Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul despre familie și Jubileul Milostivirii

Mâna înțeleaptă a lui Dumnezeu

De Gualtiero Bassetti

Este o întrebare frecventă care mi se pare că reiese cu putere din dezbaterea publică precum și întâlnirea personală cu mulți credincioși: La ce trebuie să ne așteptăm de la Sinodul despre familie și de la Jubileul Milostivirii? Răspunsul este simplu și este mereu același: nu așteptăm un congres de partid sau o competiție sportivă în care trebuie să ne așteptăm ca vreunul să câștige o alegere sau o întrecere.

În schimb, așteptăm, cu "o credință dreaptă și o speranță sigură" - cum spunea sfântul Francisc când se ruga în fața crucifixului - ca acțiunea Duhului Sfânt să-i poată inspira fie pe părinții sinodali, în discernământul lor pastoral pe acest "drum comun" care este sinodul, fie pe bărbații și femeile de bunăvoință în acest an de har.

Și pentru că întrebarea care trebuie pusă este alta: ce roade va aduce în existența fiecărei persoane, nu numai în viața Bisericii, această excepțională apropiere dintre sinodul despre familie și jubileul milostivirii? Și în acest caz răspunsul este foarte simplu: roadele acțiunii milostivirii vor fi în mod vizibil concrete și nu vor fi numai o vagă chemare ideală.

De fapt, nimic nu este mai minunat și mângâietor decât a atinge cu mâna milostivirea lui Dumnezeu. De exemplu, prin sacramentul spovezii. Facultatea dată preoților, pentru anul jubiliar, de "a dezlega de păcatul de avort pe cei care l-au procurat și căiți cu inima cer iertarea" este un moment de mare semnificație în care se măsoară înțelepciunea milenară a Bisericii.

Cu privire la această permisiune acordată de papa Francisc, unii călugări mi-au scris scrisori pline de bucurie în care au manifestat emoția lor. Bucurie și emoție pe care am avut obligația și onoarea de a le cunoaște personal. De fapt, am cunoscut femei care au plâns toată viața. Îmi povestea o femeie, acum în cer, mamă a patru copii, că într-o epocă de mare sărăcie pentru familia sa a întrerupt două sarcini, dar în fiecare zi, în orice moment, se gândea cu remușcare la acele două mici creaturi.

În schimb am întâlnit alte femeie care, din ignoranță, considerau că după legalizarea civilă a avortului, păcatul n-ar mai fi existat și că avortul ar fi legitim și din punct de vedere religios. Și în sfârșit am întâlnit femei foarte tinere care cu lacrimi mi-au povestit cum au fost constrânse să avorteze de un coleg care apoi le-a lăsat singure în durere și în angoasă.

Aceste fapte dramatice pătrund ca o sabie ascuțită în măruntaiele unei persoane. Însă pentru a scoate acea sabie, care s-a împlântat între inima și sufletul unei femei, nu este suficientă forța unei mâini de om, ci este necesară, în mod inderogabil, mâna înțeleaptă a lui Dumnezeu. O mână care îngrijește și consolează, care vindecă și mângâie. Și care varsă medicamentul milostivirii pe rănile sângerânde ale persoanelor.

Misiunea principală a fiecărei femeie și a fiecărui bărbat constă, deci, în a se pune în condiția justă pentru a primi acest medicament și pentru a nu-i împiedica efectele cu o serie de scheme mentale fixe și demodate, cu egoismele camuflate de propuneri bune și cu un adevăr uneori confuz numai cu propria opinie personală.

(După L'Osservatore Romano, 3 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat