Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: O nouă veste bună. O nouă familie sfântă.

Canonizarea părinților sfintei Tereza a Pruncului Isus

Bunul Dumnezeu mi-a dat un tată și o mamă mai vrednici de cer decât de pământ (Sf. Tereza)

Sâmbătă, 27 iunie 2015, Sfântul Părinte papa Francisc a prezidat, în Vatican, în Cetatea Eternă, un consistoriu public oficial și a aprobat dosarele a câtorva noi sfinți ai Bisericii Catolice și a dispus ca în ziua de 18 octombrie 2015, în plină desfășurare a Sinodului Episcopilor, dedicat familiei și rolului ei în economia mântuirii și în lume, să fie celebrată și declararea de sfinți sau canonizarea părinților sfintei Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe: soții Ludovic Martin, laic, tată de familie, și Maria Zelia Guerin, laică, mamă de familie.

O nouă veste bună în calendarul sfinților și un nou dar pentru Biserică prin prezentarea unei noi familii sfinte ce devine pentru întreaga Biserică o replică vie și o oglindă adevărată a iubirii și sfințeniei din Sfânta Treime.

Dumnezeu, în marea sa bunătate și în înțelepciunea sa veșnică, a voit să împărtășească lumii misterele iubirii sale, creându-l pe om bărbat și femeie, așezând în el chipul și imaginea sa, spunând: "Creșteți și înmulțiți-vă și umpleți pământul și supuneți-l" (Gen 1,26), asigurând astfel perpetuarea în lume a vieții și prin aceasta imaginea și gloria sa divină.

În acest plan, mâna sa dătătoare de viață n-a încetat să fie întinsă peste omul pe care l-a creat și, chiar și atunci când el s-a îndepărtat de planul său, a intervenit cu un alt plan, l-a trimis pe Fiul său în lume, ca prin jertfa și iubirea sa, prin nașterea sa într-o familie și prin întreaga sa operă să-l ridice din nou la marea sa demnitate de fiu al Părintelui ceresc și moștenitor al bucuriei veșnice. Apostolul Paul făcând referință la planul lui Dumnezeu de a-l trimite în lume pe Fiul său scria în Scrisoarea către Galateni (4,4-5): "Dar când a venit împlinirea timpurilor, Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său născut din femeie, născut sub lege, ca să-i răscumpere pe cei care sunt sub lege, ca să primim înfierea".

Acest plan special s-a împlinit când Mesia, cel promis, a coborât în sânul Fecioarei din Nazaret și când Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi (In 1,14), când Fiul lui Dumnezeu a luat asupra sa firea noastră omenească și s-a făcut fiu într-o familie asemenea cu a noastră, a tuturor.

Sfânta Familie, icoană, Kalisz
Sfânta Familie, icoană, Kalisz
În familia din Nazaret iubirea întregii familii s-a oglindit și se oglindește în mod strălucit, căci Tatăl ceresc prin lucrarea Duhului Sfânt realizează în mod minunat planul său mântuitor, adică răscumpărarea întregii omeniri.

Într-o biserică renumită din Polonia, Kalisz, devenită loc de pelerinaj la icoana sfin-tei Familii, mai ales a sfântului Iosif, există o reprezentare minunată a Treimii necreate; pe verticală este reprezentat sus Tatăl, mai jos, la mijloc, Duhul Sânt și apoi Fiul. Tot pe această icoană în plan orizontal se află Maria mama, în mijloc același Fiu, Isus și în dreapta Iosif, tatăl purtător de grijă adică imaginea Treimii create.

Un tablou plin de semnificații care descoperă rolul deosebit al familiei în împlinirea planului lui Dumnezeu și în strânsă legătură cu misterul Sfintei Treimi.

Familia din Nazaret devenea, astfel, oglinda misterului iubirii din sânul Sfintei Treimi aici pe pământ întruchipată în treimea creată a mamei Maria, a tatălui Iosif și a Fiului născut pe pământ, Isus.

Louis Martin
Maria Zelia Guerin
Este subliniat în felul acesta planul înțelept al lui Dumnezeu cu familia sfântă din Nazaret, dar și cu orice familie care se angajează să reprezinte între oameni acest mister inefabil al iubirii treimice între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, prin intermediul părinților aleși să fie împreună cu copiii o treime creată între tată, mamă și copii.

Este o mare bucurie să descoperim între milioanele și milioanele de familii una care se înscrie pe deplin în acest minunat plan: familia sfintei Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe. Ea poate și trebuie să fie considerată ca una aleasă special să devină asemenea familiei din Nazaret - o oglindă a iubirii treimice prin intervenția și decizia Sfântului Părinte papa Francisc de a canoniza pe cei doi soți - Ludovic Martin și Maria Zelia Guerin - drept sfinți ai Bisericii noastre, oglindă clară a unei iubiri sfinte pentru toți ceilalți părinți, soți și soții împreună cu fii lor. O familie declarată sfântă, părinți și copil, o adevărată nouă imagine pe pământ a Treimii Sfinte din ceruri.

Avem motive să ne bucurăm și să participăm cu toții la un astfel de moment revelator al tainei familiei și a rolului pe care îl au părinții în primirea și educarea copiilor, ca toate să răspândească în lume splendoarea iubirii lui Dumnezeu pe acest pământ.

Louis Martin
Louis Martin
Mă bucur să invit toate familiile să privească cu tot sufletul la icoana familiei din Nazaret o sfântă și grăitoare oglindă a misterului iubirii sfintei Treimi și, desigur, să anunț această nouă veste bună că Biserica vrea să ne ofere o altă familie - printre celelalte familii nenumărate - drept un alt adevărat model de iubire și sfințenie: familia sfintei Tereza a Pruncului Isus: soții Ludovic și Maria Zelia.

Cred că toate persoanele consacrate, ce se bucură de darul vieții primit din familiile proprii, și, desigur, terezinele, care se bucură să o aibă pe sfânta Tereza drept model de iubire și sfin-țenie, privesc cu mare interes spre noua oglindă și imagine de iubire și viață sfântă - familia Martin și Guerin.

Tuturor credincioșilor noștri, chemați să împlinească dorința Creatorului ca în familiile lor să fie preamărit Dumnezeu și să fie prețuită viața, le dorim să privească cu mare bucurie și speranță spre icoana familiei din Lisieux și vor prinde curaj în misiunea lor așa de frumoasă și sfântă. Terezinelor de peste tot, mai ales celor din dieceza și țara noastră, care o au pe sfânta Tereza de maestră și ocrotitoare, le facem o reînnoită chemare și un îndemn părintesc să descopere bucuria micii Tereza cu care îi iubea și prețuia pe părinții ei: Ludovic și Maria Zelia, despre care scria în jurnalul său: "Bunul Dumnezeu mi-a dat un tată și o mamă mai vrednici de cer decât de pământ".

Prin ei a primit viața și o profundă credință care au dus-o sus, pe muntele fericirilor.

Cu sfânta Tereza și cu părinții ei sfinți veți putea urca la gloria cerească.

De aceea vă încurajăm spunându-vă: "Înaintați cu bucurie și cu avânt nou pe calea cea mică și sigură de sfințenie!"

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Louis și Zelia Martin. Părinți vrednici de cer

Ludovic Martin și Zelia Guerin ("Lumina creștinului", nr. 12 (228) / 2008, anul XIX, seria nouă, p. 12)

Părinții sfintei Tereza de Lisieux: o familie cu inima la Dumnezeu (Radio Vatican)


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat