Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Cardinalul Martini, maestru al dialogului fără margini

Un om și un episcop care cu "stilul sinodal", deschis la dialog și întemeiat pe iubirea față de Sfânta Scriptură, poate "să inspire o viață mai bogată în sens și o conviețuire mai fraternă" și civilizației de astăzi. Așa scrie papa Francisc despre cardinalul Carlo Maria Martini în prefața cărții "Catedra celor care nu cred". Volumul, îngrijit de Enaudi, inaugurează Opera omnia a fostului arhiepiscop de Milano. Reportajul este de Alessandro De Carolis.

"Fiecare credincios poartă în sine amenințarea necredinței și fiecare necredincios poartă în sine germenul credinței: punctul de întâlnire este disponibilitatea de a reflecta asupra întrebărilor care ne unesc pe toți". Această convingere care a condus gândirea și acțiunea pastorală a cardinalului Carlo Maria Martini a fost și arhitrava religioasă și culturală care l-a determinat să creeze, în 1987, "Catedra celor care nu cred", un spațiu care să pună în confruntare, în jurul unei teme specifice, motivele celui care crede și ale celui care nu crede.

Stil sinodal

Papa Francisc subliniază, în prefața la volumul cardinalului Martini, intuiția care l-a dus la nașterea acelei inițiative. Cardinalul, scrie el, "a intuit fecunditatea contribuției pe care comunitățile creștine o pot da societății civile astăzi dacă fac acest efort de mediere pe planul etic și antropologic", adică "principiile credinței, departe de a se transforma în motiv de conflict și de contrapoziție în cadrul conviețuirii civile, pot și trebuie să fie trăibile și apetisante și pentru alții, în cel mai mare consens și înțelegere posibile și să motiveze în profunzime angajarea pentru dreptate și pentru solidaritate".

Intuiția de la baza "Catedrei" este fiică, explică Papa, a unui om care și-a însușit liniile care au provenit din Conciliul al II-lea din Vatican. Înainte de toate, notează "stilul de sinodalitate", întemeiat pe "o atitudine de ascultare și de discernământ a ceea ce Duhul mișcă în conștiința poporului lui Dumnezeu, în varietatea componentelor sale" și, în același timp, pe "grija pentru ca diferențele să nu degenereze în conflict distructiv". Martini, amintește Francisc, "nu voia să facă concesiuni modelor sau investigațiilor sociologice, ci era purtat de o unică întrebare de fond: «În ce mod Isus Cristos, viu în Biserică, este astăzi izvor de speranță?»".

Dialog dincolo de margini

Este un al doilea "stil" care caracterizează slujirea martiniană a fost cel al dialogului la nivel pastoral și spiritual. Îndeosebi, afirmă Papa, a încercat "activ să întâlnească pe cel care în comunitatea credincioșilor nu se recunoștea imediat", determinat de o "privire" care ținea îndreptată "dincolo de granițele consolidate, favorizând o Biserică misionară «în ieșire» și nu închisă asupra sieși, făcând să se evidențieze mesajul universal al Evangheliei, aducător de lumină și de inspirație pentru toate persoanele".

Maestru al Sfintei Scripturi

Această continuă "invitație de «a deveni aproapele» față de cei care sunt puși deoparte", proprie a misiunii fostului arhiepiscop de Milan, "a răsunat cu putere și eficacitate - recunoaște Francisc - în cadrul societății civile și în lumea politicii". Și acest lucru a fost posibil grație celui de-al treilea aspect care a caracterizat acțiunea sa: "familiaritatea cardinalului cu Cuvântul lui Dumnezeu", al cărui vestitor și dispensator magisterial a fost. "Tocmai atenția sa constantă față de tezaurul Scripturii face în așa fel încât - susține Papa - încât cuvintele cardinalului Martini nu pot fi văzute ca niște considerații dictate de bunul simț sau de teorii politice; în simultaneitatea și profunzimea lor simultană, ele exprimă toată bogăția tradiției ajungând să interpeleze fiecare persoană și fiecare popor". Între altele, remarcă Francisc, "în această apropiere a sa de ascultarea și de predicarea Cuvântului", fostul conducător al Bisericii ambroziene a valorizat "în mod original spiritualitatea Societății lui Isus", punând în valoare "pedagogia ignațiană".

Magisteriu umanizator

Pentru papa Francisc, publicarea Opera omnia a cardinalului Martini este așadar prețioasă și necesară, "o invitație continuă de a reflecta împreună asupra modului în care construim viitorul planetei noastre și de a căuta drumuri împărtășite de eliberare și de speranță. Ea - termină el - va putea fi de mare ajutor în lumea noastră așa de marcată de forțe dezagregatoare și dezumanizatoare pentru a inspira o viață mai bogată în sens și o conviețuire mai fraternă".

(După Radio Vaticana, 19 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat