Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul Episcopilor sub semnul fericitului Paul al VI-lea

de Alessandro Notarnicola

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, în Vatican, se va ține o comemorare specială a celor cincizeci de ani de la întemeierea instituției Sinodului episcopilor voită de Paul al VI-lea ca rod al Conciliului al II-lea din Vatican, și cardinalul de Viena, Christoph Schönborn, va fi cel care va deschide întâlnirea cu un raport despre cei cincizeci de ani ai activității sinodale. În afară de asta, este așteptat un discurs al Papei despre importanța instrumentului sinodal pentru Biserică.

Evenimentul, care nu întâmplător se inserează la jumătatea cursului Sinodului despre familie deschis în mod solemn de Francisc duminică 4 octombrie, va avea loc în Aula "Paul al VI-lea" și va fi deschis tuturor celor care vor voi să participe.

Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului episcopilor, a explicat că în cursul dimineții nu doar se vor evidenția adunările sinodale generale, ordinare și extraordinare, ci și fiecare adunare specială a Africii, a Europei, a Asiei, a Americilor, a Oceaniei care vor fi înzestrate cu o reprezentare vizuală cu pasajele cele mai importante ale diferitelor sinoade.

Marea figură a Papei reformator care "a scrutat cu curaj creștin semnele timpurilor" este pusă a doua oară în centrul Sinodului episcopilor voit de papa Francisc în formă extraordinară de la 5 la 19 octombrie 2014 ca pregătire pentru adunarea ordinară începută la 4 octombrie 2015 și care se va termina la 25 octombrie 2015. Dacă anul trecut lucrările adunării extraordinare a episcopilor au fost încheiate cu beatificarea lui Paul al VI-lea, anul acesta revine amintirea acelui papă a cărei figură Francisc a schițat-o - deși pe scurt -, dar și lecția permanentă, care este valabilă pentru Biserica din 2000 și mai ales pentru drumul de azi al Sinodului.

Așa cum este cunoscut de acum, sensibilitatea la așteptările și la neliniștile omului modern au fost un motiv care l-a determinat pe papa Montini să caute dialogul cu toți, neînchizând niciodată ușile pentru întâlnire: "Biserica și papa - spunea el - deschizându-se lumii, văd atâtea persoane care nu cred; de aici stilul care trebuie să fie realizat: dialog cu toți, pentru a vesti tuturor bunătatea lui Dumnezeu și iubirea lui Dumnezeu față de orice om". Tocmai plecând de la această dorință de dialog, pe care o găsim în documentele Conciliului al II-lea din Vatican Lumen gentium (Biserica drept comuniune), Gaudium et spes (Biserica în lumea modernă) și în enciclica programatică Ecclesiam suam din 1964 (dialogul drept cuvânt-cheie pentru Biserică în lumea contemporană), Paul al VI-lea a stimulat Biserica la dialogul intraeclezial și a condus-o în direcția unei colegialități mai mari. La 15 septembrie 1965, cu motu proprio Apostolica sollicitudo ca răspuns la dorința părinților de la Conciliul al II-lea din Vatican pentru a menține vie experiența aceluiași Conciliu, Montini a instituit de fapt Sinodul episcopilor reglementat de Codul de Drept Canonic în canoanele 342-348.

Propunerea de a reface instituția Sinodului, așa cum se întâmpla în Biserica antică, se datorează totuși cardinalului Silvio Oddi, pe atunci nunțiu apostolic în Republica Arabă Unită (Egipt), care la 15 noiembrie 1959 a cerut să se instituie un organ de conducere centrală a Bisericii, sau, pentru a folosi cuvintele sale, un organ consultativ. El explica: "Din multe părți ale lumii vin plângeri pentru că Biserica nu are un organ consultativ permanent, în afară de congregațiile romane. De aceea ar trebui instituit un fel de «Conciliu în miniatură» care să includă persoane care provin din Biserica din toată lumea, care să se întâlnească periodic, chiar și o dată pe an, pentru a discuta chestiunile mai importante și pentru a sugera noi căi posibile în activitatea Bisericii".

Conceptul religios de conciliu (sau cum erau numite în antichitate Sinoadele) cu multă probabilitate și are originea dintr-o afirmație a lui Cristos: "Unde doi sau trei se vor aduna în numele meu, eu voi fi cu ei", dar din punct de vedere istoric primele "adunări sinodale" au fost convocate de cezaropapiștii din Orient - primul a fost Conciliul din Niceea în 325 prezidat de împăratul Constantin în prezența a 300 de episcopi, și apoi, după ce a fost stabilit concordatul din Worms (1122), Biserica Papei Calixt al II-lea a revendicat dreptul de alegere și învestitură a episcopilor. Acest al IX-lea Conciliu ecumenic ținut în Lateran în martie 1123 a fost primul care a avut loc în Occident și cu el au fost condamnate simonia, concubinajul preoților și angajarea laicilor în administrarea treburilor ecleziastice, în afară de asta a fost confirmată legătura sacră a căsătoriei și au fost reglementate cu norme juridice raporturile dintre călugări și episcopi.

Dintre așa-numitele "sinoade occidentale", primele zece au tratat chestiuni prevalent disciplinare sau pentru a combate ereziile, ultimele trei, Conciliul Tridentin (1545-1563), Vatican I (1869-1870), Vatican II (1962-1965), pe de altă parte sunt caracterizate de universalitatea efectivă a episcopilor veniți, de deciziile luate și de eficacitatea renovatoare produsă în viața Bisericii universale.

În epoca modernă se amintesc Conciliul I din Vatican, convocat de Pius al IX-lea și convocat în 1869, care a fost suspendat atunci când Papa s-a declarat prizonier în Vatican din cauza venirii armatei lui Victor Emanuel al II-lea la Roma. În mod formal n-a fost închis niciodată și din punct de vedere juridic s-a terminat la Crăciunul din 1961, când Ioan al XXIII-lea a convocat prin intermediul unei bule Conciliul al II-lea din Vatican.

În cursul celor trei merite ale magisteriului montinian s-au reunit cinci adunări mondiale convocate de el: patru generale (1967, 1971, 1974, 1977) și una extraordinară (1969). La recitarea rugăciunii Angelus Domini de duminică 22 septembrie 1974, însuși Paul al VI-lea a dat definiția Sinodului Episcopilor: "Este o instituție ecleziastică pe care noi, interogând semnele timpurilor, și mai mult încercând să interpretăm în profunzime planurile divine și constituția Bisericii catolice, am stabilit-o după Conciliul al II-lea din Vatican, pentru a favoriza unirea și colaborarea episcopilor din toată lumea cu acest Scaun Apostolic, printr-un studiu comun al condițiilor Bisericii și soluționare unanimă a chestiunilor referitoare la misiunea sa. Nu este un Conciliu, nu este un parlament, ci un Sinod cu natură specială".

Din 1967 până astăzi au fost: 14 adunări generale ordinare, trei adunări generale extraordinare și zece adunări speciale cu ocazia cărora o largă reprezentare a episcopilor dintr-o zonă geografică precisă se reunește pentru a discuta chestiuni referitoare la propria zonă.

(După Vatican Insider, 6 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat