Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Koch: "Despre unele teme, posibile soluții la nivel continental"

De Francesco Peloso

Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch, vorbește despre un Sinod în care se evidențiază diferite personalități și chestiuni diferite într-un schimb pozitiv; nu poate să existe, spune el, contradicție între teologie și pastorație care sunt legate între ele. "Mântuirea pe care Cristos a adus-o în lume este adresată poporului, în acest sens teologia trebuie să aibă o dimensiune pastorală foarte clară".

Cum merg lucrările, care este climatul general?

"În adunarea plenară climatul este foarte bun, văd că toți vorbesc și toți ascultă, nu este mare discuție despre metodologie, confruntarea continuă în cercuri și impresia mea este că și în cercurile mici merge foarte bine. Eu sunt în cercul de limbă germană, există mari și diferite personalități și există o bună atmosferă și o bună discuție".

Dezbaterea despre metodologia Sinodului este depășită?

"Da, cred că da. Cred că este foarte pozitiv faptul că este mult timp pentru discuția în cercurile mici, pentru că avem timp să discutăm și nu numai să ascultăm intervențiile în timpul zilei".

S-au evidențiat sensibilități diferite, abordări diferite?

"Asta mi se pare natural deoarece chestiunile sunt în unele cazuri foarte dificile, complexe; astfel unul vede un aspect, un al doilea părinte sinodal subliniază un alt aspect, atunci se poate avea într-un prim moment impresia că asta constituie o contradicție, dar dacă putem discuta problemele în profunzime observăm că lucrurile nu sunt neapărat în contrapoziție, ci constituie două aspecte diferite și trebuie să găsim o soluție cu privire la temele puse".

Dualitatea dintre doctrină și pastorație: există două curente de gândire în cadrul Sinodului care privilegiază una sau alta?

"Dar nu poate să existe contradicție între aceste două aspecte. Nu există o teologie care să nu aibă o dimensiune pastorală și nu există o pastorație care să nu aibă un fundament teologic. Noi nu putem face teologia într-o cameră închisă și după aceea să spunem cum putem adresa asta poporului, pentru că mântuirea pe care Cristos a adus-o în lume este adresată poporului, în acest sens teologia trebuie să aibă o dimensiune pastorală foarte clară. Pentru aceasta nu putem crea o contradicție între aceste două aspecte".

Unii părinți sinodali au prospectat o soluție care prevede o autonomie mai mare a episcopului, la nivel diecezan, în privința anumitor teme. Cum evaluați această ipoteză?

"Depinde de materie. Mă gândesc de exemplu la jurisdicția căsătoriilor, la procesele de nulitate, a căror responsabilitate papa a dat-o episcopului diecezan; dar dacă e vorba de chestiuni care ating toată Biserica nu cred că acest lucru este posibil. Putem încuraja o a treia viziune: nu există numai Biserica universală sau episcopul din dieceza locală, se poate gândi și la o comisie regională continentală, aceste nivele încă nu sunt bine dezvoltate și cred că acest aspect este mult mai important decât a da orice responsabilitate episcopului diecezan. Pentru că există și o comuniune între episcopi care trebuie să găsească o soluție comună în aceeași regiune".

Și acesta este un proces in fieri?

"Da, e clar".

Cum se va încheia Sinodul?

"Eu sper că putem să-i dăm papei un bun document final și apoi el va fi cel care decide ce este de făcut, dar sunt sigur că Sfântul Părinte va face un lucru foarte bun".

(După Vatican Insider, 15 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat