Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul Episcopilor despre Familie 2015

Introducerea Sfântului Părinte Francisc (5 octombrie 2015)

Dragi Preafericiri, Eminențe, Excelențe, frați și surori,

Biserica reia astăzi dialogul început cu convocarea Sinodului Extraordinar despre Familie - și desigur și cu mult înainte - pentru a evalua și a reflecta împreună asupra textului Instrumentum laboris, elaborat pornind de la Relatio Synodi și de la răspunsurile Conferințelor Episcopale și ale organismelor care au dreptul.

Sinodul, așa cum știm, înseamnă un mers împreună cu spirit de colegialitate și de sinodalitate, adoptând curajos parresia, zelul pastoral și doctrinal, înțelepciunea, franchețea și punând mereu în fața ochilor noștri binele Bisericii, ale familiilor și suprema lex, salus animarum (cf. can. 1752).

Aș vrea să amintesc că Sinodul nu este o întrunire sau un "parloar", nu este un parlament sau un senat, unde se pun de acord. În schimb, Sinodul este o exprimare eclezială, adică este Biserica ce merge împreună pentru a citi realitatea cu ochii credinței și cu inima lui Dumnezeu; este Biserica ce se întreabă cu privire la fidelitatea sa față de depozitul credinței, care pentru ea nu reprezintă un muzeu care trebuie privit și nici numai de salvgardat, ci este un izvor viu la care Biserica se adapă pentru a adăpa și a lumina depozitul vieții.

Sinodul se desfășoară în mod necesar în sânul Bisericii și înlăuntrul poporului sfânt al lui Dumnezeu din care noi facem parte în calitate de păstori, adică slujitori.

În afară de asta, Sinodul este un spațiu protejat în care Biserica experimentează acțiunea Duhului Sfânt. În Sinod Duhul vorbește prin limba tuturor persoanelor care se lasă conduse de Dumnezeul care uimește mereu, de Dumnezeul care revelează celor mici ceea ce ascunde celor înțelepți și celor pricepuți, de Dumnezeul care a creat legea și sâmbăta pentru om și nu viceversa, de Dumnezeul care lasă cele nouăzeci și nouă de oi pentru a căuta unica oiță rătăcită, de Dumnezeul care este întotdeauna mai mare decât logicile noastre și decât calculele noastre.

Însă amintim că Sinodul va putea să fie un spațiu al acțiunii Duhului Sfânt numai dacă noi participanții ne îmbrăcăm în curaj apostolic, umilință evanghelică și rugăciune încrezătoare.

Curajul apostolic care nu se lasă înfricoșat nici în fața seducțiilor lumii, care tind să stingă în inima oamenilor lumina adevărului înlocuind-o cu lumini mici și temporare și nici în fața împietririi unor inimi care - în pofida intențiilor bune - îndepărtează persoanele de Dumnezeu. "Curajul apostolic de a aduce viață și de a nu face din viața noastră creștină un muzeu de amintiri" (Omilie la Sfânta Marta, 28 aprilie 2015).

Umilința evanghelică ce știe să se golească de propriile convenții și prejudecăți pentru a asculta pe frații episcopi și a se umple de Dumnezeu. Umilință care face să nu se îndrepte degetul împotriva celorlalți pentru a-i judeca, ci să întindă mâna lor pentru a-i ridica fără a se simți vreodată superiori lor.

Rugăciunea încrezătoare este acțiunea inimii atunci când se deschide lui Dumnezeu, când se reduc la tăcere toate neînțelegerile noastre pentru a asculta glasul suav al lui Dumnezeu care vorbește în tăcere. Fără a-l asculta pe Dumnezeu, toate cuvintele noastre vor fi numai "cuvinte" care nu satură și nu folosesc. Fără a ne lăsa conduși de Duhul, toate deciziile noastre vor fi numai "decorațiuni" care în loc să exalte Evanghelia o acoperă și o ascund.

Iubiți frați,

Așa cum am spus, Sinodul nu este un parlament, unde pentru a ajunge la un consens sau la un acord comun este nevoie de negociere, de pacte sau de compromisuri, ci unica metodă a Sinodului este aceea de a ne deschide Duhului Sfânt, cu curaj apostolic, cu umilință evanghelică și cu rugăciune încrezătoare; pentru ca El să fie cel care să ne conducă, să ne lumineze și să ne facă să punem în fața ochilor nu părerile noastre personale, ci credința în Dumnezeu, fidelitatea față de magisteriu, binele Bisericii și salus animarum.

În sfârșit, aș vrea să mulțumesc din inimă Eminenței Sale cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului, Excelenței Sale monseniorul Fabio Fabene, subsecretar; raportorului Eminența Sa cardinalul Peter Erdö și secretarului special Excelența Sa monseniorul Bruno Forte, președinților delegați, scriitorilor, consultanților, traducătorilor și tuturor celor care au muncit cu adevărată fidelitate și totală dăruire Bisericii: mulțumesc din inimă!

Vă mulțumesc la fel vouă tuturor, dragi părinți sinodali, delegați fraterni, auditori, auditoare și asesori pentru participarea voastră activă și rodnică.

O mulțumire specială vreau să îndrept către jurnaliștii prezenți în acest moment și celor care ne urmăresc de departe. Mulțumesc pentru participarea voastră pasionată și pentru atenția voastră admirabilă.

Să începem drumul nostru, invocând ajutorul Duhului Sfânt și mijlocirea Sfintei Familii: Isus, Maria și sfântul Iosif! Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat