Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Continuă întrunirile generale

Multă lume se roagă pentru Sinod

Biserica nu trebuie să se adauge niciodată la lista instituțiilor care fac chiar "invizibile" familiile care în lume suferă datorită negării drepturilor cele mai elementare cum ar fi lipsa locului de muncă sau a unei case, sau datorită chestiunilor foarte grave precum foamea, violența. În schimb ea este chemată să răspundă la multele așteptări ale persoanelor, mărturisind cu milostivirea adevărul lui Cristos despre om și despre familia însăși. Aceasta este una dintre multiplele chei de lectură prezentate la Sinod joi dimineața, 15 octombrie 2015, în cursul celei de-a zecea întruniri generale. Au intervenit 43 dintre cei 262 de părinți prezenți la adunarea care, deschisă și încheiată de rugăciunea condusă de papa Francisc, a fost prezidată de cardinalul Tagle. Printre alții, au luat cuvântul cardinalii Koch, Piacenza, Turkson, Bagnasco, Mafi, Kasper, Mamberti, Sturla Berhouet și Braz de Aviz, patriarhul Laham și cei doi parohi italieni.

Cu privire la angajarea de a fi realmente alături de fiecare familie, pentru a o susține, intervențiile au fost explicite. Mai ales a fost remarcat și relansat primatul harului și necesitatea unei însoțiri pastorale care să nu se epuizeze în timpul desigur decisiv al pregătirii la căsătorie. Și tocmai o formare atentă a tinerilor care vor să se căsătorească a fost una dintre temele care au apărut mai des în intervențiile din aulă.

Dezbaterea despre pregătirea la sacramentul căsătoriei a sugerat și propunerea de a cere iertare pentru neglijența și pentru incapacitatea cu care, în atâtea ocazii, în parohii se tratează chestiunile care se referă la familii, îndeosebi cele care au trăit o dureroasă fractură. Pentru aceasta - a fost afirmat - este nevoie de lucrători pastorali cu adevărat pregătiți, dar mai ales deschiși și capabili să asculte.

Este fundamental de a nu lăsa niciodată singure familiile aflate în dificultate. Numeroși părinți au indicat drumul spre o tot mai mare integrare și participare în viața comunității ecleziale, eventual prin parcursuri penitențiale de reconciliere și de adevărată convertire. Este vorba - s-a mai spus - de a spune adevărul în caritate fără a face compromisuri pentru a plăcea lumii moderne. De fapt nu poate exista un adevăr dublu, unul doctrinal și celălalt pastoral. Așa cum nu există contrapoziție între adevăr și milostivire. În afară de asta, prudența și discernământul spiritual sunt alte cuvinte cheie pentru a face adevărul în caritate.

De aceea - a fost reafirmat - nu e vorba de a schimba doctrina catolică; dar cu siguranță trebuie schimbată atitudinea față de cei care, din diferite motive, sunt la marginile vieții Bisericii. Și în fața înaintării secularismului a fost sugerat să nu ne adaptăm la acel sistem sau să formăm un club de perfecți care nu vrea să se contamineze, ci să știm să intrăm într-un dialog deschis, menținând mereu propria identitate creștină.

Apoi n-au lipsit referințe la responsabilitatea generativă și la importanța adopțiilor. Printre cererile cele mai insistente, deosebit de simțită a fost cea pentru un limbaj care să fie clar și comprehensibil pentru toți.

Nodul căsătoriilor mixte, în aspectele lor pozitive sau negative, a fost tratat din diferite puncte de vedere: în contextele cu majoritate musulmană, cu probleme serioase referitoare la poligamie, sau budistă. La Sinod a fost propusă și o aprofundare a teologiei căsătoriei în dialogurile ecumenice.

De redesenat, așa cum s-a mai afirmat, este pregătirea lucrătorilor pentru slujirea încredințată tribunalelor, îndeosebi după recenta reforma a proceselor care implică, până la urmă, mai mare responsabilitate și discernământ împreună cu o competență științifică și umanitate.

În sfârșit tragedia atâtor familii creștine din Siria a răsunat în toată cruzimea sa, cu întrebarea la care trebuie găsit răspuns: cum să se ajute familiile creștine să rămână în patrie și să nu caute în străinătate un viitor mai bun?

A noua întrunire generală de miercuri după-amiază, 14 octombrie, s-a deschis cu o mică destăinuire făcută de Papa părinților sinodali. Multă lume se roagă pentru Sinod și însoțește desfășurarea sa și pe părinții sinodali, a asigurat Pontiful la deschiderea lucrărilor, povestind că a preluat această destăinuire în timpul saluturilor la audiența generală de dimineață. După cuvintele sale, sub președinția cardinalului Vingt-Trois, cei 238 de părinți sinodali au continuat să asculte intervențiile despre a treia parte din Instrumentum laboris. Printre acestea, cele ale arhiepiscopului de Paris, a altor cardinali: Coccopalmerio, Robles Ortega, Salazar Gómez, Alencherry, Marx și a arhiepiscopilor Aguiar Retes, Lyrio Rocha, Arreguy Yarza.

Din mai multe părți s-a vorbit despre experiențele pastorale deja demarate față de atâția soți care au nevoie de o însoțire deosebită, ca în cazul divorțaților recăsătoriți civil. Este semnificativă instituirea în unele dieceze a unei pastorații specifice adresate lor. Obiectivul este de a-i însoți spiritual și a-i conduce la înțelegerea deplină a doctrinei catolice. Nu fixând atenția numai asupra cererii de a le acorda sau nu împărtășania euharistică, ci împărtășind un drum și trăind alături de ei.

Cu privire la tema împărtășaniei pentru divorțați s-a notat că în unele situații este nevoie de un discernământ și de o aprofundare deosebite. Ca în cazul în care o persoană are voința sinceră de a schimba situația ilegitimă în care se află, dar este în imposibilitatea de a înlătura obstacolul conviețuirii, care împiedică să realizeze propunerea. Când se prezintă aceste situații, este necesară o examinare atentă din partea unui preot autorizat de episcop. Apoi este oportun să se ceară acestor credincioși o viață creștină exemplară, îndeosebi în participarea frecventă la liturgie și în exercitarea faptelor de caritate.

Au fost multe invitații de a reflecta asupra modului în care Biserica poate ajuta să se vindece rănile familiei contemporane. În această privință, a fost evidențiată urgența unei convertiri și a unei noi evanghelizări care să intereseze nu numai pe cei mai îndepărtați, ci toată comunitatea creștină. Pentru a evita falimentul atâtor căsătorii, s-a insistat asupra necesității unei pregătiri mai bune a logodnicilor. Pentru aceasta, mulți părinți sinodali au remarcat urgența unui timp mai eficace și incisiv de pregătire la căsătorie. Îndeosebi, a fost propus să se organizeze un curs online care măcar să ofere și să prezinte principiile fundamentale ale sacramentului, promovând și un sistem de însoțire a perechilor. A fost solicitat și ca păstorii să fie mereu disponibili să meargă în întâmpinarea soților și să încerce cu adevărată creativitate pastorală să facă în așa fel ca aceste persoane să simtă că cineva îi ascultă, îi însoțește, îi sfătuiește. Acest itinerar de discernământ ar trebui să fie oferit mai ales divorțaților recăsătoriți.

În cursul intervențiilor libere a fost sugerat și să se insereze în raportul final al Sinodului o referință la familiile migranților. La sfârșitul întrunirii generale au fost amintiți cei o sută de ani ai cardinalului Loris Capovilla.

Primele unsprezece intervenții fuseseră deja vineri dimineața 9 octombrie, la încheierea celei de-a patra întruniri generale. Printre acestea, cele ale cardinalilor Vingt-Trois, Rivera Carrera, Scherer și Wuerl și ale arhiepiscopilor Bessi Dogbo și Palma.

În intervenții a fost subliniat că atunci când se vorbește despre vocație, nu întotdeauna există conștiința că și căsătoria este una dintre căile privilegiate de răspuns la chemarea universală la sfințenie. Probabil - s-a spus - acest lucru se datorează faptului că e vorba despre o realitate naturală; însă trebuie făcut în așa fel încât această conștiință să crească: soții "nu se pot mulțumi cu o viață mediocră". Familiile, înainte de toate, trebuie să se transforme în adevărate "sanctuare de rugăciune", din viața lor și din exemplul lor pot să fină o vestire eficace și credibilă. Tocmai asupra aspectului misionar al realității familiale au insistat câteva intervenții în care s-a relevat forța mărturiei evanghelice.

În mai multe rânduri părinții au reafirmat pe de o parte indisolubilitatea legăturii matrimoniale, pe de altă parte necesitatea de a avea mereu o atitudine de răbdare și de milostivire față de cel care nu împărtășește sau nu reușește să trăiască pe deplin ceea ce este vestit de Biserică. Trebuie avut "curaj, insistență, speranță", dar mai ales milostivire.

(După L'Osservatore Romano, 16 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat