Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul Episcopilor: Au fost prezentate rapoartele din cercurile mici

O Biserică a lui da

O mulțumire emoționată adusă papei Francisc în numele tuturor patriarhilor prezenți a deschis omilia rostită de patriarhul Sako în timpul Orei a treia celebrată de adunarea sinodală în dimineața zilei de vineri 9 octombrie 2015. Apelul Pontifului pentru pace în Orientul Mijlociu și în Africa a inspirat reflecția patriarhului de Babilonia al caldeilor, care a vorbit despre "provocările credinței" care "implică atât pe păstori cât și pe credincioși". Astăzi - a notat el - "din păcate mulți creștini se rușinează de credința lor" și în schimb aceasta trebuie trăită cu curaj "în viața zilnică". Poate fi util pentru toți, în acest sens, să se asculte experiențele creștinilor irakieni persecutați.

După rugăciune, adunarea sinodală - reunită pentru a patra întrunire generală sub președinția cardinalului Damasceno Assis în prezența a 266 de părinți - s-a predispus la ascultarea rapoartelor din cercurile mici. Din care a reieșit cum părinții, pentru documentul final, sunt în căutarea unui limbaj mai simplu și direct care să scoată bine în evidență nu numai provocările și problemele pe care trebuie să le înfrunte familia în toată lumea, ci și mai ales frumusețea și speranța pe care le seamănă zilnic familiile care trăiesc în lumina Evangheliei.

Aceasta este realitatea aproape comună la cele treisprezece rapoarte prezentate, sinteză a muncii tot atâtor cercuri mici care - împărțite în patru secțiuni lingvistice (franceză, engleză, italiană, germană) - miercuri și joi s-au reunit pentru a discuta și a propune modificări la prima parte a Instrumentum laboris.

Cu predarea modurilor - adică a amendamentelor și a integrărilor la fiecare propoziție din document - elaborate de părinți, sinodul a ajuns astfel la prima sa trecere cheie. Asupra acestor rezultate va lucra acum comisia pentru elaborarea raportului final.

Primul care a intervenit a fost arhiepiscopul Kurtz, raportor al cercului englez A. "Sinodul - a spus printre altele - să vestească speranța lui Isus ca primul și ultimul său cuvânt". Grupul de lucru propune să se insiste mai mult asupra unui mesaj pozitiv, asupra semnelor de reînnoire care se întâlnesc în realitate. Printre sugestii, o atenție deosebită acordată temei familiilor care sunt constrânse să emigreze și la cele marcate de durere și de neputință. În acest sens se insistă să se solicite mai mult politica și se recomandă să se aibă un "ton mai global" și mai puțin "eurocentric".

Această ultimă invitație a revenit și în intervenția arhiepiscopului Chaput, raportor din cercul englez D: Instrumentum laboris - a spus prelatul - denotă o "viziune prea occidentală". Nu este singura notiță făcută de acest grup; de fapt a fost subliniat că există încă teme tratate în manieră prea limitată, elemente mai puțin clare și incertitudini în traducerea din italiană. De aceea este nevoie de un limbaj mai implicator și captivant, care să scoată în evidență aspectele pozitive. De aici sugestia de a inversa prima și a doua secțiune a documentului și de a începe cu o vestire de speranță.

În sintonie cu ceilalți raportori, și cel din cercul italian A, părintele Arroba Conde, a subliniat climatul de mare colaborare care s-a respirat în cadrul grupurilor de lucru: conștiința disparității de opinii, dar voință sinceră de a valoriza ceea ce unește. Călugărul a vorbit despre "sensibilități mai mult complementare decât contrapuse". În detaliul propunerilor, sugerând și în acest caz un stil care să pornească de la datele pozitive, raportorul a indicat ca unul dintre obiective acela de a formula "Evanghelia familiilor" ca propunere culturală oferită tuturor. Atenție deosebită a fost dată temelor ideologiei gender, a secularizării și problemelor traficului de persoane și a migrațiilor.

"Trebuie exprimată mare apreciere pentru toate acele familii care încearcă să realizeze «visul lui Dumnezeu» făcându-l să devină «visul lor»", a spus arhiepiscopul Diarmuid Martin, raportorul din cercul englez B. Îndeosebi acest grup de lucru a cerut o recurgere mai mare la referințe biblice pentru a favoriza o lectură mai clară și implicatoare: "Limbajul Scripturii poate să devină o punte între credință și viață".

Un limbaj care să atingă problemele reale ale familiei a fost dorită și de cercul francez A: raportorul, arhiepiscopul Laurent Ulrich, a vorbit despre un text care ar trebui să aibă un ton mai deschis și să favorizeze dialogul cu contemporanii.

O autocritică despre pastorația familială urmată până aici - "Ce am uitat să facem? Am trăit din retribuție?" - a fost făcută în schimb de cardinalul Lacunza Maestrojuán, raportor din cercul spaniol A: unul din punctele fundamentale reieșite din intervenția sa a fost invitația de a cunoaște mai mult culturile în care se acționează, să se insiste asupra formării și să nu se oprească la partea normativă.

Cu privire la conținuturi - în afară de cererea de simplificare a textului și de adăugarea de citate biblice - s-a oprit și intervenția cardinalului Piacenza, raportor al cercului italian B. Printre temele tratate: demnitatea egală între bărbat și femeie, reafirmarea că Biserica are o privire pozitivă asupra sexualității, formarea unei ecologii integrale și cererea unei pastorații specifice pentru familiile migrante.

A nu trăi într-o lume în afara timpului ci a înfrunta faptele istoriei cu ochii credinței: a fost invitația venită de la cercul englez C prin raportorul său, arhiepiscopul Mark Benedict Coleridge. Este fundamental să se clarifice că familia se întemeiază pe "căsătoria dintre bărbat și femeie". O realitate "pozitivă și luminoasă" care trebuie propusă lumii cu limbaj accesibil.

Despre familie ca "școală de umanitate" a vorbit și părintele Dumortier, raportor din cercul francez B. În afară de asta a fost sugerată din partea grupului de lucru o intervenție magisterială cu privire la temele tratate de sinod.

La ideea de a prefera un limbaj de speranță, de a arăta "o Biserică a lui da", a revenit arhiepiscopul Porras Cardozo, raportor din cercul spaniol B, care a subliniat și importanța formării - "dacă credința este slabă nu reușește să răspundă la provocări" - și a trecerii "de la o spiritualitate individuală la una de comuniune".

O notiță metodologică a fost adusă de arhiepiscopul Heiner Koch, raportor din cercul german A, care a invitat să se țină cont de diferențele culturale: este nevoie, a spus el, de o "analiză diferențiată pentru a contribui la un schimb în Biserica universală". Obiectivul, a spus arhiepiscopul Durocher, raportor din cercul francez C, este acela de a răspunde la două întrebări: "Familie, cine ești?" și "Familie, ce faci?"; este nevoie - a subliniat el - de o analiză lucidă pentru că "pastorația trebuie să fie înrădăcinată în realitate". Cercul a cerut vigilență și angajare cu privire la răspândirea teoriei gender și la distorsiunile tehnologiilor bioetice.

Cel care a încheiat intervențiile a fost episcopul Brambilla, raportor din cercul italian C, care, reafirmând importanța de a integra multele perspective care vin din diferitele părți ale lumii, i-a invitat pe părinți să citească mereu în manieră pozitivă provocările din societatea și din cultura contemporană, făcând să iasă în evidență punctele pozitive fără a se lăsa striviți de diagnoze care privilegiază umbrele.

La încheierea întrunirii au început intervențiile părinților referitoare la discuția despre a doua parte a Instrumentum laboris.

(După L'Osservatore Romano, 10 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat