Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Coccopalmerio: "Sinodul să nu închidă ușile Bisericii"

De Andrea Tornielli

"Doctrina este pentru binele persoanei și al comunității ecleziale, deci doctrina este pastorală. Nu poate exista contrapoziție între doctrină și pastorație. Însă persoanele se află în condiții concrete și au necesități concrete care cer răspunsuri diferențiate". Asta afirmă cardinalul Francesco Coccopalmerio, președinte al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, care a lucrat la reforma proceselor de nulitate matrimonială promulgată în urmă cu o lună de papa Francisc și acum participă la Sinodul despre familie.

După aceste prime zile de dezbatere în aulă și în cercuri, după părerea dumneavoastră ce direcție ia Sinodul?

"Mi se pare că atât în aulă cât și în cercurile mici există, pe de o parte, opinii diferențiate: aceasta este o mare valoare. Pe de altă parte, există libertate de exprimare: și aceasta este o mare valoare, la care papa i-a invitat pe părinții sinodali. Există, în același timp, o unitate vizibilă, o atmosferă sensibilă și aș spune treptată de fraternitate. Cred că acesta este habitatul cel mai favorabil Duhului Sfânt și influenței sale".

Biserica își pune serios întrebarea despre modul în care să vestească frumusețea Evangheliei familiei într-o societate profund schimbată față de 34 de ani în urmă, când a fost publicată "Familiaris consortio"?

"Cred că acesta trebuie să fie scopul fundamental al acestui Sinod: să vestească, să facă să se perceapă, doctrina genuină despre căsătorie și familie. Doctrină care după aceea să poată aduce bucurie, dorință, să ne exprime voința de căsătorie și familie".

Care poate să fie răspunsul?

"Putem medita din nou câteva cuvinte ale Papei la liturghia de deschidere a acestei sesiuni: «nimic nu face fericită inima omului ca o inimă care îi seamănă... Dumnezeu n-a creat ființa umană pentru a trăi în tristețe sau pentru a fi singur, ci pentru fericire, pentru a împărtăși drumul său cu o altă persoană care să-i fie complementară... Iată visul lui Dumnezeu pentru creatura sa preaiubită: s-o vadă realizată în unirea de iubire dintre bărbat și femeie; fericită în drumul comun, rodnică în dăruirea reciprocă». Această comunitate de iubire, care își are originea în unirea soțului și a soției, care se comunică după aceea copiilor, naturali, adoptați sau încredințați, se extinde la bunici și la bunice și implică alte rude sau alte persoane prietene. Această comunitate de iubire multiplă este familia".

Există unii care vorbesc despre Sinod "pastoral", care repetă că pastorația nu se poate separa de "doctrină". Chiar dacă apoi vina este dată de obicei jurnaliștilor, de fapt, citind interviurile, cărțile și pamfletele există impresia că Sinodul este un derby... Ce părere aveți?

"Doctrina este pentru binele persoanei și al comunității ecleziale, deci doctrina este pastorală. Nu poate exista contrapoziție între doctrină și pastorație. Însă persoanele se află în condiții concrete și au necesități concrete care cer răspunsuri diferențiate. Doctrina luminează pe păstorii de suflete să rezolve aceste situații și să dea răspunsuri adecvate".

Raportul introductiv al cardinalului Peter Erdö a fost citit de toți ca de închidere față de dezbaterea despre sacramentele date divorțaților recăsătoriți. Este o temă închisă?

"Sesiunea precedentă a votat un număr, 52, cu privire la tema divorțaților recăsătoriți și cu privire la problema acordării euharistiei. Soluția acelei probleme prevedea două posibilități, deci și pe aceea de a putea acorda euharistia cu condiții și atenții precise. Se cerea numai să se mai reflecteze. Lucru pe care Sinodul urmează să-l facă, prin intervențiile din aulă și din cercurile mici, examinând partea a treia a Instrumentum laboris".

Ce vă așteptați de la Sinod?

"Ca să fie fidel față de ceea ce-i va sugera Duhul Sfânt, pe care-l invocăm cu credință în fiecare zi. Și ca să nu închidă ușile Bisericii și să aducă întărire și bucurie".

Dumneavoastră ați colaborat cu papa Francisc pentru reforma proceselor de nulitate matrimonială. De ce este prezentată această reformă în unele sectoare în Biserică drept introducerea "divorțului catolic"?

"A face mai simple și apoi mai rapide procesele pentru declararea nulității căsătoriei - atenție, încă o dată, nu anulare ci declarare a nulității - nu înseamnă a nu respecta rigoarea de investigație cu privire la realitatea unei anumite căsătorii. Este necesar să se examineze cu rigoare, chiar dacă în mod mai simplu și rapid, dacă o căsătorie este validă sau este nulă. Nu se poate inventa o nulitate, trebuie constatat dacă există sau nu există. Deci nu e vorba de niciun «divorț catolic»".

(După Vatican Insider, 9 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat