Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală "interreligioasă" (28 octombrie 2015)

Miercuri, 28 octombrie 2015, în Piața "Sfântul Petru", a avut loc o audiență generală "interreligioasă" cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a declarației conciliare "Nostra aetate". Înainte de a merge la audiența generală în Piața "Sfântul Petru", Sfântul Părinte Francisc i-a întâlnit pe bolnavi și pe neputincioși adunați în aula "Paul al VI-lea" din cauza vremii urâte.

Erau prezenți la audiență reprezentanți ai diferitelor religii și participanții la Întâlnirea internațională organizată, cu ocazia aniversării, de Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios în colaborare cu Comisia pentru raporturile religioase cu ebraismul din Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și cu Universitatea Pontificală Gregoriana.

Întâlnirea s-a deschis cu saluturile președintelui Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, cardinalul Jean Louis Tauran, și al președintelui Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch; apoi, după citirea unui text din "Nostra aetate" în diferitele limbi, Sfântul Părinte Francisc a prezentat meditația sa despre temă.

Prezentăm în continuare textul saluturilor:

* * *

Salutul cardinalului Jean Louis Tauran

Sanctitate,

Au trecut cincizeci de ani de la promulgarea declarației conciliare Nostra aetate, când Biserica, punându-se în ascultarea unei lumi aflate în schimbare rapidă, a început în mod hotărât să-i invite pe membri săi să promoveze relații de respect, de prietenie și de dialog cu persoane de alte religii.

Sunt prezenți aici, printre alții, participanții la Întâlnirea internațională despre Nostra aetate, care se desfășoară la Universitatea Pontificală Gregoriana, și reprezentanți ai diferitelor religii. Ne dă speranță, în căutarea noastră comună a păcii, promisiunea profetului Isaia: "Pe muntele acesta, va înlătura vălul pus pe fața tuturor popoarelor" (Is 25,7).

Noi, adunați cu toții aici astăzi cu dumneavoastră, Sfinte Părinte, suntem martori, moștenitori și protagoniști ai drumului spre acel munte, care uneori a fost un urcuș obositor, dar mereu exaltant, în acești primi cincizeci de ani.

Mulțumim pentru mărturia dumneavoastră luminoasă, care ne încurajează să continuăm pe drumul dialogului interreligios, mergând în întâmpinarea celorlalți credincioși cu o conștiință clară a identității noastre, dar cu un spirit de mare respect, stimă și prietenie, gata să lucrăm împreună cu acela care se roagă și gândește în manieră diferită de noi.

Mulțumim, Sfinte Părinte, pentru invitațiile dumneavoastră neîncetate și neobosite, adresate nouă celor care credem și tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință, să ne străduim pentru pace eliminând nedreptățile și inegalitățile și să ne îngrijim de casa noastră comună.

Astăzi, adunați aici la Roma, în jurul dumneavoastră, Succesor al lui Petru, vrem să ne rugăm pentru pace - așa cum s-a întâmplat în trecut în Zilele de la Assisi, și să mărturisim întregii lumi că fraternitatea universală este posibilă. Mulțumesc.

Salutul cardinalului Kurt Koch

Sfinte Părinte,

Pentru mine este o bucurie și o onoare să vă pot saluta aici în Piața "Sfântul Petru" și în numele reprezentanților comunității ebraice care participă la Întâlnirea internațională cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a promulgării declarației Nostra aetate, și îndeosebi în numele delegației de la World Jewish Congress. Audiența de astăzi este o importantă contribuție la aprofundarea acelei "culturi a întâlnirii" dintre persoane, popoare și religii care este mult la inima dumneavoastră, Sfinte Părinte.

O întâlnire vestitoare de promisiuni a avut loc și la începutul procesului care a condus la redactarea declarației Nostra aetate. Este vorba despre colocviul care a avut loc la 13 iunie 1960 dintre sfântul Papă Ioan al XXIII-lea și istoricul ebraic Jules Isaak, care i-a prezentat Suveranului Pontif un Denkschrift cu cererea urgentă de a promova o nouă viziune a raporturilor dintre Biserică și ebraism. După numai câteva luni de la această întâlnire, Papa Ioan al XXIII-lea încredința misiunea de a pregăti, pentru Conciliu, o declarație despre poporul ebraic. Acest text a fost în sfârșit introdus ca al patrulea articol în declarația despre relațiile Bisericii cu religiile necreștine.

Acest articol reprezintă nu numai punctul de plecare, ci însuși apogeul întregii declarații Nostra aetate. De fapt, Biserica are cu poporul ebraic o relație cu totul deosebită, așa cum se citește deja în prima frază: "Scrutând misterul Bisericii, Conciliul reamintește legătura ce unește în mod spiritual poporul Noului Testament cu neamul lui Abraham" (Nostra aetate, 4). În lumina acestei comuniuni care există între evrei și creștini în istoria mântuirii, Conciliul scoate în evidență rădăcinile ebraice ale credinței creștine și recunoaște marele "patrimoniu spiritual comun" creștinilor și evreilor. Conciliul deplânge în afară de asta orice ură și manifestare de violență îndreptate, și din partea creștină, împotriva poporului ebraic și condamnă orice formă de antisemitism.

Nostra aetate este considerată pe bună dreptate documentul de bază și Magna Charta a unei relații rodnice dintre Biserica catolică și poporul ebraic. În a 50-a aniversare a acestei declarații, putem aminti cu recunoștință că și după Conciliu toți Pontifii care s-au succedat au confirmat și aprofundat perspectivele încurajatoare care se întemeiază în Nostra aetate. Sfinte Părinte, dumneavoastră ați reafirmat de fiecare dată marea apreciere față de poporul ebraic; îndeosebi ați exprimat-o în timpul vizitei dumneavoastră în Țara Sfântă cu rugăciunea la Zidul Plângerii și reflecția emoționantă la Memorialul Yad Vashem.

În zilele noastre, într-un moment în care se ridică din păcate noi valuri de antisemitism, dumneavoastră, Sfinte Părinte, ne amintiți fără încetare nouă creștinilor că este imposibil a fi în același timp un creștin și un antisemit. Pentru acest mesaj clar al dumneavoastră și pentru bunăvoința pe care ați arătat-o mereu față de frații noștri și surorile noastre evrei, vă mulțumesc din inimă, și în numele reprezentanților ebraici prezenți aici și al întregii comunități ebraice și cer asupra noastră beracha a dumneavoastră. Shalom!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat