Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Vatican: Adevărul și caritatea sunt unite încă de la început. Interviu despre familie cu Mons. Gilfredo Marengo

Familia ca resursă, nu problemă!

"Mi se pare că papa ne ajută să înțelegem că familia, înainte să fie o problemă, este o mare resursă pentru viața Bisericii. Punctul său de vedere este unul realist, deoarece ne ajută să depășim acele dezbateri care s-ar fixa doar pe anumite probleme și să citim realitatea în ansamblul ei, cu ochii credinței și cu inima lui Dumnezeu", astfel a comentat Mons. Gilfredo Marengo, profesor de Antropologie teologică, în cadrul Institutului Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie, referindu-se la cuvinte cu care papa Francisc, în cadrul omiliilor din zilele de 3 și 4 octombrie 2015, a deschis lucrările celei de-a XIV-a Adunări generale ordinare a Sinodului episcopilor.

Nebunia iubirii pascale

În omilia făcută cu ocazia deschiderii lucrărilor Sinodului, explică Mons. Marengo, papa ne-a amintit că "pentru Dumnezeu, căsătoria nu este o utopie adolescentină. A insista pe iubirea umană nu înseamnă a urma aceeași linie reducționistă la care tinde să o înțeleagă lumea de astăzi". "Imediat după aceasta, papa ne-a amintit că adevărul iubirii, așa cum o trăiește și o oferă Biserica, este înrădăcinat în "nebunia gratuității iubirii pascale a lui Isus". Aceasta explică întreaga capacitate pe care o are Biserica de a fi aproape de experiența cea mai simplă pe care bărbații și femeile o trăiesc, oferindu-le o perspectivă de noutate și de plinătate, de neimaginat în afara misterului lui Cristos".

"Depositum fidei" nu este un muzeu

În intervenția pe care a avut-o cu ocazia deschiderii Sinodului, papa Francisc a folosit de două ori cuvântul "muzeu" și în amândouă ocaziile cu un sens negativ. "Depositum fidei", a precizat papa, nu este un muzeu în care trebuie să intrăm pentru a privi și nici măcar pentru a proteja anumite exponate, ci este un izvor viu din care Biserica ia pentru a-și potoli setea și pentru a lumina conținutul vieții. "Curajul apostolic", necesar pentru a face din Sinod un "spațiu al acțiunii Duhului Sfânt" - a adăugat papa - slujește la a evita să facem din viața creștină "un muzeu de amintiri". "Este vorba despre un vocabular care are un precedent ilustru - amintește Mons. Marengo. "Sfântul papă Ioan al XXIII-lea a fost cel care a afirmat că «Biserica Catolică nu este un muzeu de arheologie», ci o veche fântână de la țară care oferă apă și generațiilor de astăzi, așa cum a oferit și celor din trecut".

Unitatea nu trebuie căutată (e), trebuie doar recunoscută

"Aspectul cel mai important al intervențiilor papei cu privire la Sinod, a adăugat Mons. Gilfredo, este ideea unei concilieri care nu se realizează doar prin intermediul unei medieri de tip parlamentar, ci recuperând acea unitate în fidelitate, adevăr și caritate, care este un dat originar în ceea ce privește experiența de viață și de credință creștină. Așadar, nu este vorba de un punct de compromis general valabil, ci de a reporni de la conștiința că aceste teme sunt unite la origine, o constatare care ferește climatul sinodal de atâtea polemici. Unitatea dintre aceste elemente nu trebuie căutată, pentru că ea există deja. Ceea ce trebuie să facem e doar să învățăm să o recunoaștem în viața Bisericii". "Sinodul este o mare ocazie pentru Biserică, conclude Mons. Marengo, pentru a ne da seama câtă bogăție există în domeniul familiei și totodată să ne lăsăm provocați de circumstanțele prezente, astfel încât din această moștenire să iasă ceva nou".

După Radio Vatican, 5 octombrie 2015

Traducere de pr. Felician Tiba


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat