Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (XIII): Cleja

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Cleja.

La 20 octombrie 2013 am ajuns la Cleja. Părintele Iosif Demeterc, parohul comunității, mi-a pus la dispoziție registrele. Nu sunt toate, cele mai vechi au fost confiscate și date Arhivelor Statului din Bacău. După ce am consultat registrele pe care le-am găsit am mers în cimitir, care se află aproape de drumul care merge spre Somușca.

La intrarea în cimitir pe partea dreaptă mai sunt încă urmele unei case în care locuia, după cum mi s-a spus, unul dintre clopotari. Capela se află în mijlocul cimitirului. Are hramul "Înălțarea Domnului", a fost ridicată în anul 1814 și renovată ultima dată în anul 2001. În interior nu se mai pot identifica mormintele preoților. Când am fost mai fost la Cleja la 23 aprilie 2007, pr. Augustin Pascaru, parohul de atunci, îmi spunea că bătrânii i-au povestit că ar fi fost o tablă pe care era notat unul dintre preoții răposați, dar s-a pierdut.

Pe peretele de la intrarea în capelă, în partea dreaptă a ușii, cu câțiva ani în urmă a fost pusă o fotografie cu un text dedesubt în română și în maghiară, totul înrămat. Aici este notat pr. Ioan Inocențiu Petras, care a fost peste 40 de ani paroh la Cleja: "Sub această capelă este înmormântat / Preasfințitul Părinte Inocențiu Petraș / Janos, OFMConv. Născut în anul 1813 / la Faraoani, a slujit ca paroh la Cleja / timp de 45 de ani. A părăsit această / lume în 1886 datorită tâlharilor și / răufăcătorilor care i-au luat și viața. / După atentatul împotriva lui a mai trăit / o vreme; însă bătrânul «mesager al / credinței» nu a dezvăluit numele / asasinilor, pe care i-a recunoscut, / practicând astfel la un grad eroic / virtutea iertării creștine. A fost / înmormântat pe 6 septembrie 1886: la / vârsta de 73 de ani și după 50 de ani de / preoție. // «M-am străduit, m-am zbătut să / contribui la cinstea casei Domnului și / la preamărirea numelui Său sfânt - iar / dacă aceasta mi-e răsplata, numele / Lui sfânt să fie binecuvântat pentru ea în cer, pe pământ și pretutindeni, / amin. În vecii vecilor!» În partea dreaptă este un text în limba maghiară. Partea de biografie este simplificată. Este pus textul pe care în anul 1929 cercetătorul maghiar Domokos Pal Peter l-a găsit în capelă pe o cruce de lemn (cu singura corectură cu privire la anii de viață 73, în loc de 75): "Aici zace Reverendissimus preot Petras Janos, paroh de Cleja 45 de ani. Stins din viață de mâna tâlharilor în al 73-lea an al vieții, al 50-lea an al preoției, în ziua a 6-a a lunii septembrie, anno 1886" (textul este aproximativ fiind tradus din limba maghiară) ("Moldvai Magyarsag" - "Gazeta ceangăilor maghiari din Moldova" - nr. 10/2015, p. 9). Tot în limba maghiară este citatul care este și în limba română, luat dintr-o scrisoare trimisă de pr. Petras la 13 decembrie 1885. În plus, în partea de jos mai este un citat: "Ö az, kinek neve megérdemli, hogy / arany betükkel jegyeztessék a modvai / csángók annalisaiba. Külseje megnyerő / ... modora olyan, melyről el lehet / mondani: mi a szivében, az a nyelvén... / fia lévén a derék csángó népnek, ismeri, / átérzi sokat szenvedett fajtáinak sebeit, / fájdalmait". (K.F.). (Traducere pr. Felix Măriuț; "Dumneavoastră sunteți acela care ar merita ca numele lui să fie scris cu litere de aur în analele ceangăilor din Moldova. Exteriorul dumneavoastră este convingător ...aveți un mod de a gândi profund și se poate spune din adâncul sufletului: ceea ce aveți pe inimă aveți și pe buze... ca și un fiu drag al nostru cunoașteți neamul nostru, ați simțit multele suferințe, rănile și durerile neamului nostru". (K. F.).

Conform cercetărilor pr. Iosif Gabor, pr. Petras și-a început misiunea de paroh de Cleja la 15 aprilie 1843, după ce înainte fusese la Pustiana. Așadar, a fost paroh la Cleja 43 de ani.

La 28 februarie 2012 am găsit la Arhivele Statului din Bacău registrele confiscate de la Cleja (11 dosare și 10 registre). Într-unul dintre ele sunt trecute, în limba latină, datele părintelui cu ocazia înmormântării: Pr. Ioan Inocențiu Patraș, O.M.C., paroh de Cleja și decan, a decedat la 6 septembrie 1886. A fost alumn al Provinciei "Sfânta Elisabeta" din Ungaria. Boala a contractat-o în urma rănii provocate de tâlhari în casa parohială. A mai trăit încă șase luni, suferind cu răbdare. A decedat la 77 de ani, primind viaticul și Maslul de la pr. Dominic Migliorati, paroh de Faraoani. A fost înmormântat la 8 septembrie în capela cimitirului. (Registru morți, 10/1881-1905, f. 28 (33), poziția 78). De remarcat că părintele a decedat la vârsta de 73 de ani, nu 77.

De biografia părintelui s-au preocupat mult cercetătorii și asociațiile maghiare. Interesul este legat de colaborarea părintelui răposat cu Academia Maghiară, cu Societatea "Sfântul Ladislau" și cu publicații maghiare. Printre altele, părintele Petras este primul culegător al unei variante a "Mioriței". La 25 mai 2012, una dintre asociațiile maghiare a dezvelit un bust al pr. Petras, amplasat în curtea bisericii. Andrei Duma, președinte al Fundației Siret-Cleja, a oferit atunci date despre bust. Dimensiunile bustului sculptat de Csoma Gergely sunt: 46 cm lățimea, 44 cm înălțimea și 30 cm adăncimea. Suportul este amplasat pe un stâlp cu dimensiunile de 10 x 10 cm cu un postament de 60 x 60 cm, peste care vine un acoperiș în două ape din cupru. În total înălțimea acestui amplasament este de 190 cm, până la vârful acoperișului. Pe o față a stâlpului este notat: "Preot / Petras / Ințe / Ion / 1813-1886". Pe altă față: "Gyorgyossy L. Ladas J. / Allittatta: Fiatalok a Moldvai / Csargoként Klapitvairy Csomag / Duma A. Kivalyl / Fiatal Csangok" În sfârșit, pe altă față stă scris: "Preot 2012 / Dumitru Iosif".

Tanczos Vilmos a adunat rezultatul cercetătorilor maghiari cu privire la pr. Inocențiu Petras (din registrele matricole ale Seminarului Teologic și registrele casei minoriților din Eger, Arhiva Institutului de Științe Confesionale din Eger, registrele bibliotecii institutului, Arhiva Minoriților din Canta păstrată la Târgu Mureș, Arhiva Județului Bacău, Arhiva Parohiei Cleja) în "Moldvai Magyarsag" - "Gazeta ceangăilor maghiari din Moldova" (nr. 7/2015, p. 6-7, 8/2015, p. 7-8, 9/2015, p. 6-7, 10/2015, p. 8-9).

Ținând cont de noile cercetări și de alte materiale deja apărute (Petras Incze Janos, Ediție bilingvă, ediția a II-a, Editura "Harghita", Miercurea Ciuc, 2013; Pr. Iosif Gabor, Pr. Iosif Simon, Necrolog 1600-2000, Editura "Presa Bună", Iași, 2001, p. 186; I. Dumitru Snagov, Le Saint-Siège et la Roumanie moderne 1850-1866, Università Gregoriana Editrice, Roma, 1982, p. 362 ; László Kovács, Zoltán Nagy, Maghiarii din Moldova, Colecția Stejarul, Budapesta, 2007, p. 52; DJANB, fond Mitrice Văleni, dosar 1/1840, f. 34 v.) se poate reconstitui întreaga biografie a părintelui.

Din acestea rezultă că pr. Petras s-a născut la Faraoani la 24 iulie 1813, la 17 septembrie 1836 a fost hirotonit preot la Eger.

Pr. Ioan Poglut este înmormântat tot în capela cimitirului. Din păcate, nimic nu amintește că în capelă ar fi înmormântat și el. Registrul răposaților notează că a murit la Iași la 2 ianuarie 1928. A fost îngrijit de pr. D. (?) Wiercinski. A fost înmormântat în capela cimitirului la 4 ianuarie. (Liber defunctorum, 1918-1943, tom. VI, p. 161, poziția 1). Cel care l-a îngrijit probabil este pr. Felix Wiercinski. Din revistele "Lumina creștinului" (nr. 2/1928, p. 24-26) și "Viața" (nr. 2/1928, p. 32), precum și din "Calendarul pe anul 1929" (anul al XVI-lea, Iași, Editura "Presa Bună", p. 75) și din "Almanahul Viața 1929" (p. 83-84) aflăm că s-a născut la 10 ianuarie 1874 la Roman, a fost sfințit preot la 31 ianuarie 1897 la Iași. În Cleja era paroh din anul 1920, după ce înainte fusese la Dărmănești și Pustiana. A murit la Iași, unde venise în 27 noiembrie 1927 să-și caute sănătatea, după un îndelungat timp de boală și după o operație făcută la Viena (4 august 1927) fără nici un rezultat. Avea 54 de ani. A fost un bun predicator. Înmormântarea a fost prezidată de pr. Diomede Ulivi, delegat episcopal. Pr. Iosif Gabor notează că în legătură cu viața lui, bătrânii satului povestesc că era foarte bun la inimă cu cei săraci și avea un obicei curios: boala de care suferea de mai multă vreme îl adusese în pragul morții și se pregătise, confecționându-și sicriul. Trecând acest moment, ca mulțumire - la anumite intervale de timp - umplea sicriul cu fasole și porumb și le împărțea la săraci.

Aproape de capelă în partea dreaptă se află mormântul pr. Ioan Minuț. Este un cavou din ciment. Barele din fier, care îl îngrădesc, prind și alte morminte vecine ale celor din familie. Pe cruce sub fotografie este o placă de marmură pe care este notat un text care abia se mai înțelege: "Preot Ioan P. Minuț / O.F.M. Conventual / Născut 1907 sept. 4 / Decedat în etate de ani / Aici așteaptă învierea morților / Să se odihnească în pace / Amin..." O cruce mică din marmură este așezată pe lespedea care acoperă mormântul. Registrul de la parohie consemnează că pr. Ioan Minuț a murit la Cleja la 2 ianuarie 1995, 87 de ani. S-a născut la Somușca. A fost îngrijit cu sfintele sacramente în aceeași zi. A fost înmormântat la 7 ianuarie 1995, Liturghia fiind prezidată de Mons. Aurel Percă, vicar general. (Liber morturoum, 1995-, tom. III, p. 1, poziția 1). A fost 23 de ani paroh la Valea Mare începând cu anul 1952. La înmormântare a participat din partea Provinciei Franciscane pr. Alois Donea. Predicator a fost pr. Eugen Blăjuț. ("Almanahul Presa Bună 1996", p. 153).

Pr. Leon Pișta este înmormântat în cimitirul de la a doua parohie din Cleja (Buda). Cimitirul este în spatele casei parohiale. Cavoul părintelui este aproape de intrare pe partea dreaptă a aleii. Este îngrădit cu un gard mic din fier beton așezat pe un soclu din ciment. Crucea din marmură de dimensiuni mici este pusă pe o placă susținută de o coloană în partea stângă și de o altă placă dreptunghiulară pe verticală, toate așezate pe un mic soclu placat cu marmură. Pe placa dreptunghiulară, sub fotografie este notat: "La tine Doamne î-mi (!) / înalț sufletul meu / Pr. Pișta Leon / N. 1941 - D. 1995". Deasupra cavoului este așezată o altă cruce mică din marmură. Părintele a murit în urma unui accident de mașină, el fiind cel care a început construirea bisericii din această parohie. Registrul consemnează că pr. Leo Pișta a decedat la 22 iunie 1995 la Hemeiuși, 54 de ani, îngrijit. S-a născut la Galbeni. A fost înmormântat în cimitirul din Cleja-Buda, la 26 iunie, de către PS Petru Gherghel și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București (Liber morturoum, 1995-, tom. III, p. 3, poziția 17). Alte surse notează că a decedat la 21 iunie 1995. Era paroh la Cleja din anul 1982, după ce înainte fusese la Satu Nou (BC) ("Lumina creștinului", nr. 7/1995, p. 22; "Almanahul Presa Bună 1996", p. 154-1955).

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Preoți înmormântați în Moldova (XIII): Cleja

* * *

Din aceeași serie:

Preoți înmormântați în Moldova (XII): Nicolae Bălcescu

Preoți înmormântați în Moldova (XI). Adjudeni

Preoți înmormântați în Moldova (X). Bălușești, Traian și Bijghir

Preoți înmormântați în Moldova (IX). Mărgineni

Preoți înmormântați în Moldova (VIII). Luizi-Călugăra

Preoți înmormântați în Moldova (VII). Tămășeni

Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

Preoți înmormântați în Moldova (V). Valea Seacă și Valea Mică

Preoți înmormântați în Moldova (IV). Focșani și Butea

Preoți înmormântați în Moldova (III). Rădăuți, Țibeni și Voievodeasa

Preoți înmormântați în Moldova (II). Vatra Dornei și Horlești

Preoți înmormântați în Moldova (I). Solonețu Nou, Cacica și Gura Humorului

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat