Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul Episcopilor în plină desfășurare

Cea de-a XIV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, convocată de papa Francisc, cu tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană", a început duminică, 4 octombrie 2015, și se va încheia în ziua de 25 octombrie.

Duminică, 4 octombrie, Sfântul Părinte a prezidat sfânta Liturghie în bazilica "Sfântul Petru" cu ocazia deschiderii Sinodului Episcopilor. Duminică, 18 octombrie, papa îi va proclama sfinți pe părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus, Ludovic și Zelia.

În aula nouă a Sinodului, luni, 6 octombrie, papa Francisc a deschis lucrările Sinodului. "Sinodul episcopilor nu este o adunare parlamentară, ci o instituție bisericească chemată să citească realitatea cu ochii credinței și cu inima lui Dumnezeu", a spus papa în discursul său, îndemnându-i pe părinții sinodali să dea spațiu lucrării Duhului Sfânt cu curaj apostolic, umilință evanghelică și rugăciune încrezătoare. "Sinodul, în schimb, este o expresie eclezială, este Biserica ce pășește împreună pentru a citi realitatea cu ochii credinței și cu inima lui Dumnezeu; este Biserica ce se întreabă cu privire la fidelitatea față de depozitul credinței, care pentru ea nu reprezintă un muzeu de privit și nici doar de salvat, ci un izvor viu din care Biserica își potolește setea, pentru a potoli setea și a ilumina depozitul vieții".

Cuvântul Sfântului Părinte a fost urmat de intervențiile cardinalilor Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, și Peter Erdő, relator general. Cardinalul Lorenzo Baldisseri a reparcurs în sens cronologic drumul de pregătire a actualei adunări generale a Sinodului Episcopilor. Cardinalul Peter Erdő a sintetizat documentul de bază - "Instrumentum laboris" - în cele trei capitole majore: provocările, vocația și misiunea familiei. Documentul îndeamnă la o însoțire milostivă a persoanelor care trec prin situații familiale dificile și afirmă fără umbră de îndoială caracterul indisolubil al sacramentului căsătoriei. Cardinalul a făcut un apel la sprijinirea familiilor sărace și a celor care sunt victime ale războaielor și persecuțiilor.

Cea de-a treia congregație generale a adunării sinodale s-a desfășurat marți în prezența Sfântului Părinte. La început, papa Francisc a avut o scurtă intervenție în care a amintit că actuala adunare sinodală se desfășoară în continuitate cu adunarea extraordinară a Sinodului Episcopilor dedicată familiei în 2014 și a făcut îndemnul de a nu se lăsa cuprinși de confuzia unor comentarii din afara Sinodului care afirmă că unica chestiune supusă atenției este cea referitoare la accesul persoanelor divorțate la Euharistie. Sfântul Părinte a remarcat importanța lucrărilor din cercurile mici, ale căror contribuții vor fi sursă de inspirație pentru textul final al actualei adunări sinodale.

Intervențiile părinților sinodali, oferite în prezența papei, au abordat chestiunile cuprinse în prima parte din "Instrumentum laboris": "Ascultarea provocărilor referitoare la familie". Participanții la congregația generală au ascultat apoi mărturia a doi soți, prezenți la Sinodul Episcopilor în calitate de auditori. Mărturia a deschis calea pentru dezbaterea despre cea de-a doua parte a documentului de lucru - "Instrumentum laboris" - dedicată discernământului privind vocația familiei în Biserică și în lumea contemporană.

Marți după-amiază, miercuri și joi, dezbaterile au continuat în 13 cercuri mici, formate din aproximativ 20 de participanți, după criterii lingvistice: patru în engleză, câte trei în franceză și italiană, două pentru spaniolă și unul pentru limba germană. Dezbaterea generală a fost reluată vineri, 9 octombrie, și apoi va continua sâmbătă, 10 octombrie, cu câte două congregații generale pe zi.

Ca pregătire spirituală pentru adunare generală a Sinodului Episcopilor, papa Francisc a participat sâmbătă seara, 3 octombrie, în Piața "Sfântul Petru", la o priveghere de rugăciune cu pasaje din Sfânta Scriptură, texte din catehezele papei Francisc despre familie, mărturii ale soților creștini și apeluri ale asociațiilor de familii. Papa a ținut o meditație despre frumusețea și misiunea familiei creștine în Biserică și în lumea contemporană. "Orice familie este o lumină, oricât ar fi de slabă, în întunericul lumii", a subliniat Sfântul Părinte. Familia este răspunsul la acele momente din diferite anotimpuri ale vieții când lumea se întreabă dacă întunericul și obscuritatea pot fi învinse, dacă nu ar fi mai ușor să eviți responsabilitățile și să renunți la marile idealuri. Dumnezeu, în schimb, cere să ne întoarcem în lume ca să dăm mărturie pentru iubirea sa față de om, fără a uita că harul lui Dumnezeu nu ridică niciodată glasul.

O priveghere de rugăciune a fost și la Iași, fiind organizată de Oficiul pentru Pastorația Familiilor.

La cea de-a XIV-a adunare generală a Sinodului Episcopilor participă, în afara auditorilor (printre care și câteva familii) și experților, 270 de părinți sinodali. Aceștia ascultă relatările și apoi se întâlnesc în cercuri mici. La final se va publica documentul numit "Relatio finalis".

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ales de Conferința Episcopilor din România, PS Mihai Cătălin Frățilă, episcop al Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" din București, desemnat de Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care participă la lucrările Sinodului, vor avea intervenții în zilele următoare.

Pe Internet a fost activat un portal de informare despre sinod la adresa synod15.vatican.va, precum și contul pe Twitter al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, la adresa @HolySeePress, de unde sunt lansate în spațiul digital știri, interviuri și alte materiale informative despre actualul Sinod, în limbile italiană, engleză și spaniolă, folosind hashtag-ul #Synod15.

(Sinteză după Radio Vatican)

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat