Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Briefing pentru a furniza informații despre tema și metoda celei de-a XIV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor (Vatican, 4-25 octombrie 2015)

Vineri, 2 octombrie 2015, în Aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, a ținut un Briefing pentru a furniza informații despre tema și metoda celei de-a XIV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor care se deschide duminica viitoare, 4 octombrie, și ale cărei lucrări vor continua până pe 25 despre "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană". Prezentăm în continuare intervenția cardinalului Lorenzo Baldisseri.

Introducere

Mâine seară, în Piața "Sfântul Petru", în prezența Sfântului Părinte, se va celebra o veghe de rugăciune ca pregătire pentru Adunarea Generală Ordinară a Sinodului, la care vor fi prezenți părinții sinodali, participanții la Sinod și toți credincioșii din lume, la inițiativa Conferinței Episcopale Italiene, care a invitat familiile, mișcările și asociațiile ecleziale. La lăsarea serii va străluci frumusețea familiei prin intermediul lumânărilor aprinse. Invocarea încrezătoare a Duhului Sfânt din partea poporului lui Dumnezeu este preludiul la lucrările sinodale; de fapt, amintim tonul important dat trecutei Adunări Generale Extraordinare din partea Sfântului Părinte, cu omilia sa incisivă de la veghe.

Cu celebrarea euharistică de duminică dimineața, prezidată de Sfântul Părinte, se va deschide Adunarea Generală Ordinară a Sinodului despre tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană", care va permite tuturor credincioșilor din lume să se unească la drumul comun al păstorilor cum Petro et sub Petro.

Această adunare reprezintă momentul conclusiv al parcursului sinodal început în urmă cu doi ani, cu trimiterea primului chestionar la toate Bisericile particulare, prin care a fost posibil să se schițeze profilul familiei în lume, al bogățiilor sale și al provocărilor sale. În continuare, Adunarea Generală Extraordinară a elaborat un Raport final (Relatio Synodi) din care au provenit alte întrebări, ale căror răspunsuri au ajuns în actualul Instrumentum laboris. Cu acest text în mână, compus din Relatio Synodi și din aporturile Bisericilor particulare, părinții se pregătesc să înceapă confruntarea lor ascultând provocările despre familie, în discernământul vocației sale, pentru vestirea misiunii sale.

Compunerea Adunării Generale Ordinare

Conform Ordo Synodi Episcoporum (art. 5 § 1), la Adunarea Generală Ordinară iau parte conducătorii Bisericilor orientale catolice sui iuris, episcopii aleși de Sinoadele Episcopilor și de Consiliile Ierarhilor Bisericilor Orientale Catolice, episcopii aleși de Conferințele Episcopale, zece călugări aleși de Uniunea Superiorilor Generali și conducătorii dicasteriilor din Curia Romană. În afară de asta, Sfântul Părinte numește și câțiva membri, conform acelorași norme sinodale (art. 5 § 4).

Părinții sinodali care vor participa la această adunare vor fi în total 270, subîmpărțiți în următoarele trei categorii: 42 ex officio, 183 ex electione și 45 ex nominatione pontificia. Proveniența părinților din cele cinci continente este împărțită astfel: 54 din Africa, 64 din America, 36 din Asia, 107 din Europa și 9 din Oceania.

Aparțin membrilor ex officio: conducătorii celor 15 Sinoade ale Episcopilor Bisericilor Orientale sui iuris; conducătorii a 25 de dicasterii din Curia Romană; secretarul general și subsecretarul.

Printre cei 270 părinți sinodali sunt: 74 cardinali (între care 1 patriarh cardinal și 2 arhiepiscopi majori), 6 patriarhi, 1 arhiepiscop major, 72 arhiepiscopi (între care 3 titulari), 102 episcopi (între care 6 episcopi auxiliari, 3 vicari apostolici și 1 emerit), 2 preoți parohi și 13 călugări.

În afară de asta, vor lua parte la această adunare sinodală alți invitați (cf. art. 7 din Ordo Synodi) care provin din diferite culturi și națiuni: 24 experți sau colaboratori ai Secretariatului General, 51 de auditori și auditoare, 143 delegați fraterni. Trebuie notat faptul că, din cauza unei adunări care va trata despre familie, s-a voit să se dea importanță deosebită perechilor de soți, părinți și capi de familii, care sunt în ansamblu (18) (17 dintre auditori și una dintre experți). În sfârșit, suntem foarte bucuroși să-i primim pe delegații fraterni care, ca reprezentanți ai altor Biserici și comunități ecleziale, împărtășesc desigur cu Biserica catolică grija pentru evanghelizarea și îngrijirea pastorală a familiilor în lumea întreagă.

Metodologia sinodală

Pornind de la experiența formată în timpul celei de-a III-a Adunări Generale Extraordinare din octombrie 2014 și ținând cont de diferite sugestii venite din mai multe părinți, în special de la părinții sinodali, Secretariatul General al Sinodului a elaborat o nouă metodologie de aplicat la Adunarea Generală Ordinară, pe care Sfântul Părinte a aprobat-o în reuniunea Consiliului Ordinar al Secretariatului din 25-26 mai 2015.

1. Luând în considerare metodologia Sinoadelor precedente, majoritatea părinților au sugerat ca Adunarea Generală Ordinară să fie făcută mai dinamică și participată prin distribuirea intervențiilor din aulă a fiecărui membru în timpuri succesive. În așa fel încât să se poată dedica atenție mai mare fiecărei contribuții. În afară de asta, părinții au cerut să se valorizeze munca din Circuli Minores, unde are loc o participare mai activă la discuție, o confruntare mai directă și nemijlocită între părinți în propria limbă, în care eventual pot să intervină auditorii și delegații fraterni.

2. Rodul primei etape sinodale, format în Adunarea Generală Extraordinară trecută, a fost Relatio Synodi, care a devenit, împreună cu o serie de întrebări anexate, Lineamenta ale Adunării Generale Ordinare încredințate Bisericilor particulare și tuturor celorlalți subiecți care au acest drept. Instrumentum laboris, rezultat din compoziția lui Relatio Synodi și a răspunsurilor legate de ea, este documentul de bază al lucrărilor sinodale din această adunare.

3. În sesiunea inaugurală, președintele delegat adresează salutul său Sfântului Părinte care deschide lucrările. Apoi intervin secretarul general și raportorul general cu respectivele lor conferințe. După aceea, raportorul general prezintă temele primei părți ("Ascultarea provocărilor asupra familiei"; cf. Instrumentum laboris, nr. 6-36). După mărturia unei perechi de soți auditori, încep intervențiile părinților sinodali în congregațiile generale, al căror aport constituie o dezvoltare integrativă a textul de bază.

Urmează apoi sesiunile Cercurilor Mici, în care părinții reflectează asupra textului de bază îmbogățit de contribuțiile reieșite în aulă, cu scopul de a elabora "modurile" cu care textul se formează ulterior. La sfârșitul sesiunilor, raportorul fiecărui Cerc prezintă în aulă un scurt raport despre munca desfășurată și între timp încredințează modurile care sunt inserate în textul de bază. Rapoartele din Cercurile Mici vor fi făcute publice.

Aceeași procedură se repetă pentru a doua parte ("Discernământul vocației familiale"; cf. Instrumentum laboris, nr. 37-68) și a treia parte ("Misiunea familiei astăzi"; cf. Instrumentum laboris, nr. 69-147), în timpul următoarelor două săptămâni.

Comisia pentru Elaborarea Raportului Final, numită de Sfântul Părinte, în care sunt reprezentate cele cinci continente, este formată astfel: Eminența Sa cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta (Ungaria), raportor general; secretarul general; Excelența Sa monseniorul Bruno Forte, arhiepiscop de Chieti-Vasto; Eminența Sa cardinal Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay (India); Eminența Sa cardinal Donald William Wuerl, arhiepiscop de Washington (SUA); Eminența Sa cardinal John Atcherley Dew, arhiepiscop de Wellington (Noua Zeelanda); Excelența Sa monseniorul Victor Manuel Fernández, arhiepiscop titular de Tiburnia, rector al Universității Catolice Pontificale Argentiniene (Argentina); Excelența Sa monseniorul Mathieu Madega Lebouakehan, episcop de Mouila (Gabon); Excelența Sa monseniorul Marcello Semeraro, episcop de Albano (Italia); părintele Adolfo Nicolás Pachón, S.I., prepozit general al Societății lui Isus, reprezentant al Uniunii Superiorilor Generali.

Această Comisie are misiunea de a urmări fiecare fază de înaintare a proiectului; de aceea, se reunește la sfârșitul lucrărilor asupra fiecărei părți și pentru redactarea finală. La sfârșitul celor trei etape de lucru, această Comisie supraveghează elaborarea proiectului raportului final, care este prezentat în aulă. Ținând cont de faptul că acest proiect rezultă din compoziția a trei texte care deja au primit modurile colective din Circuli minores - ale căror rapoarte au fost citite în aulă și publicate - alte intervenții trebuie să fie prezentate respectând lucrarea colegială făcută până aici.

Ulterior, mai sus amintita Comisie supraveghează elaborarea textului definitiv al Relatio finalis, care în dimineața de sâmbătă 24 octombrie este prezentat în aulă și după-amiază supus voturilor adunării.

Conform naturii Sinodului, acest document, rod al lucrării colegiale a părinților (cf. Codex Iuris Canonici, can. 343), este încredințat Sfântului Părinte (cf. Ordo Synodi Episcoporum, art. 23 § 4), căruia îi revin deciziile în această privință.

4. Luând în considerare numărul ridicat al celor care au dreptul la cuvânt (318 dintre părinți, delegați fraterni și auditori) și de spațiul mai mare rezervat pentru Circuli minores (13 sesiuni), fiecare orator are facultatea de a vorbi în aulă timp de trei minute și să intervină pe larg în Circuli. Ca și în trecut, în Congregațiile Generale sunt prevăzute momente, care durează fiecare o oră, dedicate intervențiilor libere ale părinților. În afară de asta, este mereu posibil să se prezinte Secretariatului General, în afară de versiunea tipărită și informatică a textelor pronunțate în aulă, alte texte în formă scrisă.

5. Luând în considerare că a fost îmbelșugată și exhaustivă comunicarea mediatică și informația în timpul Adunării Generale Extraordinare, și pentru această Adunare Generală Ordinară este folosită aceeași modalitate. În această privință, se ține cont de criteriul fundamental amintit de Sfântul Părinte de mai multe ori: Sinodul trebuie să fie un spațiu protejat pentru ca în el să poată acționa Duhul Sfânt; în așa fel încât părinții să aibă libertatea de a se exprima cu parresia.

În timpul celor trei săptămâni, ca bază pentru informație se menține briefing-ul care este lărgit cu o prezență mai mare a părinților sinodali, folosind toate mijloacele de comunicare disponibile. Părinții sunt liberi să comunice cu media după discreția și responsabilitatea lor. Diferitele faze de elaborare a documentului de bază rămân rezervate, luând în considerare că textele, în cursul drumului sinodal, sunt pasibile de dezvoltări continue până la redactarea finală. În schimb vor fi publicate rapoartele din Cercurile Mici referitoare la cele trei părți ale lucrărilor sinodale. O Comisie stabilită, împreună cu Sala de Presă, se îngrijește cum se cuvine, ca de obicei, de informația despre Sinod.

Alte informații

Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 9.00 la 12.30, va avea loc Comemorarea celei de-a 50-a aniversări a Sinodului Episcopilor, în Aula "Paul al VI-lea". În afară de participanții la Sinod, evenimentul este deschis tuturor celor care vor voi să ia parte. În mintea fericitului Paul al VI-lea, care l-a instituit la 15 septembrie 1965, Sinodul trebuia să perpetueze în Biserică spiritul Conciliului al II-lea din Vatican, pentru ca și după încheierea acelei adunări "să continue să ajungă la poporul creștin acel belșug larg de binefaceri, care în timpul Conciliului a reieșit în mod fericit din unirea vie [a Suveranului Pontif] cu episcopii" (Fericitul Paul al VI-lea, Motu proprio Apostolica sollicitudo, 15 septembrie 1965, proemio).

După introducerea secretarului general, raportul comemorativ este încredințat cardinalului Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și președinte al Conferinței Episcopale din Austria. Vor urma comunicările a cinci prelați care reprezintă toate cele cinci continente (cardinalul Vincent Gerald Nichols, arhiepiscop de Westminster și președinte al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor, pentru Europa; Excelența Sa monsenior Francisco Chimoio, arhiepiscop de Maputo, pentru Africa; cardinalul Ricardo Ezzati Andrello, arhiepiscop de Santiago de Chile și președinte al Conferinței Episcopale din Chile, pentru Americi; Preafericirea Sa Louis Raphael I Sako, patriarh de Babilonia a Bisericii caldee e cap al Sinodului Bisericii caldee, pentru l'Asia; cardinalul Soane Patita Paini Mafi, episcop de Tonga și președinte al Conferinței Episcopale din Pacific, pentru Oceania. În sfârșit, Sfântul Părinte va ține discursul conclusiv.

Duminică, 18 octombrie 2015, la ora 10.30, în Bazilica Vaticană, va avea loc Sfânta Liturghie pentru canonizarea, printre alții, a fericiților soți Ludovic Martin și Maria Azelia Guérin, părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus.

În bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma, poporul lui Dumnezeu este invitat să însoțească lucrările sinodale cu rugăciunea, invocând ocrotirea lui Salus Populi Romani și a fericiților soți Martin, ale căror relicve sunt expuse acolo. În fiecare zi se va celebra sfântul Rozariu la ora 17.00 și Sfânta Liturghie la ora 18.00. În prima săptămână se fac rugăciuni pentru copii, în a doua pentru părinți, în a treia pentru bunici.

Lângă aula sinodală este pregătită, ca de obicei, o capelă pentru rugăciunea participanților la Sinod, unde sunt expuse relicvele sfintei Tereza a Pruncului Isus, ale părinților săi și ale soților Beltrame Quattrocchi.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat