Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rapoartele din cercurile mici despre a doua parte din Instrumentum laboris

În inima sinodului

Inima sinodului. Așa a fost definită de unii părinți a doua parte din Instrumentum laboris, aceea care vrea să ilustreze ceea ce Biserica spune despre realitatea familiei creștine, despre vocația sa și despre misiunea sa. Este partea asupra căreia s-a concentrat discuția din cele treisprezece cercuri mici care s-au reunit la 12 și 13 octombrie. Rezultatele acestei munci au fost prezentate în a opta întrunire generală care s-a desfășurat în dimineața zilei de miercuri 14 octombrie.

Ca de obicei, adunarea a fost deschisă de rugăciunea Orei a treia, cu ocazia condusă de președintele delegat, cardinalul André Vingt-Trois. În omilie, arhiepiscopul ecuadorian Luis Gerardo Cabrera Herrera s-a adresat celor 264 de părinți din aulă - nu era prezent Papa Francisc, angajat pentru audiența generală în piața "Sfântul Petru" - pentru a vorbi despre familie ca "spațiu propice pentru a experimenta gloria lui Dumnezeu". Trebuie redescoperită familia, a spus el, ca "o școală în care învățăm valorile fundamentale".

Și despre rolul familiei au vorbit cei treisprezece raportori care, tocmai în virtutea centralității temei, au cerut în mod unanim mai numeroase referințe biblice și magisteriale și o mai mare organicitate și coeziune a celei de-a doua părți din Instrumentum laboris cu scopul de a garanta necesara claritate și incisivitate a textului.

Cardinalul Piacenza, raportor al cercului italian B, a subliniat că această secțiune folosește tocmai pentru a comunica "frumusețea căsătoriei în fața previziunilor temătoare exprimate în răspândita «cultură a provizoriului»". Alături de asta se sugerează să se evidențieze diferitele forme de vocație la iubire (matrimonială, sacerdotală, consacrată) și, din punctul de vedere al limbajului, să se acorde atenție la folosirea termenilor "natură" și "natural" care se prestează la răstălmăciri în uzul comun. În schimb este nevoie de un stil comprehensibil și eficace pentru "a ajuta familiile să intre în misterul familiei din Nazaret". În sfârșit, din cerc a reieșit exigența unui document magisterial pentru "a ordona în mod exhaustiv doctrina complexă și diversificată despre căsătorie și despre familie".

Ca linie conducătoare propusă de cercul italian C, a spus episcopul Brambilla, trebuie ca sinodul "să se întoarcă la izvorul țâșnitor al mesajului lui Isus", un cuvânt care pornește de la "începutul" creației și ajunge la împlinirea crucii și a învierii. Nu trebuie uitate nici contribuțiile magisteriului care descriu caracteristicile alianței nupțiale: "sfințenia, unitatea, fidelitatea, fecunditatea și generativitatea în educație, în societate și în lume". Astfel se vor putea defini mai bine rolul familiilor, mai ales rolul lor evanghelizator, și stilul pe care Biserica trebuie să-l aibă față de ele: "proximitate contagioasă și duioșie puternică și exigentă". Comunitatea creștină, s-a spus, trebuie să însoțească toate etapele vieții familiale cu angajare deosebită în parcursul de "inițiere a tinerilor".

Tema însoțirii este una care a reieșit și din discuția din cercul italian A, de la care - a explicat raportorul, părintele Arroba Conde - a venit cererea de a explica legătura sinodului cu apropiatul jubileu al milostivirii. Subliniind importanța că harul lui Dumnezeu acționează în timpul întregii vieți, a fost evidențiată necesitatea de a încuraja drumuri de convertire.

Cu privire la concretețea vieții zilnice familiale a furnizat diferite contribuții cercul englez D. Este nevoie - a spus raportorul, arhiepiscopul Chaput - să se facă înțeleasă noutatea sacramentului creștin al căsătoriei. Cu privire la tema indisolubilității, de exemplu, a fost sugerat să fie prezentată ca valoare pozitivă și nu ca o povară de suportat. În cotidianitate, familia este chemată să fie martoră prin viața de rugăciune, prin sensibilitatea față de chestiunile ambientale, prin împărtășirea în caritate.

Cu privire la rugăciunea comună, participarea la liturghia duminicală, dar și la paraliturgii care trebuie desfășurate în casă, a insistat cercul englez A. Arhiepiscopul Kurtz a subliniat că vocația comună este cea la comuniune și la misiune și că izvorul la toate se află în Isus.

Munca din cercul spaniol A a fost ilustrată de raportor, cardinalul Lacunza Maestrojuán. Înainte de toate a fost cerută o definiție clară a "familiei", după stilul făcut în Gaudium et spes. Și din acest cerc a venit o referință la privirea concretă asupra vieții familiilor ("Evanghelia devine trup, prin primire, iertare, întâlnire, altminteri creștinismul se reduce la retorică sau ideologie") și la parcursurile treptate de primire a harului lui Dumnezeu. De la părinți a venit invitația de a recunoaște că există valori pozitive și în alte tipuri de familie.

O privire amplă, aceasta din urmă, reieșită și din raportul arhiepiscopului Ulrich, din cercul francez A, care a subliniat că Vestea Bună a familiei este izvor de speranță pentru toți, nu numai pentru catolici. Încă o dată, cu privire la natura căsătoriei, a fost sugerat să se vorbească despre fidelitate și indisolubilitate mai degrabă ca dar și apel decât în simpli termeni juridici de obligație.

Despre dimensiunea misionară a familiei și despre identitatea sa ca imagine a iubirii trinitare a insistat cercul spaniol B. Raportorul, arhiepiscopul Porras Cardozo, a sugerat ca documentul final să dea mai mare atenție copiilor și diferitelor realități care se găsesc în toată lumea.

Atenția față de diferitele culturi, cu ideea de programe catehetice specifice, a fost evidențiată și de arhiepiscopul Coleridge în numele cercului englez C, de la care a mai venit invitația de a înțelege mai bine dificultățile tinerilor cu privire la alegerile matrimoniale.

O Biserică ce însoțește familiile cu o îngrijire pastorală personală și care cu prudență și înțelepciune să știe să fie milostivă și înțelegătoare a fost dorită de cercul german prin raportul arhiepiscopului Heiner Koch. "Milostivire și adevăr, har și dreptate - a spus el - nu sunt contrapoziții pentru că Dumnezeu este iubire și a lui este milostivirea cu care el ne face drepți".

O chemare de a urma "pedagogia lui Dumnezeu" a venit și de la arhiepiscopul Diarmuid Martin, raportor din cercul englez B. O pedagogie care pornește de la relatarea din Geneză, cu referință la unirea dintre bărbat și femeie, și își are împlinirea în viața lui Isus. Este nevoie, vorbind despre familie, un limbaj mai puțin juridic care să revină cu termeni precum "har", "binecuvântare", "pact pentru viață". Adică trebuie subliniate realitățile frumoase și pozitive și să ne amintim că "toți avem nevoie de milostivirea lui Dumnezeu".

Teme care revin în raportul din cercul francez C. Familia - a explicat raportorul, arhiepiscopul Durocher - "evanghelizează prin însăși ființa sa" care se întemeiază în Isus și misiunea familiei este "să dea lumină puterii milostivirii lui Dumnezeu".

Seria rapoartelor a fost încheiată de părintele Dumortier care, în numele cercului francez B, a reînnoit cererea unei intervenții magisteriale și a subliniat că Evanghelia familiei nu este o povară ci un "apel de a trăi în libertate și bucurie".

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat