Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (4 octombrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

S-a încheiat de puțin timp, în bazilica "Sfântul Petru", celebrarea euharistică prin care am început Adunarea Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor. Părinții sinodali, care provin din toate părțile lumii și reuniți în jurul Succesorului lui Petru, vor reflecta timp de trei săptămâni despre vocația și misiunea familiei în Biserică și în societate, pentru un atent discernământ spiritual și pastoral. Vom ține privirea îndreptată spre Isus pentru a găsi, pe baza învățăturii sale de adevăr și de milostivire, căile cele mai oportune pentru o angajare adecvată a Bisericii cu familiile și pentru familii, pentru ca planul originar al Creatorului cu privire la bărbat și la femeie să se poată realiza și acționa în toată frumusețea sa și forța sa în lumea de astăzi.

Liturgia din această duminică propune tocmai textul fundamental din Cartea Genezei despre complementaritatea și reciprocitatea dintre bărbat și femeie (cf. Gen 2,18-24). Pentru aceasta - spune Biblia - bărbatul îl lasă pe tatăl său și pe mama sa și se unește cu soția sa și cei doi devin un singur trup, adică o singură viață, o singură existență (cf. v. 24). În această unitate, soții transmit viața noilor ființe umane: devin părinți. Sunt părtași de puterea creatoare a lui Dumnezeu însuși. Dar atenție! Dumnezeu este iubire și se participă la lucrarea sa când se iubește cu El și ca El. În acest scop - spune sfântul Paul - iubirea a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dăruit (cf. Rom 5,5). Și aceasta este și iubirea care este dăruită soților în sacramentul Căsătoriei. Iubirea e cea care alimentează raportul lor, prin bucurii și dureri, momente senine și dificile. Iubirea e cea care trezește dorința de a da naștere la copii, de a-i aștepta, de a-i primi, de a-i crește, de a-i educa. Este aceeași iubire care, în Evanghelia de astăzi, Isus o manifestă copiilor: "Lăsați copiii să vină la mine, nu le interziceți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu!" (Mc 10,14).

Astăzi îi cerem Domnului ca toți părinții și educatorii din lume, precum și întreaga societate, să devină instrumente ale acelei primiri și ale acelei iubiri cu care Isus îi îmbrățișează pe cei mai mici. El privește în inimile lor cu duioșia și grija unui tată și în același timp ale unei mame. Mă gândesc la atâția copii înfometați, abandonați, exploatați, constrânși la război, refuzați. Este dureros a vedea imaginile copiilor nefericiți, cu privirea rătăcită, care fug de sărăcie și conflicte, bat la ușile noastre și la inimile noastre implorând ajutor. Domnul să ne ajute să nu fim societate-fortăreață, ci societate-familie, capabili să primim, cu reguli adecvate, dar să primim, să primim mereu, cu iubire!

Vă invit să susțineți cu rugăciunea lucrările Sinodului, pentru ca Duhul Sfânt să-i facă pe părinții sinodali pe deplin docili față de inspirațiile sale. Să invocăm mijlocirea maternă a Fecioarei Maria, unindu-ne spiritual cu cei care, în acest moment, în Sanctuarul din Pompei recită "Rugăciunea către Sfânta Fecioară Maria a Rozariului".

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, la Santander, în Spania, au fost proclamați fericiți Pius Heredia și șaptesprezece însoțitori și însoțitoare din Ordinul Cistercin cu regulă strictă și al Sfântului Bernard, uciși pentru credința lor în timpul războiului civil spaniol și al persecuției religioase din anii Treizeci din secolul trecut. Să-l lăudăm pe Domnul pentru acești martori curajoși ai săi și, prin mijlocirea lor, să-l implorăm să elibereze lumea de flagelul războiului.

Doresc să adresez o rugăciune Domnului pentru victimele alunecărilor de teren care au distrus un sat întreg în Guatemala, precum și pentru cele ale inundațiilor care au fost în Franța, pe Coasta de Azur. Să fim aproape de populațiile lovite dur, și cu solidaritatea concretă.

Vă mulțumesc vouă tuturor care ați venit numeroși din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îi salut pe credincioșii din arhidieceza de Paderborn (Germania), pe cei din Porto (Portugalia) și grupul de la colegiul mekhitarist din Roma.

În ziua sfântului Francisc din Assisi, patron al Italiei, salut cu deosebit afect pelerinii italieni, îndeosebi pe credincioșii din Reggio Calabria, Bollate, Mozzanica, Castano Primo, Nule și Parabita. Salut tinerii din Belvedere di Spinello și Asociația Drepturilor Pietonilor din Roma și din Lazio.

Tuturor urez o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat