot realiza în acea națiune.

Ieri, la Frascati, a fost proclamată fericită maica Tereza Casini, fondatoare a Surorilor Oblate ale Preasfintei Inimi a lui Isus. Femeie contemplativă și misionară, a făcut din viața sa o ofrandă de rugăciune și de caritate concretă în sprijinul preoților. Îi mulțumim Domnului pentru mărturia ei.

Vă salut pe voi toți pelerini care provin din Italia și din atâtea țări; îndeosebi, pe cei din Malesia și din Valencia (Spania).

Îi salut pe participanții la Crosul Sfinților și la Marșul Sfinților, promovate de Fundația "Don Bosco în lume", respectiv de Asociația "Familia Mica Biserică". Apreciez aceste manifestări care oferă o dimensiune de sărbătoare populară față de celebrarea tuturor sfinților. În afară de asta, salut corul "Sfântul Cataldo", pe tinerii din Ruvo din Puglia și pe cei din Papanice.

Astăzi după-amiază voi merge la cimitirul Verano, unde voi celebra sfânta Liturghie pentru răposați. Vizitând cimitirul principal din Roma, mă unesc spiritual cu cei care în aceste zile merg să se roage la mormintele celor dragi ai lor, în orice parte a lumii.

Tuturor vă doresc pace și seninătate în compania spirituală a sfinților. Duminică frumoasă și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat