Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Deșertul" dintre ghețuri

De Sarah Numico

Lannavaara, o sută de locuitori în Laponia suedeză, la 250 de kilometri dincolo de Cercul polar arctic. De doi ani, sora Amada și sora Karla trăiesc aici pentru a se ruga, în tăcerea acestui "deșert". "În curând vom fi trei, pentru că urmează să vină o nouă soră din Norvegia", este primul lucru pe care-l povestește entuziastă Amada Mobergh, suedeză, 56 de ani. O istorie încărcată de iubire față de Dumnezeu, descoperită la douăzeci de ani. "Sunt o convertită, crescută la Stockholm, o viață extrem de secularizată. Când l-am găsit pe Isus am descoperit și vocația mea". În cei treizeci de ani trăiți în Regatul Unit, în Congregația Misionarelor Carității, dorința unei vieți mai contemplative devine irezistibilă. "Îmi era multă frică și eram tristă pentru că iubeam Congregația mea, era recunoscătoare pentru toți anii trăiți împreună. Dar trebuia să înțeleg dacă acea dorință era voință a lui Dumnezeu, un moft, o ispită".

Miracole. Este anul 2011. "Când episcopul de Stockholm mi-a dat permisiunea să mă întorc în Suedia pentru a începe această viață nouă, mi-a spus că era bucuros, dar că nu va putea să mă susțină cu nimic", pentru că Biserica suedeză este mică și săracă. Astfel sora Amada petrece o lună pentru a vizita patru mănăstiri din sudul Suediei pentru a înțelege cum să se miște, "fără bani, nici casă, fără a mai cunoaște nimic". Prin acele cazualități pe care călugărița le numește "miracole", un telefon vine din adâncul nord chiar la sfârșitul acelei șederi: era o casă de închiriat. "Surorile mi-au dat banii pentru tren și am plecat imediat în nord". Casa în realitate s-a dovedit nepotrivită, însă "miracolele" s-au înlănțuit făcând-o pe sora Amada să găsească o primă aranjare pentru ea și sora Karla. "Am ajuns la 24 decembrie 2011, erau -30 de grade. Imediat am înțeles că acolo trebuia să fiu". După câteva luni văd vechea școală din Lannavaara, "cufundată în natura cea mai sălbatică", perfectă, nefolosită de ani, costisitoare. Alte minuni: "Ne-am mutat acolo, chiar dacă nu aveam banii pentru a o cumpăra; am lucrat zi și noapte pentru a o face trăibilă. Într-o zi a trecut un domn din Norvegia, entuziast de experiența noastră, pentru că nu se mai auzise vorbindu-se despre o mănăstire așa în nord". Și după câteva săptămâni a venit cifra exactă pentru a cumpăra școala. "În fiecare zi Dumnezeu ne ajută să mergem înainte cu providența sa, cu miracolul său zilnic, ceea ce ne este suficient pentru a continua".

Vieți pentru Dumnezeu. "Tăcere, singurătate, rugăciune" ritmează zilele lui Amada și Karla. "Ne rugăm împreună și apoi la masa de seară vorbim între noi. Va fi așa și atunci când vom fi trei". "Suferința mea este să văd că în Suedia nu sunt sacramente, este sărăcie spirituală, depărtare de Dumnezeu și de Biserică". Și acesta este sensul vieții aici la mănăstirea Sfântul Iosif: "A ne ruga și a oferi viața lui Dumnezeu, urmând exemplul Mariei, pentru convertirea sufletelor, mai ales a scandinavilor și pentru Biserica catolică din Suedia". Experiența întunericului care aici durează timp de 7 luni pe an ne ajută "să ne rugăm mai bine pentru cel care trăiește întunericul înlăuntrul său, pentru ca să găsească lumina lui Isus".

Cotidianul. În afară de rugăciune sunt munca și primirea. Sora Karla este extraordinară la sculptat lemnul; surorile cultivă și vând și ierburi aromatice și lumânări. "Nu ieșim niciodată", însă vestea că acolo locuiesc două surori merge din gură în gură. Numai pentru primul Crăciun la Lannavaara "am făcut mici iesle și am mers în fiecare casă din sat pentru a le dărui și a arăta că suntem ființe umane, creștine". Primirea a fost optimă și acum persoanele sunt cele care merg la mănăstire, pentru a bea o cafea, pentru a se ruga, pentru a medita Cuvântul. Un alt mare dar al lui Dumnezeu este preotul englez care trăiește șase luni pe an în mănăstire. Când el nu este, vine un preot din parohie ca să celebreze euharistia, sau merg surorile acolo: 430 de kilometri de drum. "Iarna este foarte întuneric, înghețat, este zăpadă, vânt și reni, dami și tot soiul de animale traversează drumul. Este foarte riscant, dar te obișnuiești. Trebuie doar să te rogi și să mergi".

Viitorul. La 1 mai 2015 surorile au obținut recunoașterea diecezană drept "Congregația Mieilor Mariei". Dificultăți? Singurătate? "Da, uneori simțim că poate că nimeni nu se preocupă dacă suntem vii sau moarte, dar nu este descurajare". Singurătatea este parte a experienței umane, "oriunde suntem în lume, înlăuntrul sau în afara Bisericii". De altfel "am primit așa de multe haruri de la Dumnezeu și de la Biserică pentru a nu putea să mă plâng sau să mă simt descurajată. Și vreau să ofer viața mea ca mulțumire pentru asta". Acum dorința este de a face din vechea școală o adevărată mănăstire. Un arhitect englez a dăruit proiectul; Primăria l-a aprobat. Un nou miracol va avea loc.

(După agenția SIR, 15 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat