Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 7 octombrie 2015

Familia - 28. Spiritul familial

Iubiți frați și surori, bună ziua!

De câteva zile a început Sinodul Episcopilor despre tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană". Familia care umblă pe calea Domnului este fundamentală în mărturia iubirii lui Dumnezeu și de aceea merită toată dăruirea de care este capabilă Biserica. Sinodul este chemat să interpreteze, pentru ziua de astăzi, această atenție și această grijă a Bisericii. Să însoțim tot parcursul sinodal înainte de toate cu rugăciunea noastră și atenția noastră. Și în această perioadă catehezele vor fi reflecții inspirate din câteva aspecte ale raportului - pe care-l putem numi forte bine indisolubil! - dintre Biserică și familie, cu orizontul deschis spre binele întregii comunități umane.

O privire atentă la viața zilnică a bărbaților și femeilor de astăzi arată imediat că este nevoie pretutindeni de o injecție robustă de spirit familial. De fapt, stilul raporturilor - civile, economice, juridice, profesionale, de cetățenie - apare foarte rațional, formal, organizat, dar și foarte "deshidratat", arid, anonim. Devine uneori insuportabil. Deși voind să fie inclusiv în formele sale, în realitate abandonează singurătății și rebutului un număr tot mai mare de persoane.

Iată pentru ce familia deschide pentru întreaga societate o perspectivă mult mai umană: deschide ochii copiilor cu privire la viață - și nu numai privirea, ci și toate celelalte simțuri - reprezentând o viziune a raportului uman edificat pe alianța liberă de iubire. Familia introduce la necesitatea legăturilor de fidelitate, sinceritate, încredere, cooperare, respect; încurajează să se proiecteze o lume locuibilă și să se creadă în raporturile de încredere, chiar și în condiții dificile; învață să se onoreze cuvântul dat, respectarea fiecărei persoane, împărtășirea limitelor personale și ale altuia. Și toți suntem conștienți că nu poate fi înlocuită atenția familială față de membrii cei mai mici, mai vulnerabili, mai răniți, și chiar mai sinistrați în conduitele vieții lor. În societate, cine practică aceste atitudini, le-a asimilat din spiritul familial, desigur nu din competiție și din dorința de autorealizare.

Ei bine, deși se știu toate acestea, nu se dă familie importanța cuvenită - și recunoaștere, și sprijin - în organizarea politică și economică a societății contemporane. Aș vrea să spun mai mult: familia nu numai că nu are o recunoaștere adecvat, dar nu mai generează învățare! Uneori ne-ar veni să spunem că societatea modernă, cu toată știința sa, tehnica sa, nu este încă în măsură să traducă aceste cunoștințe în forme mai bune de conviețuire civilă. Nu numai organizarea vieții obișnuite se încâlcește tot mai mult într-o birocrație complet străină de legăturile umane fundamentale, ci, chiar, moravurile sociale și politice arată adesea semne de degradare - agresivitate, vulgaritate, dispreț... -, care se află cu mult sub pragul unei educații familiale chiar minime. În această conjunctură, extremele opuse ale acestei urâțiri a raporturilor - adică obtuzitatea tehnocratică și familismul amoral - se unesc și se alimentează reciproc. Acesta este un paradox.

Biserica găsește astăzi, în acest punct exact, sensul istoric al misiunii sale cu privire la familie și la spiritul familial autentic: începând de la o atentă revizuire a vieții, care se referă la ea însăși. S-ar putea spune că "spiritul familial" este o cartă constituțională pentru Biserică: așa trebuie să apară creștinismul și așa trebuie să fie. Este scris cu litere clare: "Voi care odinioară erați departe - spune sfântul Paul - nu mai sunteți străini și nici oaspeți, ci sunteți concetățeni ai sfinților și oameni de casă ai lui Dumnezeu" (Ef 2,19). Biserica este și trebuie să fie familia lui Dumnezeu.

Isus, când l-a chemat pe Petru ca să-l urmeze, i-a spus că-l va face să devină "pescar de oameni"; și pentru aceasta este nevoie de un nou tip năvoade. Am putea spune că astăzi familiile sunt unul dintre năvoadele cele mai importante pentru misiunea lui Petru și a Bisericii. Acesta nu este un năvod care face prizonieri! Dimpotrivă, eliberează de apele rele ale abandonării și indiferenței, care îneacă multe ființe umane în marea singurătății și a indiferenței. Familiile știu bine ce anume este demnitatea de a se simți fii și nu sclavi, sau străini, sau numai un număr de carte de identitate.

De aici, de la familie, Isus reîncepe trecerea sa printre ființele umane pentru a le convinge că Dumnezeu nu le-a uitat. De aici Petru ia vigoare pentru slujirea sa. De aici Biserica, ascultând de cuvântul Învățătorului, iese să pescuiască în larg, sigură fiind că, dacă asta se întâmplă, pescuirea va fi minunată. Fie ca entuziasmul părinților sinodali, însuflețiți de Duhului Sfânt, să mărească elanul unei Biserici care abandonează vechile năvoade și merge din nou să pescuiască încrezându-se în cuvântul Domnului său. Să ne rugăm intens pentru asta! Cristos, de altfel, a promis și ne încurajează: dacă până și tații răi nu refuză pâinea pentru copiii înfometați, să nu ne închipuim că Dumnezeu nu-l va da pe Duhul celor care - deși imperfecți cum sunt - îl cer cu insistență pasionată (cf. Lc 11,9-13)!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat