Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Écrits/Scrieri, de Charlotte Sibi

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Écrits/Scrieri, care cuprinde scrierile lui Charlotte Sibi (1901-1989), în limba franceză și în limba română, editate de Olivier Dumas. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 402 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Ediția bilingvă a scrierilor lui Charlotte Sibi: Écrits/Scrieri, publicată recent la Editura "Sapientia", sub coordonarea lui Olivier Dumas, a fost posibilă datorită muncii benevole a traducătorilor: Iulia Raclaru, Cristina Poede, Nicoleta Marinescu, Anca Gavril, Irina Damaschin, pr. Anton Despinescu, Felicia și Olivier Dumas.

Cine a fost Charlotte Sibi și de ce sunt importante scrierile sale aflăm din prefața editorului, Olivier Dumas:

"Charlotte Sibi a fost o eminentă profesoară de franceză, o adevărată creștină și o mare formatoare de conștiințe. Fiica lui Joseph Sibi, profesor și agent consular al Franței la Iași, ea s-a născut în acest oraș - ca și mama, Hortense și surorile Marie și Alice - în anul 1901.

Elevă a pensionatului «Notre Dame de Sion» din Iași, a locuit la Paris cu familia în timpul Primului Război Mondial. Din nou în România, după studii de Litere la Universitatea din Iași, devine profesoară de limba și literatura franceză la Liceul "Carmen Sylva" din Botoșani și scrie numeroase manuale școlare.

De origine franceză și «burgheză», catolică practicantă și profesoară de franceză în timpul regimului comunist, când rusa devine limba de studiu obligatorie, Charlotte Sibi este exclusă definitiv din învățământul public, din motive ideologice, în 1949.

Întoarsă în casa familiei din Iași, Charlotte Sibi nu se va opri din a preda limba franceză. Până la ultima suflare, în luna mai 1989, ea va da lecții de franceză acasă unor sute de copii, formând astfel o mare parte a viitoarei elite francofone din orașul Iași".

În prima parte a acestui volum a fost publicat Curriculum vitae, un manuscris autobiografic redactat de Charlotte Sibi în 1987 pe perioade de câte 7 ani. Urmează apoi Jurnalul spiritual, pe care Charlotte Sibi l-a ținut între 10 iulie 1929 și 4 iulie 1953. Născută într-o familie de nepracticanți din punct de vedere creștin, o dată cu intrarea în internatul călugărițelor "Notre Dame de Sion" din Iași, ea a primit o educație religioasă și, la vârsta de 11-12 ani, a simțit o dorință intensă de sfințire. Maturizându-se, s-a decis pentru un autocontrol și un real progres spiritual, notând toate trăirile ei în acest Jurnal spiritual.

Volumul continuă cu articolele scrise de Charlotte Sibi pentru Lumina creștinului și Almanahul "Presa Bună", în perioada 1941-1943.

Ultima parte a operei Écrits/Scrieri este alcătuită din scrisorile pe care Charlotte Sibi le-a scris lui Ruth Cohn din perioada 1967-1989, una dintre cele mai apropiate foste eleve de la Botoșani. După cum afirmă editorul, "aceste scrisori reprezintă o mărturie inedită, autentică și directă, de o valoare morală și spirituală extraordinară. Profesoara, formatoare de conștiințe și misionară laică, își dezvăluie aici mesajul, gândurile, sfaturile, generozitatea, toată iubirea ei de Dumnezeu și oameni".

Parcurgând paginile acestor scrieri ale lui Charlotte Sibi, putem descoperi "fabulosul portret și magnificul mesaj pe care îl transmite această persoană deosebit de valoroasă pentru cultura română și cea franceză".

David Eduard Cristian

* * *

Écrits/Scrieri,
Charlotte Sibi, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-201-3, 14x10 cm, 402 p., 20 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat