Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Speranță și nu temeri

Interviu luat decanului de la Rota Romana despre noul proces matrimonial

Refondarea procesului matrimonial cu cele două motu proprio din 8 septembrie 2015, raportul cu cele două sinoade despre căsătorie și familie, iuțirea și simplificarea dorită de episcopii din toată lumea, centralitatea episcopului judecător, reevaluarea dreptului mitropolitului: acestea sunt temele tratate de decanul de la Rota Romana, Pio Vito Pinto, la o lună după promulgarea celor două documente care vor intra în vigoare la 8 decembrie, într-un interviu dat ziarului L'Osservatore Romano. Și este vorba despre o reformă profundă, care deja în aceste prime zile ale lucrărilor sinodale a fost salutată cu favoare - subliniază prelatul - ca o lege clară, dispusă pentru a răspunde la necesitățile urgente ale credincioșilor și de la care papa așteaptă să vină speranță, nu temeri.

- Se poate stabili un raport între cele două documente papale și sinod?

Cele două motu proprio sunt rod al drumului sinodal și expresie autentică a colegialității episcopale. Cum se știe, a existat de fapt, înainte de cele două adunări sinodale, o consultare foarte largă. Așadar documentele provin dintr-o amplă experiență colegială, rezultată din chestionarele trimise la toate conferințele episcopale. Și din acestea a rezultat o convergență foarte amplă cu privire la exigența de a iuți și a simplifica procesele matrimoniale, așa cum subliniază numărul 115 din Instrumentum laboris și au spus cardinalii Baldisseri și Erdö în respectivele rapoarte de deschidere a sinodului.

- A iuți și a simplifica procesele: ce înseamnă în concret?

Așa cum stabilise deja Pius al X-lea la începutul secolului al XX-lea, Pontiful a voit să restituie pe deplin exercitarea puterii judecătorești episcopului diecezan și mitropolitului, adică arhiepiscopului care este în fruntea unei provincii ecleziastice. În acest mod papa Francisc vrea o apropiere mai mare a structurilor Bisericii de credincioși.

- Care sunt elementele de bază ale acestor noi legi?

Reforma papei Francisc încredințează fiecărui episcop diecezan două tipuri de proces: cel mai scurt și cel ordinar. În primul caz episcopul este cel care judecă personal, dacă există claritate deplină a dovezilor de nulitate; în acest caz, după o scurtă instruire, asumă certitudinea morală și semnează sentința. Totuși nu episcopul instruiește cauzele, ci colaboratorii săi: vicarul judecătoresc sau alt judecător instructor. Dacă în schimb nu există claritate imediată a dovezilor, cazul este trimis la procesul ordinar. Pentru aceasta, fiecare episcop trebuie să constituie un tribunal diecezan pentru nulitățile matrimoniale: colegial, dar în caz de imposibilitate și cu un judecător unic. În concret, fiecare cerere de nulitate trebuie adresată vicarului judecătoresc diecezan, care decide în care dintre cele două tipuri de proces trebuie să fie rezolvat cazul. Procesul scurt prevede prezența posibilă a părților, spre deosebire de procesul ordinar, și trebuie să se rezolva într-o perioadă de timp care poate oscila de la două săptămâni la o lună. Aceste aspecte arată marea noutate a acestui tip de procedură, nu întâmplător încredințată de Succesorul lui Petru episcopului în persoană, pentru ca acesta să nu cadă în abuzuri în dauna adevărului legăturii matrimoniale: de fapt, abuzând, episcopul l-ar trăda nu pe papa, ci pe Cristos însuși. Și pentru ambele procese gratuitatea, puternic dorită de cele două motu proprio, va arăta cu toată claritatea spiritul lor pastoral, menit numai pentru binele credincioșilor. Și aceștia înțeleg imediat spiritul de sărăcie care trebuie să inspire Biserica.

- Legile sunt retroactive?

Cum se știe, noul regim juridic va intra în vigoare de la 8 decembrie și nu va avea efecte retroactive. Totuși, în cazul unui proces deja în curs și a cărui sentință de nulitate este dată și notificată după 8 decembrie, se vor aplica efectele reformei și sentința afirmativă va fi cea definitivă.

- Ce se va întâmpla cu tribunalele regionale?

Această lege refondează și reordonează pe deplin, ex integro, procesul matrimonial, dând episcopului dreptul să constituie un tribunal diecezan propriu. Așadar dispare legea care prevede tribunalele regionale, existente de altfel numai în câteva țări. În cadrul fiecărei provincii ecleziastice episcopii vor avea în schimb facultatea de a institui, dacă va considera util, un tribunal interdiecezan cu apel la tribunalul mitropolitului, lăsând neatins posibilitatea de a crea, conform dreptului, tribunale interdiecezane pentru mai multe provincii.

- Cum trebuie exprimată semnificația acestei centralități a episcopului judecător?

Răspund cu un exemplu. În unele circumstanțe deosebite episcopul, ca păstor și judecător al turmei sale, ar putea încredința personal sentința de nulitate părților interesate. Ar fi un semn de proximitate evanghelică de credincioși, în multe cazuri răniți de ani de suferință. De fapt, Biserica este mister și episcopul este cel care însoțește, aproape conduce de mână pe credincioși: în acest sens este mistagog, așa cum au fost Vasile și Ioan Gură de Aur în Orient, Ambroziu și Augustin în Occident.

(După L'Osservatore Romano, 7 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat