Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Au trecut 37 de ani

Mereu și mereu auzim (și vedem) că viața este o mare zbuciumată, plină de pericole, unde izbucnesc din senin furtuni distrugătoare, monștrii adâncurilor se trezesc și abisul se cască sub fiecare val etc. Dar când țărmul nu se zărește, ploaia cade fără încetare, valurile se înalță până la cer, fulgerele brăzdează orizontul, noi ce trebuie să facem? Nimic altceva decât ceea ce a făcut Noe: să ne construim o arcă. Și să stăm în ea, în rugăciune și meditație, înălțându-ne cu fiecare val. Nu contează cât de mare sau mică e bărcuța noastră, nici măcar dacă e barcă sau o plută sau pur și simplu, un lemn care plutește, scăpat din naufragiu, atât timp cât alături de noi, cu noi și în noi este Isus.

...În acel an, ziua de 16 octombrie cădea într-o zi de luni.

Fumul alb încă mai ieșea din hornul Capelei Sixtine când cardinalul Pericle Felici a apărut în balconul central al bazilicii "Sfântul Petru". Cu o voce încărcată de emoție și bucurie, a rostit într o latină sonoră cuvintele tradiționale:

"Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Eminentissimum ac reverendissimum dominum, dominum (apoi a pronuntat pe silabe) Ca ro lum,...

...în mulțime, un preot a strigat: "Doar n-au înnebunit!" (Se gândea că fusese ales Carlo Confalonieri, decanul Colegiului Cardinalilor, în vârstă de 85 ani.)

... sanct? roman? Ecclesi? cardinalem,...,moment în care a făcut încă o pauză, pentru a savura mai bine surpriza... și a continuat: Wojtyła, qui sibi nomen imposuit Ioannis Pauli."

Era luni, 16 octombrie 19781.

Când a apărut la balconul central, la ora 19.15 (ora Italiei), tânăr2, înalt3, cu statura atletică, iradiind frumusețe, noblețe, hotărâre și încredere în sine, prinzând balustrada cu amândouă mâinile, cu brațele întinse, mulțimea a tăcut uimită. Uimirea a fost și mai mare când a rostit salutul obișnuit (Lăudat fie Isus!) în limba italiană, cu vocea sa baritonală, frumos modulată, fermă și sonoră, vibrând de iubire și a continuat astfel, înainte de prima sa binecuvântare tradițională Urbi et Orbi, într-un discurs rămas memorabil, adresându-se în limba țării4.

Au trecut 37 de ani de atunci. Furtunile nu l-au ocolit. Dar oricât s-au înverșunat împotriva lui, n-au reușit să-l doboare. Se încredințase cu toate ale sale Maicii Domnului, adorându-l pe Isus prin ochii și inima Mariei.

Și chiar dacă unii dintre noi uităm că lui i se datorează căderea comunismului și nu sesizăm importanța pelerinajelor sale și nici a operelor sale de mare valoare spirituală, lucrul e cumva firesc - fiindcă un munte nu se zărește bine când suntem prea aproape de el.

Și, înaintând cu Isus în bărcuța noastră, să ne amintim cele trei comori pe care ni le-a dăruit sfântul Ioan Paul al II-lea: mai întâi, "scara către cer" - preasfântul Rozariu, apoi cuvintele lui: "Vă implor: niciodată, niciodată să nu disperați, niciodată să nu vă îndoiți, să nu obosiți și să nu vă descurajați. Să nu vă fie frică!"; și, mai presus de toate, nesfârșita iubire pe care o revarsă necontenit asupra noastră de acolo, din casa Tatălui ceresc.

Fiindcă, așa cum spunea părintele iezuit Marius Taloș, "iubirea este pâinea noastră cea de toate zilele".

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Karol Wojtyła fusese ales în a treia zi a Conclavului, în al optulea tur de scrutin, cu 99 voturi din 111 electori. A fost înscăunat la 22 octombrie 1978.
1 La cei 58 de ani ai săi, era cel mai tânăr papă ales din anul 1846; ultimul cu vârsta sub 60 ani, papa Pius al IX-lea, avusese un pontificat de 32 de ani, deci se aprecia că noul papă va fi cel care va conduce Biserica în noul mileniu.
3 Ioan Paul al II-lea avea înălțimea de 179 cm). Cf. http://karolwojtyla2011.wordpress.com/2011/09/11, "The election of a reluctant pope revisited".
4 Cf. http://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/it/speeches/1978/documents/hf_jp-ii_spe_19781016_primo-saluto.html.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat