Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei 100 de ani ai lui Capovilla

De Riccardo Benotti

"Nu pot să uit că Isus a spus: «Nu au nevoie de medic cei sănătoși, ci bolnavii. Nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși». Așadar a venit pentru mine și pentru fiecare dintre frații mei pe care îi îmbrățișez de la un capăt la altul al pământului". Cardinalul Loris Francesco Capovilla, la 14 octombrie 2015, ajunge la ținta celor 100 de ani. Fost secretar particular al lui Ioan al XXIII-lea, este cel mai bătrân dintre episcopii italieni și dintre membrii Colegiului cardinalilor, dintre care mulți sunt reuniți în aceste zile la Roma pentru Sinodul episcopilor dedicat "Vocației și misiunii familiei în Biserică și în lumea contemporană". Din reședința sa de la Sotto il Monte Giovanni XXIII, în provincia Bergamo, cardinalul Capovilla participă cu rugăciunea la lucrările părinților sinodali: "Nu mă simt departe de Roma și de corpul întregii Biserici și al întregii omeniri. Cred că există un singur Dumnezeu, o singură lege care este iubirea și un singur scop care este dăruirea vieții pentru a-i ajuta pe frații mei și pe surorile mele".

Eminență, cum s-a schimbat Biserica de când erați un tânăr preot?

"Este un moment frumos pentru istoria Bisericii și a omenirii. Mintea mea este plină de gânduri de pace, de seninătate și de speranță în frații și surorile din toată lumea. Oricare ar fi părerea oamenilor, societatea civilă a mers de asemenea și Biserica. Biserica ce m-a botezat acum o sută de ani este aceeași de astăzi, dar cu o mare diferență: a deschis ochii și a dilatat spațiile inimii. Avem minuni de caritate, de iubire, de toleranță și de fraternitate universală".

Vă preocupă provocările din prezent?

"Nu suntem de izbeliște dar, așa cum a spus Papa Ioan al XXIII-lea la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican, «Tantum aurora est». Ceea ce trăim este aurora Bisericii. Ziua va veni, încet încet...".

Părinții sinodali tratează chestiuni delicate în tematica pastorației...

"Am ascultat toată viața, chiar și în micile chestiuni, de tradiția creștină. Am primit din mâinile celui care m-a precedat experiența sa, amintirile sale și exemplele sale. Orice fac eu, om mic, nu este fără defect pentru că eu nu sunt o divinitate, ci o sărmană creatură. Rămânem oameni, și cel care a făcut mari lucruri sau și-a vărsat sângele pentru Biserică. În viața fiecăruia dintre noi există umbre: în noi toți, fără excepție".

Așadar nu sunt distincții?

"Nu există buni sau răi pentru mine, există frați. Dacă sunt buni, sunt foarte mulțumit. Dacă au defecte și trebuie să le prezentăm, atunci trebuie să facem asta fără invidie sau frică. Așa cum strâng mâna unui copil, tot așa strâng mâna oricărui om. Fiecare bărbat este fratele meu, fiecare femeie este sora mea".

Ce Biserică a ieșit de la Conciliu?

"Conciliul al II-lea din Vatican a fost un pas înainte așa cum au fost Conciliul I din Vatican, Conciliul din Trento, Conciliul din Niceea și în urmă până la primul care s-a ținut în anul 50 și este în mod impropriu numit Conciliul din Ierusalim. Care se încheie cu cuvintele lui Petru, care a primit toate puterile de la Isus: «Am hotărât, Duhul Sfânt și noi...». Aceasta este colegialitatea și fraternitatea. În asta pun speranța și încrederea".

Este Biserica una căreia nu trebuie să-i fie frică să se confrunte cu păcătoșii?

"Sunt bucuros că am fost creat, botezat și că mi-am făcut datoria. Îmi amintesc de parabola vameșului care intră în templu, se oprește la distanță și nu are curajul să-și ridice ochii spre altar. Repetă numai în sinea sa: «O, Dumnezeule, ai milă de mine păcătosul». În umilința sa el iese iertat spre deosebire de fariseu, care spune că respectă legea și că-i este fidel".

(După agenția SIR, 12 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat